Efter smitteudbrud i Flensborg: Indsats ved grænsen skærpes og 13 overgange lukkes

Incidenstallet i Flensborg er i dag på 177,5.

Indsatsen ved grænsen skærpes og 13 grænseovergangen lukkes efter smitteudbrud i Flensborg. Det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

- Grænsekontrollen er et vigtigt og nødvendigt redskab til at holde nye smittekæder ude af landet. På baggrund af oplysningerne om situationen i Flensborg er vi fra dansk side nødt til at reagere for at styrke indsatsen mod potentielle nye smittekæder. Derfor indfører vi nu en væsentligt intensiveret grænsekontrol og lukker en række mindre grænseovergange ved den dansk-tyske grænse. Vi følger hele tiden udviklingen og vil tilpasse indsatsen og restriktionerne yderligere, hvis der bliver behov for det, siger justitsminister Nick Hækkerup.

Indsatsen sker efter stigende smitte i grænseområdet og særligt i Flensborg, der i dag har et incidenstal på 177,5 pr. 100.000 indbygger.

Følgende grænseovergange lukkes fra midnat d. 20. februar

Disse overgange har stadig åbent

Syd- og Sønderjyllands Politi har her lavet en oversigt over godkendte grænseovergange.
Syd- og Sønderjyllands Politi har her lavet en oversigt over godkendte grænseovergange.
Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi


Borgmester bakker op

Allerede inden udmeldingen kom fra justitsministeriet, havde TV SYD været i kontakt med borgmester i Aabenraa, Thomas Andresen, der hilser en skærpet indsats ved grænsen velkommen.

- Jeg vil gerne, at vi intensiverer kontrollen ved grænsen, så vi sikrer at smitten ikke stiger i Aabenraa kommune. Det er sjældent, at jeg siger det, men lige nu er det primære, at vi får åbnet op, sagde han tidligere i dag.

Thomas Andresen jasc
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Nu siger han til TV SYD, at det ikke er mindre aktuelt at styrke indsatsen ved grænsen. 

- Jeg vil sige det sådan, at jeg bakker op om øget kontrol og om grænselukningen. Jeg kan ikke andet end acceptere og respektere de udfordringer, der er, siger Thomas Andresen.

Aabenraa kommune har i dag et incidenstal på 105,7 og det er det 6. højeste i Danmark. I går lød incidenstallet på 73 og da var håbet, at man kunne være en del af en eventuel genåbning.

- Vores tal er jo samlet set steget, og derfor er tanken om en øget grænsekontrol positiv. Men den skulle jo have været med baggrund i, at vi selv havde lave incidenstal, så vi stod klar til at være en del af en eventuel genåbning af samfundet, forklarer han.

Borgmesteren har rundt regnet 140 ansatte i sin kommune og 3.500 arbejdende folk, der dagligt kommer fra Tyskland og ind i Aabenraa kommune, men han tror ikke at grænselukningen kommer til at skabe problemer for dem. 

- I og med at vi har Padborg åbent, så synes jeg at for vores grænsependlere kommer der ikke de store ændringer nu, siger han.

I forhold til smittefare henviser han til, at der er gode forhold for at blive testet, så pendlerne ikke tager smitte med ind i Danmark. 

- De skal gøre det samme som de gjorde i forvejen. Vi har sørget for at der er gode muligheder for at få taget test og så kan de overholde 72 timer, siger borgmester Thomas Andresen.