Landdistrikter hilser ny lempeligere låne-kurs velkommen

Landdistrikternes Fællesråd glæder sig over, at Finanstilsynet nu vil acceptere lån på andre vilkår i landdistrikterne end i storbyerne.

- Det er en fantastisk nyhed, og det er noget, vi længe har kæmpet for. Det her åbner op for, at folk i etableringsfasen kan få lov til at købe huse, fordi man ikke kigger så stringent på rådighedsbeløbet, siger Karsten Gram, næstformand, Landdistrikternes Fællesråd til TV SYD.

Mange familier i landområder har oplevet at få afslag på lån, fordi det månedlige rådighedsbeløb ikke matcher vejledningen fra Finanstilsynet. Og det selv om familien har godt styr på privatøkonomien. Nu lægger Finanstilsynets nye direktør Jesper Berg op til en kursændring:

- Det kan ikke hjælpe noget at lade, som om virkeligheden er den samme i alle husstande. Hvis det er muligt at klare sig for et lidt mindre beløb i en husholdning i Vojens end i en husholdning i en forstad til København, kan det være fornuftigt at låne ud efter de konkrete præmisser, siger Jesper Berg mandag til Politiken.

I løbet af de kommende måneder vil Finanstilsynet arbejde på at få kommunikeret klart til omverdenen, at deres vejledninger hverken er lovgivning eller bindende normer. Det har aldrig været intentionen, men nogle steder har det været opfattet sådan.

- Det er positivt nyt. Boligmarkedet er drevet af positiv psykologi. Så når Finanstilsynet sender et signal om, at de gerne vil gøre det nemmere for folk at flytte til udkanten, så får folk også lysten til det, siger ejendomsmægler Dorte Seeberg, der er indehaver af Realmæglerne Seeberg i Sønderborg.