Hun kastede sin sidste kugle og opdagede, hvor god hun var - nu deltager Katrine i international turnering

I maj tog 23-årige Katrine Junge Olsen fra Horsens den første danske VM-medalje i petanque i 20 år. Lørdag rejser hun til international turnering i USA.

Fløjten havde lydt, og der var kun én runde tilbage. På hjemmebane førte modstanderholdet fra Kina med fem point, så alle kugler skulle give point nu, hvis de danske kvinder skulle vinde.

18-årige Katrine Junge Olsens hjerte slog hårdt i brystet, og hendes øre var allerede ildrøde og brændte, som de plejer at gøre, når hun bliver nervøs.

Efter sin debut til verdensmesterskabet i 2017 var Katrine Junge Olsen med landsholdet til en turnering i Frankrig året efter. De var blandt de otte bedste nationer, som var inviteret med og skulle nu spille mod Tunesien, Thailand og Cambodja, som er nogle af de absolut bedste i verden.
Efter sin debut til verdensmesterskabet i 2017 var Katrine Junge Olsen med landsholdet til en turnering i Frankrig året efter. De var blandt de otte bedste nationer, som var inviteret med og skulle nu spille mod Tunesien, Thailand og Cambodja, som er nogle af de absolut bedste i verden.
Foto: Privatfoto

I 2017 var det første gang, hun var udtaget til et verdensmesterskab med landsholdet i petanque, og få point fra en mulig sejr, blev det hendes tur til at skyde.

De skulle have alle seks mulige point for at vinde, så meget afhang af hende nu. Desuden vidste hun, at hun i dette øjeblik havde chancen for at vise både holdkammerater og landsholdstræneren, at hun kunne klare en presset situation som denne ved et stort mesterskab.

quote

Jeg tænker bare yes. Der var ikke andet i mit hoved. Det var mega fedt

Katrine Junge Olsen, studerende og petanque-spiller

Et øjeblik efter havde hun leveret to gode skud, og holdet fik de seks point. Præcis hvad der skulle til for at vinde, og mens hele holdet samledes i ét stort kram, gik det op for hende, at hun havde fundet sin plads.

- Jeg tænkte bare yes. Der var ikke andet i mit hoved. Det var mega fedt, fortæller hun og tilføjer, at hun på det tidspunkt vidste, at hun havde vist træneren, at han kunne stole på hende. 

Første VM-medalje i 20 år

Lørdag rejser Katrine Junge Olsen til Alabama i USA for at deltage ved World Games - en international sportsbegivenhed for sportsgrene, der ikke indgår i de olympiske lege.

Efter hun i maj kunne tage den første VM-medalje - en bronzemedalje - i petanque i 20 år med til Danmark, er hun flere gange blevet spurgt, hvad hendes forventninger er til de kommende World Games.

Til hverdag læser Katrine Junge Olsen til sygeplejerske, og så bruger hun alle sine weekender på turneringer.
Til hverdag læser Katrine Junge Olsen til sygeplejerske, og så bruger hun alle sine weekender på turneringer.
Foto: Privatfoto

Det er dog ikke helt så let at svare på, for med de otte bedste nationer samlet, er det et meget skarpt felt, hun skal dyste mod.

- Jeg glæder mig virkelig meget. Det er helt vildt stort, at vi skal være med, siger hun.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.

De danske kvinder er garanteret at spille tre kampe, og Katrine Junge Olsen forklarer, at meget afhænger af, hvilke nationer de møder i disse tre indledende kampe.

Møder de for eksempel Thailand, Cambodja og Frankrig, som er nogle af de meget dygtige hold, bliver det mere usikkert, hvorvidt de kommer videre i turneringen.

- Jeg regner ikke med, at vi skal vinde det hele, men det vigtigste for mig er at vise os frem på en god måde, siger hun og tilføjer, at hun da håber, at de kan vinde en af de tre indledende kampe.

Udvalgt til at spille mod de bedste

Som 10-årige begyndte Katrine Junge Olsen at bruge sin fritid på petanque. Det var en familieting, og faktisk var hendes far så dygtig, at han deltog ved turneringer i både ind- og udland.

I begyndelsen havde hun ikke de store ambitioner med spillet, men som 18-årig fik et eliteudvalg fået øje på hende og gav den franske landsholdstræner besked om det spirende talent.

Petanque

Petanque er et boldspil, hvor målet er at kaste ens petanquekugler så tæt som muligt på en lille trækugle, kaldet "grisen".

Spillet spilles normalt på en hård sand- eller grusbane, men kan også spilles på græs.

Spillet er i familie med boccia og spilles både som et underholdningsspil om sommeren og som turnerings-sport.

Petanque er traditionelt en hyggebeskæftigelse i sommervarmen i det sydlige Europa og særligt populært i det sydlige Frankrig, hvor der findes hele 480.000 registrerede spillere, som deltager i turneringer.

Efter sin debut til verdensmesterskabet i 2017 har Katrine Junge Olsen været med landsholdet til flere store turneringer.

Derfor har hun allerede mødt flere af de absolut bedste nationer såsom Tunesien, Thailand og Cambodja.

Det gjorde hun blandt andet i 2018, hvor hun konkurrerede mod nationerne i disciplinen single. Det var første gang, hun skulle spille uden sit hold, og resultatet af turneringen havde ingen derfor forventet.

Hun slog både Cambodia, Thailand og Tunesien og endte på en tredjeplads.

- Det var der ingen, der havde regnet med. Heller ikke mig selv.

Om samme scenarie kommer til at udspille sig i Alabama under World Games de kommende dage, tør Katrine Junge Olsen ikke spå om.

Det er første gang, kvindelandsholdene i petanque er med, så ser hun bort fra selve konkurrencen, glæder hun sig egentligt bare til at repræsentere Danmark og kvinderne i sporten.