Tirpitz mister 200 p-pladser på grund af firben

Den populære turistattraktion i Blåvand mister 200 parkeringspladser. Naboklager og et fredet markfirben har fået Planklagenævnet til at kende lokalplanen ugyldig.

Over 200.000 besøger Tirpitz-museet i Blåvand hvert år. Men nu bliver det sværere at finde en parkeringsplads ved den populære turistattraktion, efter flere naboer har klaget. 

Museet mister en parkeringsplads på 200 pladser. Planklagenævnet kender både lokalplanen og kommuneplantillæg for ugyldigt, som et flertal vedtog i Varde Byråd i juni 2022.

- Der er rigtig mange mennesker, der er involveret i det her. Og at der bliver begået fejl, det kan alle mennesker jo gøre. Så tager vi den derfra, siger Claus Kjeld Jensen, direktør for Vardemuseerne. 

Fredet område

Det er ikke de parkerede biler, der er problemet, men stien fra pladsen til museet. Den går gennem et fredet klitområde, hvor det sjældne og beskyttede markfirben lever. 

Afgørelsen er ifølge Planklagenævnet truffet, fordi Varde Kommune ikke har undersøgt påvirkningen af klitfredet natur. 

Det har kommunen undladt med den begrundelse, at den klitfredede natur ikke er en del af lokalplansområdet for parkeringspladsen. 

Sådan ser den omstridte parkeringsplads ud, der skaber kaos.
Sådan ser den omstridte parkeringsplads ud, der skaber kaos.

- Planklagenævnet finder, at den miljøvurdering, som er gennemført i forbindelse med Varde Kommunes endelige vedtagelse af kommuneplantillæg og lokalplan, lider af en væsentlig retlig mangel, da miljøvurderingslovens minimumskrav ikke er opfyldt, skriver klagenævnet til JydskeVestkysten. 

Klager fra naboer

Siden museets åbning i 2017 har ni af naboerne klaget over kommunens lokalplan. For manglen på pladser har plaget dem længe.

Der kommer 200.000 besøgende om året, og der er kun parkeringspladser til 70.000 besøgende, hvilket har skabt parkeringskaos. 

- Når det går allermest hedt til, så er der 120 biler herhenne om dagen, udtalte Gert Christiansen, der er nabo til parkeringspladsen, til TV SYD i 2019. 

Varde Kommune håber på at kunne få en dispensation til at bruge den omstridte parkeringsplads i seks uger henover højsæsonen. Kommunen er nu i gang med at undersøge, hvilken vej man skal lede gæster til og fra museet i den periode.