Vikarer mister retten til dagpenge

Godt 1.000 syd- og sønderjyder har et midlertidigt job i en jobrotations-ordningen. Ordningen skal give dem fodfæste på arbejdsmarkedet, men i stedet risikerer de at ryge helt ud af arbejdsmarkedet.

Jobrotation giver fastansatte mulighed for at komme på efteruddannelse, og under uddannelsen bliver de erstattet af vikarer.

Virksomhederne får et offentligt tilskud på 195 kroner i timen for hvert jobrotations-forløb.

Vikarerne optjener ikke ret til dagpenge i perioden som vikar, der kan vare i op til et år. Derfor risikerer de at ryge helt ud af A-kassen.

Kohberg Brød i Bolderslev har snart haft alle 500 medarbejdere i efteruddannelse og 30 vikarer i jobrotation.

En af dem er Christel Gam Nielsen, Hjortkær.

- Når jeg er færdig som vikar, har jeg kun 13 uger tilbage i dagpengesystemet. Det giver mig søvnløse nætter. Jeg kan gå i panik ved bare at tænke på det, siger hun.

Man skal have haft et års ordinært arbejde inden for tre år for at optjene retten til arbejdsløsheds-understøttelse.

- Jeg forstår ikke, at mit vikarjob ikke betragtes som ordinært arbejde. Jeg udfører det samme arbejde som en fastansat, så vilkårene burde være lige, mener Christel Gam Nielsen.

Skal i job

Hun får støtte fra faglig sekretær i 3F Søren Heisel.

- Når folk er i stand til at påtage sig et ordinært arbejde, så bør de også have krav på at blive genplaceret i dagpenge-systemet, fastslår han.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) var onsdag på besøg hos Kohberg Brød for at studere jobrotation, men hun kunne ikke give en forklaring på, hvorfor Christel Gam Nielsen ikke har haft mulighed for at optjene retten til dagpenge i det år, hun har været vikar på Kohberg Brød.

- Det er sådan, at støttet beskæftigelse ikke giver ret til at optjene dagpenge. Den regel går tilbage til 1994. Meningen er, at de skal kvalificere sig til at blive ansat - ikke at gå på dagpenge, siger ministeren til TV SYD.

Christel Gam Nielsen gik direkte til ministeren, men hun blev ikke klogere.

- Det er øv. Nu bor vi i Sønderjylland, hvor arbejdet ikke hænger på træerne, så min situation er meget vanskelig, hvis Kohberg ikke har et varigt job til mig, siger hun.