Ny kulturaftale for grænselandet på plads

En ny kulturaftale på tværs af den dansk-tyske grænse har især fokus på børn og unge. Aftalen gælder fire år.

Kunst, kultur og bevægelse skal bringe børn og unge på tværs af grænsen sammen og gøre, at de får øjnene op for mulighederne i grænselandet.

Pengene til dét projekt kommer fra en grænseoverskridende kulturaftale, der for tredje gang er blevet indgået mellem kommuner, regioner og ministerier på begge sider af grænsen. Aftalen, der har et budget på knap 20 millioner kroner, gælder fra i år og frem til 2024.

- Kulturaftalen skal styrke oplevelsen af den særlige identitet, vi har i grænselandet. Vi som politikere taler meget om det, der sker lokalt og regionalt, og hvordan vi kan løse vores opgaver. Men hvis vi løfter blikket og kigger ud over horisonten, kan vi opdage andre muligheder. Så kulturaftalen bidrager til at åbne vores øjne for, hvad andre laver, og det kan vi blive inspireret af, siger Kjeld Thrane, der er formand for Kulturudvalg Sønderjylland-Schleswig, politisk styregruppe for kulturaftalen. 

Naturligt at krydse grænsen

Musikalsk talentudvikling, eksperimenterende kulturarvsformidling og bevægelse er nogle af de hovedoverskrifter, der vil præge den nye firårige kulturaftale. Selvom børn og unge kommer til at spille en stor rolle i kulturaftalens aktiviteter, er voksne også en vigtig fokusgruppe. Børn og unge har brug for at kunne spejle sig i de voksnes engagement og se det som naturligt i et grænseland at krydse grænsen for at opleve kunst og kultur, lyder det fra aftaleparterne i en pressemeddelelse.

quote

Børn og unge fra nabolandene vil blive motiveret til at se på verden fra hinandens perspektiver.

Karin Prien, minister for uddannelse, videnskab og kultur i Slesvig-Holsten

- Kulturaftalen har fokus på samspillet mellem kultur og fremme af nabosprog. Børn og unge fra nabolandene vil blive motiveret til at se på verden fra hinandens perspektiver. På den måde fremmer vi ikke kun nysgerrigheden i forhold til det andet land, den anden kultur og det andet sprog, men frem for alt forståelsen for det anderledes. Dette er en central dannelses- og undervisningsopgave, siger Karin Prien, der er minister for uddannelse, videnskab og kultur i Slesvig-Holsten.

Kulturaftalen kort


Parterne bag den nye kulturaftale er kommunerne Haderslev, Tønder, Sønderborg og Aabenraa, Kreis Nordfriesland, Kreis Schleswig-Flensburg, Stadt Flensburg, Region Syddanmark, Ministerium für Bildung, Wissenschaft und Kultur samt det danske kulturministerium.


Aftalen gælder fra 2021 til 2024 og har et samlet budget på knap 19.800.000 kroner. Det er tredje gang siden 2013, at partnerkredsen er fælles om en grænseoverskridende dansk-tysk kulturaftale.

Kulturaftalen har to indsatsområder, som tilsammen giver gode muligheder for kreativ udfoldelse og kulturelle samarbejder på tværs af grænsen:


Rum til fællesskab

  • Indsatsområdet ”Rum til fællesskab” vil indeholde tiltag, så særligt børn og unge fra grænselandet kan mødes og aktivt deltage i kulturelle, kreative og borgernære fællesskaber. Det skal ske i regi af kulturhuse, biblioteker eller museer, men også uddannelsesinstitutionerne vil være vigtige mødesteder. Der vil være talentspor inden for områderne musik og bevægelse.
Fælles om kulturarv
  • Indsatsområdet ”Fælles om kulturarv” vil omfatte initiativer, der skal styrke den kulturelle dannelse og viden om og engagement i grænselandets historie og kultur. Der vil især blive lagt vægt på den fælles kulturarv, den sproglige mangfoldighed samt arkitektur og design. Formidlingen skal være nytænkende og dermed bidrage til, at børn og unge engagerer sig i emnerne. De konkrete projekter vil blive fastlagt af projektpartnerskabet i første halvdel af 2021.