Mathilde elsker at tage beslutninger - hun vil hjælpe skolen til at blive bæredygtig

Aabenraa Fælleselevråd var onsdag på besøg i byrådssalen, hvor de med borgmesteren for bordenden fik talt om, hvordan de som elevråd kan gøre skolerne mere bæredygtige.

Byrådssalen er der, hvor de store beslutninger i kommunen bliver taget. 

Normalt er det erfarne politikere, der sætter sig i stolene, men onsdag var det elevrødder fra alle kommunens skoler, der skulle drøfte, hvordan de hver især er med til at gøre skolerne mere bæredygtig.

Som formand for det fælles elevråd står Mathilde Kirk Todsen, der også er elevrådsformand på Løjt Kirkeby Skole. Her er hun med til at påvirke beslutninger om stort og småt, så eleverne bliver hørt.

- Jeg har altid godt kunne lide at gøre en forskel på vores skoler, siger hun. 

Da hun gik på Genner Skole var hun med til at indføre affaldssortering, før det blev et krav, fortæller hun. Det er én af de ting, hun er mest stolt over at have været med til.

quote

Vi ser masser tegn på, at unge engagerer sig i politik på mange måder, men ikke nødvendigvis almindelig, kedelig partipolitik, som man ser udfolde sig i de her kommunale sale

Jonas Lierberkind, lektor, Danmarks Institut for Pædagogik og uddannelse

Nu starter hun sammen med de andre elevrødder et såkaldt 'Green Team', der skal arbejde for at gøre skolerne mere bæredygtige.

- Jeg bliver megaglad og stolt over at være med til at gøre den her forskel, og at vi kan gøre skolen bedre for de kommende årgange, siger hun.

Små politikere

I Aabenraa Kommune mødes alle elevrødderne en gang om måneden for at udveksle og dele problematikker og løsninger fra de enkelte skoler. 

Et samarbejde, der i dag blev taget med ind i byrådssalen i Aabenraa for at give eleverne en følelse af, at de faktisk selv er en slags politiker ude på skolerne.

- Jeg vil gerne have, at de oplever at være politiske, altså den her idé om medbestemmelse og demokrati, som de jo selv er en del af bare på en anden måde en som byrådsmedlem, siger Gaby Scheel, der selv er byrådspolitiker (S) og koordinator for Aabenraa Fælleselevråd. 

Elevrødder på plads i byrådssalen på rådhuset i Aabenraa. Borgmester Jan Riber Jakobsen (K) styrer slagets gang.
Elevrødder på plads i byrådssalen på rådhuset i Aabenraa. Borgmester Jan Riber Jakobsen (K) styrer slagets gang.
Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TV SYD

Eleverne fortalte om, hvordan de arbejder med temaer som energi, affaldssortering og mad på skolerne. Emner som lige så godt kunne være en dagsorden for byrådspolitikerne. 

Gaby Scheel glæder sig derfor over, at eleverne får en fornemmelse at blive hørt. 

- Det er meget vigtigt, og deres naturlige medbestemmelse er en utrolig vigtig del af, hvilke beslutninger der skal tages ude på folkeskolerne også, så de skal føle, at deres stemmer bliver hørt, siger hun.

Gerne politik, men ikke politiker

I byrådssalen onsdag kan man mærke engagementet og lysten til at gøre en forskel. Noget, der er kendetegnende for den generation, lyder det lektor på Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse, Jonas Lierberkind.

- Vi ser masser tegn på, at unge engagerer sig i politik på mange måder, men ikke nødvendigvis almindelig, kedelig partipolitik, som man ser udfolde sig i de her kommunale sale, siger han.

Gaby Scheel lægger ikke skjul på, at hun håber på at plante et frø, der en dag kan spire til en politiker. Men da borgmester i Aabenraa Kommune, Jan Riber Jakobsen (K) foretog en rundspørge, var der ingen af de omkring 20 elever, der så sig selv som politiker i fremtiden. 

quote

Det er en kæmpe styrke. Det tegner godt for fremtiden

Jan Riber Jakobsen, borgmester, Aabenraa Kommune (K)

Han er dog glad for deres vilje til at tage kampen på skolerne. 

- Det er en kæmpe styrke. Det tegner godt for fremtiden. Et af vores fundamenter er foreningskultur og det at tage lederskab. Det kan man høre, at det gør de rundt omkring på skolerne, så det kan jeg kun bakke op om, siger han.

Mathilde Kirk Todsen vil gerne være journalist og fortsætte med at gøre en forskel i samfundet. Selvom hun ikke nødvendigvis kommer til at sidde i en byrådssal som politiker.

- Jeg håber, at jeg kan blive ved med det, de steder, hvor jeg kommer hen, siger hun.

Lektor Jonas Lieberkind er tryg ved at unge vælger andre måder at deltage i politiske diskussioner på end i byrådssalene.

- De er med til at flytte demokratiet, diskussionen og måden man engagerer sig i samfundet på, siger han.