Faldende svinepriser gør ondt på landbruget

Eksporten til Kina er gået i stå, foderpriserne stiger og landmændene får færre penge for deres grise.

Faldende priser på 30-kilogrise, stigende priser på foder og et importmarked, der er gået i stå.

Det er nogle af de udfordringer, som danske svineproducenter lige nu går igennem. En af dem er Claus Bruun Jørgensen fra Tinglev. Han har været svineavler i 27 år, og på hans gård har han 2.100 søer, som gør, at han kan sælge cirka 70.000 smågrise videre til andre landmænd. 

Men det er en virkelig dårlig forretning lige nu.

Før har Claus Bruun Jørgensen kunne få op til 550 kroner pr. smågris, men nu er prisen på omkring 150 kroner pr. smågris. 

- Prisfaldet på smågrisene er kommet ret pludseligt og meget overraskende. Vi havde regnet med, at prisen steg hen over sommeren, men den faldt, siger han.

En anden årsag er også afrikansk svinepest. Sygdommen er endnu ikke konstateret i Danmark, men forekommer i andre europæiske lande. Særligt Rumænien, Polen og Tyskland er hårdt ramt. Modgangen kommer bag på svinebonden, fordi Kina har stoppet importen af svinekød.

2.100 søer har Claus Bruun Jørgensen i sine stalde.
2.100 søer har Claus Bruun Jørgensen i sine stalde.
Foto: Hans Lausten, TV SYD

Foderprisen er også steget

Et andet problem, som svineproducenterne oplever, er foderpriserne. De er nemlig steget med over 20 procent på kort tid.

- Når foderpriserne går op for et produceret slagtesvin, så vil slagtesvin-producenten også give mindre for de svin, de skal købe hos os. Samtidig med, at vi også skal give mere for foder til vores grise og søer, så det rammer os hårdt, siger han. 

Før har svineproducenterne kunne købe foder for omkring 155 kroner for 100 kilo foder, men nu er prisen steget, så 100 kilo koster 195 kroner. Claus Bruun Jørgensen fortæller, at udsvingene på foder normalvis ikke er så store, men det betyder, at hans omkostninger stiger.

- Det er den højeste foderpris, som jeg har oplevet i mange, mange år, siger han.

Selvom priserne på fodret er gået op og prisen for grisene er gået ned, så tager Claus Bruun Jørgensen det roligt.

- Vi skal nok klare os, når det går dårligt, men for en nyetableret kan det her være afgrunden. Det gælder selvfølgelig om, at man konsoliderer sig, når det går godt. Så har man noget likviditet, så man har noget at stå imod med, når det går skidt, siger han.