TV der bevæger dig

Jyder mest tilbageholdende med at blive selvstændige

00:34

Skolen kan have indflydelse på unges lyst til at etablere egen virksomhed. (Arkivfoto).

1 af 2

Danmark er en nation af lønmodtagere, og hvis man skal tro en analyse fra Erhvervsstyrelsen, så står det især skidt til med trangen til at skabe egen virksomhed i Jylland.

Analysen omfatter to millioner børn, der har færdiggjort 9. klasse i perioden fra 1980 til 2011. Af dem har man set på, hvor mange der har etableret en virksomhed fra 2006 til 2011.

Eleverne fra folkeskoler i Københavns omegn har de mest udviklede iværksættergen. Køge Bugt Privatskole ligger højest. Her har 5,73 procent af eleverne fået foden under eget bord.

I Syd- og Sønderjylland skal man helt ned på en 35. plads på landslisten for at finde den folkeskole i landsdelen, der har udklækket flest iværksættere. Det er Engårdskolen i Billund. Her bliver 4,32 af eleverne selvstændige erhvervsdrivende.

Mulige sammenhænge

Iværksætteri er på skoleskemaet i mange folkeskoler, men der er ikke nødvendigvis en sammenhæng mellem undervisningen i grundskolen og elevernes senere karrierevalg.

Imidlertid tror vicedirektør Anders Hoffmann, Erhvervsstyrelsen, på, at påvirkningerne i folkeskolen spiller en rolle.

- Alt tyder på, at det ikke kun er forældres baggrund og værdier, som påvirker et ungt menneske i retning af at blive iværksætter. Skolen, venner og det lokale samfund, man bor i, har også en stor betydning, siger han.

Horsens Byskole og Sønderrisskolen i Esbjerg er blandt skolerne i bunden af listen med procentdele på henholdsvis 1,1 og 1,38.

Erhvervsstyrelsen er med til at kaste søgelyset på at etablere egen virksomhed med 200 arrangementer landet over i næste uge.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden