Sommerhusejere kunne ånde lettet op, da et højt ønsket dige blev indviet

Et 2,1 meter højt og to kilometer langt dige blev fredag indviet ved Høll Strand nær Vejle. Diget skal sikre sommerhusejerne mod oversvømmelser.

Sommerhusejere ved Høll Strand kunne fredag eftermiddag juble over, at et længe ventet dige blev indviet. 

- Det er en fantastisk dag for hele området herude, fordi det sikrer os nu i hvert fald 50 år frem mod de eventuelle oversvømmelser, der kommer, siger Egon Sørensen, der er formand i grundejerforeningen Hvidbjerg, Høll og Mørkholt.

Processen med diget begyndte tilbage i 2016. Ifølge Egon Sørensen har der siden 2003 været mellem 6 og 7 oversvømmelser, og faren for flere ville være der uden det nye dige.

- Vi er udsat, fordi vi ligger lavt. Det er ikke kun stranden, men hele Høll-området som ligger lavt, siger han og fortæller videre, at hvis en oversvømmelse sker, så rammer den hele området og ikke kun husene tættest på stranden.

Kommunen og beboerne har været enige om, at et dige vil være en god ide i lang tid, men indtil 2021 har der været uenigheder om finansieringen.

Længere syd på ned ad østkysten, oplevede beboere ved Kelstrup Strand enorme oversvømmelser. Noget som aldrig var set før.
Længere syd på ned ad østkysten, oplevede beboere ved Kelstrup Strand enorme oversvømmelser. Noget som aldrig var set før.
Foto: Rikke Duholm Hjaltason, Facebook.

Prisen for diget er på 5,5 millioner kroner. Staten har støttet med lidt over 1,1 millioner kroner, mens beboerne selv har betalt resten. Uden beboernes betaling var diget ikke blevet en realitet.

Lovgivningen for kystbeskyttelse siger nemlig, at det er dem, som kystsikringen er til direkte eller indirekte gavn for, der skal betale sikringen. Her skal dem, der betaler mest betale 15.000 kroner. 

- Beboerne herude har betalt forskellige niveauer, og niveauerne har været til diskussion flere gange, og der har ikke været enighed hele vejen igennem. Men Jeg er sikker på, at den sidste beslutning, der var der næsten konsensus om, at nu skal det være siger Egon Sørensen.

Andre steder hungrer efter kystsikring

Hvor man ved Høll Strand ikke skal være nervøs for voldsomme oversvømmelser, så har man ved Kelstrup Strand nær Haderslev de seneste dage haft et større oprydningsarbejde i gang.

Sommerhusejere var onsdag vidne til massive oversvømmelser i området. Her er der også blevet efterspurgt kystbeskyttelse, men ligesom ved Høll Strand indtil sidste år, har der været uenigheder om, hvem der skal betale regningen.

En kystsikring ved Kelstrup Strand er dog til en noget anden pris, end de 5,5 millioner kroner diget i Vejle Kommune har kostet. Prisen ligger nemlig på 30 millioner kroner.