TV der bevæger dig

Ministre: Venstre slår plat på konflikt

Ministre kritiserer Venstre for at slå plat på restaurantkonflikt og undergrave dansk model på arbejdsmarked.

Lørdag demonstrerede 2.000 mod Vejlegårdens overenskomst med Kristelig Fagforening.

To af regeringens fremtrædende ministre bryder nu tavsheden i sagen om den omstridte restaurant Vejlegården og beskylder Venstre for at slå plat på en lovlig konflikt, skriver Politiken søndag.

Ifølge skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) kan Venstres forslag om at forbyde fagforeninger at iværksætte blokader mod virksomheder, der som Vejlegården er omfattet af en landsdækkende overenskomst, få uoverskuelige følger.

- Jeg bliver harm over, at Venstre tager en lovlig og totalt faglig konflikt som gidsel i et ideologisk opgør med lønmodtagernes ret til at kæmpe for ordentlige løn- og arbejdsvilkår, siger Thor Möger Pedersen til avisen.

Han mener, at forslaget vil indskrænke lønmodtagernes frihed og gøre det lettere for arbejdsgivere at dumpe løn.

- Det vil være undergravende for den måde, vi har gjort tingene på i mange, mange år på det danske arbejdsmarked, siger han.

Mette Frederiksen hæfter sig ved, at både arbejdsgivere og eksperter i arbejdsret er betænkelige ved at ændre på den danske model.

- Til forskel fra Frankrig, Spanien og Grækenland, hvor konflikter bremser udvikling og fører til uroligheder, har vi et meget fredeligt arbejdsmarked, siger hun.

- Konfliktvåbnet betyder, at arbejdsgiveren har en interesse i at lave ordentlige aftaler. Det gavner den enkelte lønmodtager, virksomheder og samfundet, siger hun og fortsætter:

- Venstre er på vej i en retning, hvor man lægger op til grundlæggende ændringer af den danske model. Det har den store majoritet ingen interesse i, siger hun til Politiken.

Arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs (V) understreger, at Venstres beslutningsforslag om sympatikonflikter blev fremsat længe før debatten om Vejlegården tog fart.

- Sagen om Vejlegården har ikke noget med forslagets fremsættelse at gøre. Det er noget fuldstændig principielt. Vi mener, at den danske model trænger til en modernisering på det her punkt, siger Ulla Tørnæs til Politiken.

Mest sete på tvsyd.dk