TV der bevæger dig

Dumper Vejles plan for brandslukning

Vejle Kommunens forslag til brand-beredskab vil betyde en svækkelse af borgernes sikkerhed. Det skriver Beredskabstyrelsen i en vurdering, som lokalpolitikerne skal tage stilling til tirsdag.

tirsdag afgøres det, om der fortsat skal være en brandsprøjte, der rykker ud i Børkop.

En af årets brand i Børkop, hvor brandsprøjten fra Vejle ikke nåede frem inden for ti minutter. (Arkivfoto)

Henning Fuglsang Sørensen, holdleder for brandfolkene i Børkop, er tilfreds med Beredskabsstyrelsens vurdering.

1 af 3

Kommunens embedsmænd har lagt op til at spare 300.000 kr. om året ved at nedlægge hjælpestationen i Børkop og indsætte en såkaldt Hurtig Sluknings Enhed (HSE) i stedet. Det har både de lokale brandfolk og flere borgere protesteret imod. Og nu får deres protester vægt med Beredskabstyrelsens høringssvar.

Ikke forsvarligt

Styrelsen skriver direkte, at en samlet vurdering viser, at "forslaget medfører en svækkelse af kommunens samlede beredskab". I høringssvaret står også, at det i visse tilfælde - og i visse områder - "ikke vil være muligt at foretage en forsvarlig indsats".

Snyder borgerne

Henning Fuglsang Sørensen fra Børkop Brandvæsen er tilfreds:

- Vi er selvfølgelig godt tilfredse med, at eksperterne nu siger hvad vi hele tiden har sagt: Forslaget er uforsvarligt, og man snyder borgerne ved at påstå at borgerne kan være helt trygge. Jeg må dog erkende, at jeg er overrasket over Beredskabsstyrelsens meget stærke formuleringer. Det er helt usædvanligt at en statslig styrelse udtaler sig så skarpt, men det viser jo bare hvor katastrofalt forslaget i virkeligheden er.

Får stor vægt

Det er Vejle Kommunes Beredskabskommision, som træffer afgørelsen.
I dag er Beredskabsstyrelsen kun rådgivende.

Men det ventes, at indsigelserne vil få stor vægt, når lokal-politikerne tirsdag skal drøfte hele planen, som skal træde i kraft til nytår.

Borgmester: Vil have garantier

Borgmester Arne Sigtenbjerggaard (V) har tidligere - i TV SYD - udtalt, at han vil have garantier for, at brandsprøjterne fra Vejle kan være fremme i Børkop-området inden 10 minutter, som er kommunens servicemål.

Og det kan de ikke, slår Beredskabsstyrelsen fast. Køretiden skønnes af være 17-18 minutter.

Også problemer i Bredsten

Beredskabsstyrelsen vurderer også, at nedlæggelse af en hjælpe-brandstation i Bredsten vil svække beredskabet. Det vil være svært for brandsprøjter at køre fra det nordlige Vejle til Bredsten (vest for byen) på 10 minutter, lyder det i vurderingen.