Virksomheder udsultes

Erhvervs-virksomhed har ikke en fremtid i den lille by Outrup med omkring 1.000 indbyggere få kilometer fra Varde. Eksisterende virksomheder har stærkt begrænsede muligheder for at låne penge til at udvide deres forretninger.

Det har Kristian Skovbjerg Lund og Jens Lund erfaret. De driver K.L. Support I/S, som handler med speedway-udstyr. Virksomheden har en del af sin kundekreds lokalt i Outrup Speedwayklub.

K.L. Support har planer om at udvide med en butik og en lagerhal for to millioner kroner, men BRF-kredit og Nykredit vil kun give lån på 45 procent af investeringen.

Kreditforeningerne har rådet Kristian Skovbjerg Lund og Jens Lund til at flytte til Varde, hvis de vil have en bedre finansiering.

Lone og Jens Hjortshøj har oplevet det samme. De har drevet Hjortshøj Party Service i det gamle mejeri i Outrup i 16 år, men da de ville bygge nyt, kunne de kun få et begrænset kreditforeningslån. Derfor valgte parret at flytte forretningen til Varde.

Ned ad bakke

Gitte Jensen er formand for Blaabjerg udviklingsråd under Varde Kommune, og det kommer ikke bag på hende, at virksomheder i de mindre byer omkring Varde ikke kan låne til udvidelser.

- Vi ser jo også, at boligkøbere ikke kan få lån til at købe hus i landdistrikterne, så boligejere bliver stavnsbundet til deres ejendom. Det gør jo, at det hele går ned ad bakke, siger Gitte Jensen.

Senest har Kommunernes Landsforening foreslået en form for statslig finansiering i landdistrikter.

Kreditforeningernes brancheorganisation, Realkredittrådet, siger, at ingen områder i landet lægges på is. Hver eneste lånesag bliver vurderet, men kreditforeningerne er forpligtet til at sikre sig, at de investerer i ejendomme, som kan sælges inden for en tidshorisont på et halvt år.