21-årig efterladt med to umulige valg efter udvisningsdom

Danmark samarbejder ikke med Syrien, og derfor kan myndighederne ikke tvinge Sahar Elrifai til at rejse til Syrien.

21-årige Sahar Elrifai fra Syrien har lige nu to scenarier i udsigt. Det ene scenarium er hun ikke selv herre over, det andet er hun.

Men vigtigst af alt: Ingen af de to scenarier indebærer, at hun kan bo sammen med familien, som stadig har opholdstilladelse.

Det første scenarium, som ikke står til diskussion, er, at hun fra og med i dag 7. juli 2022 skal flytte på Udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast.

- Jeg bor i Danmark med min familie, jeg er ved at tage en HF, og jeg vil gerne være ingeniør her i landet. Det er ikke sikkert at rejse til Syrien, så længe det nuværende, morderiske regime har magten, siger Sahar Elrifai.

De danske myndigheder har vurderet, at Sahar Elrifai - som den eneste i familien - sikkert kan rejse tilbage til Syrien, som hun flygtede fra i 2015 sammen med sin familie.

quote

Det giver ingen mening at udvise mig til Syrien, hvor jeg vil være i en usikker situation og helt alene

Sahar Elrifai, 21 år, Aabenraa

Det andet scenarium er så, at hun rejser til Syrien, som hun flygtede fra i 2015.

Men Danmark samarbejder ikke med Syrien, og derfor kan de danske myndigheder ikke tvinge hende til at rejse tilbage til Syrien.

Derfor har de danske myndigheder forsøgt at få hende til at rejse frivilligt, men det afviser hun at gøre.

- Det kan jeg ikke, og det vil jeg ikke. Jeg kan ikke forlade min mor og mine søskende, som jeg spiser aftensmad med hver eneste dag, siger Sahar Elrifai. 

Syriske flygtninge

Konflikten i Syrien brød ud i marts 2011. Her gik demonstranter over hele Mellemøsten og Nordafrika på gaderne under Det Arabiske Forår. 

Blot to år senere, i marts 2013, var én million syrere allerede flygtet fra landet. Mange flere mennesker var tvunget fra hus og hjem. Men de blev i Syrien som internt fordrevne på flugt i deres eget land.

11 års krig og konflikt er gået hårdt ud over den syriske civilbefolkning. 

I midten af 2021 var over 6,8 millioner syrere flygtet ud af landet, og yderligere 6,7 millioner levede som internt fordrevne. Det vil sige, at det samlede antal fordrevne udgør over halvdelen af Syriens befolkning før konfliktens start. Over hele landet ligger byer i ruiner. Og de fleste syriske flygtninge kan kun drømme om at vende tilbage til et liv i sikkerhed og værdighed.

Kilde: Dansk Flygtningehjælp

Hun har derfor to umulige valg. Skal hun blive boende i udrejsecentret eller rejse til Syrien?

Udvist som den eneste i familien

Sahar Elrifai flygtede fra præsident Bashar al-Assads regime i 2015. Siden har hun lært dansk, og hun er nu igang med en HF-uddannelse, som hun efter planen skulle afslutte næste år.

Men med udsigten til at skulle til Kærshovedgård må hun samtidig droppe udsigten til at kunne iføre sig en blå hue næste sommer.

For hendes midlertidige opholdstilladelse, der er blevet forlænget flere gange, er ikke blevet forlænget igen.

Myndighederne vurderer, at hun ikke er individuelt forfulgt i Syrien. En vurdering, som Sahar Elrifai ikke er enig i.

- Det giver ingen mening at udvise mig til Syrien, hvor jeg vil være i en usikker situation og helt alene, siger hun.

