Skovflåterne kommer tættere på

Hvis du tror at skovflåter kun holder til i skovene, så tager du fejl.

Faktisk risikerer du at møde den lille blodsuger i din egen baghave. I dag er flåterne nemlig at finde overraskende mange steder, også i parker, haver og på rastepladser.

- Risikoen er i princippet til stede overalt, så længe vi har nogen dyr, der leverer flåterne til stedet, siger lektor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, Per Moestrup Jensen, til DR Syd.

Antallet af rådyr i Danmark er nemlig steget kraftigt de senere år, og det betyder bedre forhold for skovflåterne og dermed flere. De små blodsugere elsker områder med skygge og fugt, så bor man tæt på naturen er risikoen ekstra stor, siger Per Moestrup Jensen.

- Hvis man bor ude i de små og mellemstore landsbyer, hvor rådyrene vader ud og ind i haverne, så er risikoen for at have flåter i haven ikke meget anderledes end, hvis man befinder sig i skoven. Dermed er risikoen helt inde ved døren, og teoretisk set helt den samme for at blive bidt som efter en tur i skoven, siger han.

Forskere har tidligere fundet skovflåter helt inde på Assistens Kirkegård på Nørrebro i København.

Undersøgelser viser at flåterne i dag bærer på en række smitsomme bakterier og parasitter, der kan give alvorlige infektionssygdomme. Den mest almindelige årsag til sygdom hos mennesker skyldes bakterien Borrelia, som i de fleste tilfælde kan behandles og helbredes, uden at patienten får varige mén.

Det er dog et fåtal, der bliver syge efter at være bidt af en flåt.