Danmarks eneste boghvedemølle fylder 150 år

Damgård Mølle fylder fredag 150 år og er den eneste boghvedemølle tilbage i Danmark takket være frivillige kræfter og lidt held.

Boghvedevalsen kører fint ud af værket, og møllen selv står som da den blev bygget. Det er ikke til at se, at den fylder 150 år i dag. Men det gør den, og det var endda et rent held, at den overlevede.

- Jeg kørte sygebesøg en aften, da jeg fik øje på en gammel mølle, der var ved at skvatte sammen, fortæller Hans Gert Jakobsen, der er pensioneret læge og nu med i Foreningen til bevarelse af Damgård Mølle, til TV SYD.

Lægen reddede patienten og gradvis blev møllen sat i stand. Op mod 70 frivillige er i dag med til at holde og drive den.

quote

Mekanikken er enormt spændende, og man er jo med til at holde på et stykke landbrugskultur, som ellers er i stor risiko for at forsvinde.

Gert Jakobsen, pensioneret læge og med i Foreningen til bevarelse af Damgård Mølle

Fredag holdt de frivillige så fødselsdagsfest for møllen og der blev lavet boghvedegryn til den store guldmedalje.

- Vores store stolthed på møllen er jo vores boghvede-værk. Det er Danmarks eneste funktionerende, fortæller Gunnar Riisbøll, der er formand i Foreningen til bevarelse af Damgård Mølle, til TV SYD.

Gunnar Riisbøll har brugt vinteren på at lave en ny møllevinge sammen med et par andre frivillige.

- Det, der interesserer mig er vedligeholdelse af møllen. Det at gå og reparere på det gamle, siger han.

I en af møllens bygninger ligger traktormuseet, der passes af fem frivillige.

- Det giver en stor tilfredsstillelse, siger Gert Jakobsen.

Møllen bliver drevet uden offentlig støtte.