Sahar Elrifai kan enten vælge imellem at blive på udrejsecentret eller rejse til Syrien. Men begge valg er umulige, for hun synes ikke, at hendes sag er tilstrækkeligt belyst.
Sahar Elrifai kan enten vælge imellem at blive på udrejsecentret eller rejse til Syrien. Men begge valg er umulige, for hun synes ikke, at hendes sag er tilstrækkeligt belyst.
Foto: TV SYD

Hendes to voksne brødre, der nægtede militærtjeneste Assads regime, har permanent opholdstilladelse, da de står til en grum skæbne, hvis de rejser tilbage. 

Og Sahar er bange for, at det kan gå ud over hende, hvis hun vender tilbage. 

Moderen og Sahars to mindreårige søskende kan blive i Danmark med midlertidige opholdstilladelser.

Advokat: Umenneskelig behandling

Men selvom myndighederne kan kræve, at Sahar Elrifai flytter på et udrejsecenter, så råder Sahar selv over, om hun rejser til Syrien.

Tilbage i april fortalte TV SYD, at Sahar Elrifai havde fået ophævet sin midlertidige opholdstilladelse. Men kort efter fik hun alligevel forlænget den med fire uger, så hun kunne tage eksaminer i april.

Men denne gang er det sikkert: Sahar Elrifai skifter adressen i Aabenraa ud med Kærshovedgård 17, 7430 Ikast.

Hendes advokat, Niels-Erik Hansen, mener, at Hjemrejsestyrelsen forsøger at overbevise Sahar og andre flygtninge om, at de skal flytte til Syrien frivilligt.

- Dels ved at tilbyde penge for at rejse, dels ved at sætte folk i udrejsecentre, som er umenneskelige at opholde sig i, siger Niels-Erik Hansen.

quote

Hele situationen er jo skingrende vanvittig

Niels-Erik Hansen, advokat for Sahar Elrifai

Men eftersom der ikke ligger er en aftale mellem Danmark og Syrien, kan Hjemrejsestyrelsen heller ikke tvinge Sahar Elrifai til at rejse til Syrien, men kun placere hende i udrejsecenter og dermed ifølge advokaten håbe, at hun selv rejser til Syrien.

- Hele situationen er jo skingrende vanvittig. Men den overordnede strategi er at sende et signal til hele verden om, at det er en dårlig idé at søge asyl i Danmark, siger Niels-Erik Hansen.

Advokaten oplyser, at han er begyndt at indsamle materiale med henblik på at søge om at få Sahars sag genoptaget hos Flygtningenævnet - svaret på den ansøgning kan tage op til et år.

quote

Mine klienter siger, at det er værre end at sidde i fængsel

Niels-Erik Hansen, advokat for Sahar Elrifai

Imens må Sahar Elrifai stå alene op og gå alene i seng - uden sin familie.

For selvom hun har pligt til at overnatte på udrejsecentret, må hun gerne stadig besøge sin familie i Aabenraa i dagtimerne. 

Dog kun på tirsdage, torsdage og i weekenderne, for på mandage, onsdage og fredage har hun meldepligt på udrejsecentret om middagen.

- Mine klienter siger, at det er værre end at sidde i fængsel, hvor du trods alt kan dygtiggøre dig og arbejde. Det kan du ikke på et udrejsecenter, for forholdene skal være endnu dårligere end for kriminelle. Det er det, der gør, at folk bliver brudt ned af at være der, siger Niels-Erik Hansen.

Ingen kommentar fra minister

TV SYD har forgæves forsøgt at få en kommentar fra integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S). 

I stedet henviser ministeriet til et udvalgssvar fra marts fra den daværende integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Her svarede Tesfaye blandt andet, at "Tidligere syriske flygtninge uden lovligt ophold i Danmark skal udrejse af Danmark, som alle andre udlændinge uden lovligt ophold. Hvad angår tvangsmæssige udsendelser er der fortsat lige nu helt særlige omstændigheder med hensyn til Syrien. Af udenrigspolitiske årsager gennemføres der indtil videre ikke tvangsmæssige udsendelser til Syrien".