Datacenter skal køre iTunes, Siri og iMessage

Det nye datacenter, som Apple bygger i Aabenraa, skal køre på grøn energi – og styre koncernens musiktjeneste, kort, assistenten Siri og iMessage.

Apple har bygget et datacenter i Viborg. Nummer to i Kassø kan potentielt blive endnu større. Første fase af byggeriet i Aabenraa ventes færdig i 2019 til en samlet pris på omkring seks milliarder kroner ifølge Ritzaus oplysninger.

De to datacentre i Danmark skal køre Apples internettjenester som musikbutikken iTunes Store, App Store, iMessage, Kort og Siri for virksomhedens europæiske brugere.

400 fodboldbaner

Der er reserveret en grund, som svarer til størrelsen på 400 fodboldbaner.

Når det er i drift, skal datacentret køre på 100 procent vedvarende energi.

Byggeriet ventes at skabe cirka 300 job og omtrent 50-100 beskæftigede, når datacenteret er i fuld drift.

Apple indgår en aftale med en dansk partner i energisektoren om udvikling af to nye landvindmølleparker, som skal levere energien.

- Det planlagte center i Aabenraa vil, som alle vores datacentre, køre på ren energi fra første dag takket være nye energiprojekter, som vi skaber, siger Erik Stannow, nordisk chef for Apple, i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Overskudsvarme til boliger

Netop forsyningssikkerheden og dansk fokus på vedvarende energi er to af hovedgrundene til, at Apple vælger at placere to datacentre i Danmark.

Centrene er designet, så overskudsvarme fra udstyret i bygningen føres videre til det lokale varmesystem, så energien kan opvarme boliger i lokalområdet.

 Apple fremhæver, at virksomhedens tjenester kører på 100 procent vedvarende energi.

 - Det betyder, at uanset hvor megen data de håndterer, er der ingen udledning af drivhusgasser fra deres drift.

 - Vi er glade for at kunne udvide vores datacenter-drift i Danmark og samtidig investere i nye kilder til grøn energi, siger Erik Stannow. 

Sådan så planerne for datacentret i Viborg. Den nye center i Aabenraa kan blive større.
Sådan så planerne for datacentret i Viborg. Den nye center i Aabenraa kan blive større.
Foto: Henning Bagger, Scanpix