TV der bevæger dig

Fugleinfluenza: Nu må duer og rovfugle igen motionsflyve

Fødevarestyrelsen tillader igen motionsflyvning for duer og rovfugle. Høns skal dog stadig være under tag for at beskytte dem mod fugleinfluenza.

Nu må brevduer atter flyvetræne i det fri - men de skal fortsat fodres under tag. Foto: Frank Blauenfelt, TVSYD

Fugle og fjerkræ har siden november måttet finde sig i at være under tag og bag hegn på grund af truslen fra den alvorlige, højpatogene fugleinfluenza H5N8.

​Nye trusselsvurderinger får Fødevarestyrelsen til at ændre reglerne, så det fra lørdag igen er tilladt at motionsflyve duer og rovfugle. 

Vi skal være helt sikre på, at truslen er overstået, før vi igen kan slippe hønsene fri,

Stig Mellergaard, souschef i Fødevarestyrelsen.

-  Førende eksperter vurderer, at risikoen for, at duer og rovfugle på motionstur bliver smittet er lille, fordi de kun er kort tid i luften og straks vender tilbage til udgangspunktet. De skal dog stadig fodres under tag for at forebygge kontakt med vildfugle, siger Stig Mellergaard, souschef i Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse om lempelsen..

 

Læs også Fugleinfluenza: Hold fjerkræ inde og stop for udstillinger

Fødevarestyrelsen kan dog ikke endnu ikke erklære sygdommen for overstået. Det seneste konstaterede fund af en syg fugl her i Danmark er fra 7. januar. Men lige syd for grænse blev der fundet fugleinfluenza H5N8 i en vildfugl så sent som den 18. januar.

 

Torsdag blev der herhjemme fundet en usædvanligt stor gruppe af døde svaner, der netop nu bliver testet for fugleinfluenza. 

Fødevarestyrelsen overvejer sammen med DTU Veterinærinstituttet, hvornår det vil være forsvarligt at lukke hønsene ud igen. 

Læs også Fugleinfluenza rammer besætning syd for grænsen: 30.000 høns skal aflives

​-  Vi skal være helt sikre på, at truslen er overstået, før vi igen kan slippe hønsene fri, så vi ikke risikerer, at sygdommen pludselig dukker op i en hønsegård, siger Stig Mellergaard.