Anettes nevø druknede i havnen: Nu vil hun have lov om sikkerhed

Anette Ibæk Birkegaard mistede sin nevø fra Vejle i en drukneulykke i februar. Hun mener, at der skal laves lovgivning om sikkerhed, så det ikke længere skal være op til den enkelte kommune.

Der skal være lovkrav om sikkerhed, når kommuner bygger boliger helt ned til vandet.

Sådan lyder det fra Anette Ibæk Birkegaard, der er moster til Oliver Ibæk Lund fra Vejle, der døde den 4. februar i år. Han druknede i havnen i Aalborg, efter at være faldet i vandet på vej hjem fra en bytur.

- Jeg ønsker, at der som minimum bliver lavet en lovgivning om, at når man påtænker at bygge boliger ved havneområder, skal der også være nogle regler for sikkerhed. For som det er nu, er der ingen regler overhovedet, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Bolig- og Planstyrelsen oplyser til TV2 ØSTJYLLAND, at der hverken i byggelovgivningen eller planlovgivningen er regler, der retter sig mod sikkerheden i forhold til byggerier tæt på vand.

Vil have mere afskærmning

Anette Ibæk Birkegaard fortæller, at Oliver Ibæk Lunds død stadig fylder meget for familien.

- Vi er selvfølgelig alle sammen fuldstændig ulykkelige og især hans forældre og bror, som nu mangler Oliver hver dag. Det er selvfølgelig noget, der påvirker os alle sammen dagligt, siger hun.

Derfor vil hun nu være med til at sætte mere fokus på sikkerheden ved havnene, hvor flere kommuner i disse år bygger tættere på vandet.

- Jeg har aldrig tænkt over det, før vi mistede Oliver. Men nu tænker jeg over det, hver eneste gang vi er ude, siger Anette Ibæk Birkegaard og fortsætter:

- Når man vælger at bygge boliger, og når man vælger at lægge rekreative områder tæt på havnen, har dem, der bygger, et ansvar for at sikre, at der ikke sker ulykker.

Anette Birkegaard mener, at der skal laves lovgivning for havnesikkerhed.
Anette Birkegaard mener, at der skal laves lovgivning for havnesikkerhed.
Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Hun mener ikke, at kommunerne i øjeblikket gør nok, og derfor ønsker hun lovgivning på området, så der sættes en standard for, hvordan sikkerheden skal være.

- Hvis ikke kommunerne er opmærksomme på, at der skal tænkes sikkerhed ind i det – og det er de åbenbart ikke – så bliver det ikke gjort.

Ulykker har flyttet sig

TV2 ØSTJYLLAND kunne i den forgangne uge dokumentere, hvordan der i de senere år er sket en udvikling i, hvor folk falder i vandet i Aarhus.

Hvor det før var spredt over et større område, sker det i dag oftest i de områder, hvor kommunen har bygget tættere på vandet, at brandvæsnet er blevet kaldt ud, viser tallene.

Og tendensen bekræftes af Østjyllands Brandvæsen.

Kasper Sønderdahl fortæller, at ulykker opstår, når borgere kan komme tættere på vandet.
Kasper Sønderdahl fortæller, at ulykker opstår, når borgere kan komme tættere på vandet.
Foto: TV2 ØSTJYLLAND

- Førhen har havnen været en industrihavn og lukket inde. Nu er hegnene væk, og der er lavet et flot arkitektonisk udtryk, så selvfølgelig vil man også kunne se, at der opstår ulykker, når der er mulighed for at komme tættere på vandet. Det er helt forventeligt, sagde Kasper Sønderdahl, beredskabsdirektør hos Østjyllands Brandvæsen til TV2 ØSTJYLLAND den 14. marts 2022.

Teknik og Miljø i Aarhus vil nu etablere 450 meter hegn og installere cirka 18 termiske kameraer i området fra åens udløb til Aarhus Ø.

'Et spørgsmål om tid'

I andre østjyske byer der i disse år også planer om at åbne mere mod vandet.

I Horsens er store boligbyggerier skudt op ved havnefronten, og området er gået fra at være industrihavn til beboet område. Konkret er der omkring 5000 mennesker, som i løbet af årene vil flytte ned i nærheden af havnebassinet.

Michael Bruhn mener, at de mange nye borgere øger risikoen for at folk falder i vandet i Horsens.
Michael Bruhn mener, at de mange nye borgere øger risikoen for at folk falder i vandet i Horsens.
Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Her frygter man et mønster, som man har set i Aarhus.

- Jeg tænker, at det på en måde er uundgåeligt. I takt med at bevægelsesmønstret på havnen stiger, og der kommer rekreative områder og caféer, så er det vel bare et spørgsmål om tid, sagde Michael Bruhn, operativ chef ved Sydøstjyllands Brandvæsen, den 17. marts 2022 til TV2 ØSTJYLLAND.

Også i Randers barsler man også med havnenære byggerier de kommende år. Det nye byudvidelsesprojekt på havnen har fået navnet Flodbyen. Det kommer til at strække sig over et stort område ved Randers Havn, hvor der skal bygges boliger til 7000-8000 mennesker.

Michael Stralner mistede sin søn i en drukneulykke. Han vil også have gerne have mere fokus på havnesikkerhed.
Michael Stralner mistede sin søn i en drukneulykke. Han vil også have gerne have mere fokus på havnesikkerhed.
Foto: TV2 ØSTJYLLAND

En af dem, der er bekymret for, om sikkerheden bliver tænkt ordentligt ind fra starten, er Michael Stralner. I 2016 druknede hans 19-årige søn, Thomas, netop i Randers Havn.

- Det mest optimale i forhold til at få noget ud af alt det, der er sket med Thomas, det er i hvert fald at sikre, at andre ikke havner i samme situation. Hvis ikke vi lærer af noget af alt det her, så er det meningsløst, sagde Michael Stralner den 18. marts 2022 til TV2 ØSTJYLAND.

Stiger er falsk tryghed

Mødet med især meget koldt vand kan hurtigt ende fatalt. Det kunne TV2 ØSTJYLLAND også fortælle i den forgangne uge, hvor en journalist undersøgte, hvad der sker med kroppen i det kolde vand.

Her gjorde Carsten Stengaard, der er afdelingslæge ved Hjertesygdomme på Aarhus Universitetshospital, det også klart, at tid er altafgørende, når det kommer til at redde nogen op, der er faldet i havnen.

- Det er tydeligt, at hvis man falder i vandet, og vandet er så koldt, så har man meget få minutter til at blive reddet op, og det vil være svært for en person at redde sig selv, sagde han til TV2 ØSTJYLLAND.

Han vurderer på baggrund af TV2 ØSTJYLLANDs undersøgelse, at stiger hurtigt kan blive en falsk tryghed, og at det snarere handler om at forebygge, at folk falder i.

Det er også en af grundene til, at Anette Ibæk Birkegaard mener, at man skal fokusere på sikkerhedsforanstaltninger, der gør, at folk ikke falder i vandet til at starte med.

- Ganske enkelt noget afskærmning på en eller anden måde. Det er rigtig fint, at der er stiger, og der er varmsøgende kameraer. Men problemet er, at man ikke skal ligge ret lang tid i vandet, inden det er for sent, siger hun.

Eftersøgningen af Oliver Ibæk Lund stod på i dagevis, indtil Nordjyllands Politi på baggrund af overvågningsvideo kunne konstatere, at den 21-årige var faldet i Limfjorden. Og selvom den unge mand fortsat er forsvundet, betragter politiet ham derfor som omkommet.