TV der bevæger dig

Slår ikke jobs op i Danmark

Fagforbundet 3F kalder det forkasteligt, at jobs som bær- og frugtplukkere aldrig bliver slået op. Men producenterne foretrækker litauere og rumænere. De er mere arbejdsomme og stabile end danskere.

06:01

Frugtavlerne vil ikke have danskere.

1 af 2

Fagforbundets melding preller helt af på producenterne. De mener nemlig, at de har prøvet danskerne... uden succes.

3F kritiserer

TV SYD har besøgt den økologiske jordbæravler Peter Schmidt i Duborg. Han mangler hvert år sæsonarbejdere til at plukke bær - og luge ud i rækkerne.

3F i Vestsønderjylland kritiserer, at Peter Schmidt ikke har søgt efter dansk arbejdskraft.

- Vi kan se, at han ikke har søgt hverken på Jobnet - eller via os, siger Lars Petersen, 3F Vestsønderjylland.

De 34 stillinger, som nu er alle besat, er udelukkende slået op på hans egen hjemmeside og markedsført på en messe i Rumænien.

Kan sagtens finde hjemmeside

-Udlændinge kan sagtens finde ud af det. Vi har haft 500-600 ansøgere til de stillinger, fortæller Peter Schmidt. Så det er altså muligt at finde en hjemmeside.

Peter Schmidts erfaringer med danske plukkere er ikke gode.

- Mange af dem synes ikke, at de skal arbejde så hårdt for at tjene lidt.

- Vi oplever også, at de kommer og så er det regnvejr en dag. Så gider de ikke. Eller også har de arbejdet her en uge eller 14 dage - og så skal de pludselig på sommerferie.

Kan ikke motivere

Mette Bock fra Liberal Alliancen er skuffet over 3F kritik.

- 3F ved godt, at de her jobs er der. Men hvis 3F skulle være en faglig organisation i et moderne samfund, så burde de rette deres søgelys mod deres medlemmer og sørge for at motivere dem til at gå ud og tage den her type jobs - i stedet for at kritiserer arbejdsgiverne.

Uacceptabelt

Hun mener ikke, at samfundet skal acceptere, at danskere ikke vil søge jobs som bærplukkere.

- Det er jo et fuldstændigt paradoks, at der er 115.000 udlændinge som i dag besætte danske arbejdspladser. Grunden er,a t det ikke har været muligt at motivere de ledige til at tage den her slags jobs. Og det mener jeg ikke er acceptabelt.