Historisk publikumsmagnet får 51 millioner kroner

Millionstøtte fra fond og kommune gør det nu muligt at fuldende arbejdet med monumentområdet i Jelling. Arbejdet går dog først i gang, når Tour de France-rytterne har forladt Jelling.

Nu bliver det muligt at fuldende arbejdet med monumentområdet i Jelling.

Der er nemlig en stor pengeindsprøjtning på vej fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og Vejle Kommune, der henholdsvis har doneret 35 millioner kroner og 16 millioner kroner til projektet.

De mange millioner skal bruges til at færdiggøre den sidste del af beton-palisaderne omkring monumenterne i den vestlige ende af Jellingområdet samt på vejene ind i Jelling by. 

Den Store Jellingsten, som formentlig blevet rejst af Harald Blåtand mellem 960 og 985, er en mindesten sat over hans forældre Gorm den Gamle og Thyra, og som står ved Jelling Kirke i monumentområdet.
Den Store Jellingsten, som formentlig blevet rejst af Harald Blåtand mellem 960 og 985, er en mindesten sat over hans forældre Gorm den Gamle og Thyra, og som står ved Jelling Kirke i monumentområdet.
Foto: Søren Pors Grundahl, TV SYD

Det bliver de samme genkendelige høje og hvide stolper som på de øvrige tre sider, der skal sættes op på den vestlige side. Derudover etableres der blandt andet nye belægninger på stier og veje og en grøn timiansteppe, der skal få hele området til at hænge endnu bedre sammen.

Fakta om Jellingmonumenterne

  • Jellingmonumenterne er et af danmarkshistoriens fornemmeste. 
  • De består af de to største høje i landet, to runesten og kirken mellem højene. 
  • Jellingmonumenterne fortæller historien om, da Jelling var magtens centrum i den danske historie, og hvor Gorm den Gamle og Harald Blåtand levede og fik sat de berømte runesten. 
  • Siden 2005 har nye udgravninger udvidet monumentet med en formodet skibssætning på cirka 360 meters længde – fire gange så lang som den hidtil længste skibssætning i Norden samt en palisade, der har omkranset et areal på cirka 12 ½ hektar, svarende til 19 fodboldbaner.
  • Nordhøjen er midtpunktet for både skibssætningen og den nye palisade, så hele monument hænger sammen og danner en helhed.
  • Gravhøjene, runestenene og kirken blev i 1994 optaget på UNESCO´s World Heritage List over særligt bevaringsværdige natur og kulturværdier.

Kilde: Kulturministeriet

- Lige nu får man en lidt snublende entré ind i området, så man skal faktisk være dygtig for at finde ud af, hvor man er, siger Morten Theilmann, der er museumschef på Kongernes Jelling.

- Med en færdiggørelse af palisaden fra den nye p-plads og hen mod museet og en belægning, der skaber bedre sammenhæng, så får folk en bedre helhedsoplevelse, når de ankommer, så ingen er i tvivl om, hvor de er, og det vil uden tvivl blive helt fantastisk.

Siden monumentområdet blev officielt indviet i 2013, er besøgstallet mangedoblet. Op mod 229.000 gæster besøger hvert år Jellingmonumenterne med Gorms og Thyras høje, runestenene, kirken, verdens (formentlig) største skibssætning på mere end 350 meter og det imponerende palisadehegn, der omkranser hele området.

Morten Theilmann regner med at færdiggørelsen af Jellingmonumenterne også vil påvirke de besøgende positivt.

- Jeg drømmer om, at en bedre helheldsoplevelse i højere grad vil trække folk til, og at flere af dem også søger ind på museet. Det, tror vi, vil ske med den nye plan for området.

A.P. Møller Fonden gav i 2009 en donation på 70 millioner kroner til monumentområdet i Jelling, så en samlet fortælling af historien om rigets fødsel kunne begynde. 

Nu giver Fonden altså yderligere 35 millioner kroner, så fortællingen kan fuldendes.

I følge Morten Theilmann går arbejdet i gang, når cykelløbet Tour de France har været forbi Jellingmonumenterne i sommeren 2022 - ikke før. Han regner med, at de ombyggede områder er klar til besøgende fra sommeren 2023.