Sønderjyske dagligvare-butikker frygter øget grænsehandel

Regeringen lægger flere afgifter på netop de varer, der får danskerne til at handle syd for grænsen - og det betyder tabte arbejdspladser nord for grænsen.

Det siger Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv.
- Historien har gang på gang vist - og sidst i 2010 - at når afgifter hæves, og grænsehandlen øges, går danske virksomheder glip af omsætning, og den private sektor mister arbejdspladser, siger Henrik Hyltoft.

Det betyder, at den danske statskasse går glip af indtægter fra moms, afgifter og selskabsskatter fra virksomhederne.

- Der er altså tale om utroligt mange led, der bliver ramt af disse negative effekter ved afgiftsforhøjelser, siger Henrik Hyltoft. Han mener, at det er påfaldende, at mens dansk dagligvarehandel har taget et aktivt ansvar for at medvirke til at øge salget af sundere varer, så gør regeringen det samtidigt mere populært og attraktivt at handle i Tyskland og Sverige.
Her er der hverken afgifter på slik eller sodavand, men til gengæld lavere fødevaremoms. Og når folk er af sted, så bliver der købt rigeligt ind, og folk fylder deres depoter op.
 - Grænsehandlen skaber et unaturligt højt forbrug af de varer, som trækker grænsehandlen. Dermed udvandes forebyggelseseffekten af afgiftsforhøjelsen. Det eneste, afgiften forebygger, er lovlig handel i danske butikker, siger Henrik Hyltoft til Ritzau.