TV der bevæger dig

Ankestyrelsen: Carl Holst skulle have overvejet sin habilitet tidligere

Carl Holst var både regionsrådsformand og medlem af pensionskassen PKA's bestyrelse i 2014. Samtidig vandt PKA stor kontrakt på sygehusbyggeri i regionen. Det har rejst tvivl om hans habilitet, selvom han trak sig fra projektet, inden PKA blev valgt som vinder. Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2016

I et brev til Region Syddanmark kritiserer Ankestyrelsen Carl Holst (V) for ikke at tage stilling til inhabilitet tidligere i en udbudsproces om nyt sygehusbyggeri.

Samtidig med at Carl Holst (V) var regionsrådsformand i Region Syddanmark, sad han i bestyrelsen hos pensionskassen PKA. Det var også i denne periode PKA vandt en kontrakt på 934 millioner kroner til det nye psykiatriske hospital i Vejle.

Derfor har Ankestyrelsen undersøgt, om der har været tale om inhabilitet i processen.

Jeg fulgte kammeradvokatens anbefaling og trak mig ud af projektet, da det blev aktuelt.

Carl Holst (V), tidligere regionsrådsformand

Carl Holst trak sig fra projektet, inden udbudsprocessen gik i gang, og har derfor ikke været med til at beslutte, at PKA skulle vinde udbuddet.

Men ifølge Ankestyrelsen er der stadig tvivl om habilitet i den del af projektet, der lå forud for beslutningsprocessen. Derfor burde Carl Holst have trukket sig endnu tidligere i processen for at undgå tvivl. 

- Det er Ankestyrelsens opfattelse, at inhabilitetsspørgsmålet kan opstå på et tidligere tidspunkt. Det afgørende er, om PKA har en særlig interesse i sagen, skriver de i brevet til Region Syddanmark. 

Carl Holst mener, at han trak sig ud af projektet i tide.  

Læs også Ankestyrelsen giver grønt lys for ny Carl Holst-rapport

- Jeg fulgte kammeradvokatens anbefaling og trak mig ud af projektet, da det blev aktuelt. Vi kunne selvfølgelig have ønsket slet ikke at indgå et partnerskab med pensionskassen – så havde vi bare ikke haft et sygehus i dag, siger Carl Holst til TV SYD.

På grund af den opståede tvivl om inhabilitet, skal regionen nu redegøre for, hvorfor der ikke er tale om inhabilitet i den del af projektet, der ligger forud for beslutningsprocessen. Det har den to måneder til. 

Carl Holst er ikke den eneste, der har været i Ankestyrelsens søgelys i denne sag. Den nu afgående regionsrådsformand i Region Midtjylland, Bent Hansen (S), og regionrådsformanden i Region Sjælland, Jens Stenbæk (S), har ligeledes siddet på formandsposten i deres regioner og været med i PKA's bestyrelse, da pensionskassen vandt store kontrakter i Region Midtjylland og i Region Sjælland. 

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden