Millioner skal gøre Tines job bedre

På akutmodtagelserne bliver sygeplejerskerne ikke særlig længe. De søger gerne hurtigt andre steder hen, fordi det kan være et hårdt job. Nu skal en pose penge hjælpe det problem og give akutsygeplejerske Tine Brink Erlandsen bedre forhold.

På Fællesakutmodtagelsen tager sygeplejerske Tine Brink Erlandsen imod endnu en patient. Hun får ham sat ned på en briks og holder en pose under næse og mund. Patienten har næseblod, så det skal hun have stoppet. Det er bare en af de mange slags patienter, hun skal kunne tage i mod.

- Her på skadestuen i Aabneraa tager vi i mod alt fra patienter med små rifter i fødder eller brækkede knogler til patienter, der har haft hjertestop, fortæller Tine Brink Erlandsen.

Hun har været på afdelingen i 3,5 år, men det hører til sjældenhederne. Flere sygeplejersker vælger akutmodtagelserne fra efter kort tid på afdelingen, og så er det generelt et hårdt sted at arbejde, fortæller akutsygeplejersken.

- Nogle gange føler man sig utilstrækkelig, når tingene ikke kører, det vælter ind med patienter, og man glemmer den der kop kaffe, som patient i nummer fem bad om for tre timer siden. Det er de trælse dage, siger hun.

Alligevel elsker Tine Brink Erlandsen sit job.

- Jeg elsker at have med patienter at gøre, som kommer ind og har en problemstilling, som vi ofte kan handle på her og nu. Så kan de gå glade hjem og være tilfredse, siger sygeplejersken og kan knap nok lade være med at smile igen.

I dag var det en patient med næseblod Tine bak Erlandsen tog i mod. I morgen er det en ny type. Som akutsygeplejerske skal du være klar på at tage imod alle slag patienter.
I dag var det en patient med næseblod Tine bak Erlandsen tog i mod. I morgen er det en ny type. Som akutsygeplejerske skal du være klar på at tage imod alle slag patienter.
Foto: John Melin, TV SYD

Hjælp at hente  

Men nu er hjælpen på vej. Regionrådspolitikkerne har valgt at afsætte 10 millioner kroner, der skal hjælpe sygeplejerskerne på den fælles akutmodtagelse og de medicinske afdelinger. 8 af dem skal sikre, at nyansatte sygeplejersker får to måneders introduktion sammen med en erfaren sygeplejerske. I den periode skal den nyansatte supplere vagtplanen i stedet for at indgå i den.

Derudover skal pengene også bruges på at uddanne flere akutsygeplejersker.

- Vi synes, at det er helt fantastisk. De her penge vil give en meget større faglighed og stolthed, fordi man får lært de rigtige ting. Der bliver tid til de læringsseancer, der skal være, siger Tine Brink Erlandsen.

Hun bliver bakket op af oversygeplejerske Helle Overgaard på afdelingen på Sygehus Sønderjylland.  

- Det betyder meget bedre oplæring. Det vil betyde, at patienterne har mulighed for en bedre behandling, og så har det betydning for personalet, remser Helle Overgaard op og fortsætter:

- Vi håber, at det betyder, folk vil blive længere på vores afdelinger, og at de føler sig trygge.

En pose penge til fælles akutmodtagelserne og de medicinke afdelinger:

  • 8 millioner kroner til et introduktionsforløb
  • 2 millioner kroner til at få flere sygeplejersker igennem uddannelses som akutsygeplejerske

Derudover er der afsat 3 millioner korner til forskellige typer efteruddannelse af personalet. Det kan være:

 

  • Kompetenceløft for andre faggrupper for at aflaste læger og sygeplejersker.
  • Uddannelse i teamtræning og tværgående samarbejde.
  • Uddannelse om modtagelse af den psykiatriske patient med somatiske sygdomme.
  • Fællesregional ledelsestræning målrettet FAM og de medicinske afdelinger.

Pressede sygeplejersker

Arbejdsdagen på akutmodtagelsen er heller ikke altid lutter lagkage, fortæller Tine Brink Erlandsen.

- Vi har været rigtig presset. Erfarne sygeplejersker kørte simpelthen død i det arbejdspres, vi har. Vi var ikke nok hænder, så der var mange lappeløsninger og meget overarbejde for at få hverdagen til at hænge sammen, siger hun.

På Sygehus Sønderjylland har de allerede gjort noget ved arbejdsmiljøet, men med de nye midler håber sygeplejersken, at det bliver endnu bedre.

- Der bliver også fokus på, at vi er vildt dygtige sygeplejersker, men vi vil bare være endnu bedre, siger hun.