Sjælden fugl var udryddet i 84 år - nu kan du komme med ud at se den

Efter at have været udryddet i 84 år er havørnebestanden i kraftig fremgang, og denne søndag har alle mulighed for at komme med professionelle ud at se de majestætiske rovfugle.

Har du nogensinde set en havørn? 

Det spørgsmål er det langt fra alle, der kan svare ja til, men faktisk er den store rovfugl slet ikke så sjældent et syn herhjemme, som vi måske går og tror. 

Havørnebestanden stiger nemlig støt i Danmark, og derfor bliver det også stadig nemmere, at få øje på den imponerende rovfugl, der med sit gigantiske vingefang på op til næsten 2,5 meter er et syn, der gør indtryk.

quote

Der er rigtig mange havørne i Syd- og Sønderjylland, særligt fordi vadehavet er et fantastisk sted for dem at boltre sig

Kim Skelmose, leder af Projekt Ørn, DOF BirdLife

Hvis du er en af dem, der aldrig set en havørn, men som godt kunne tænke sig det, så er der næppe bedre chancer for det end denne søndag, hvor Dansk Ornitologisk Forening (DOF) afholder Ørnens Dag 2023.

- Der er ingen fugle herhjemme, der er så stort et trækplaster som ørnene. Det er virkelig en fantastisk ambassadør, og det er lidt som at få Rolling Stones ud i naturen. Det er virkelig stort, når der kommer flere tusind mennesker ud og ser på dem sådan en dag, siger Kim Skelmose, der er leder af DOF BirdLifes Projekt Ørn.

Dygtige ornitologer står klar ved 20 af landets bedste ørnelokaliteter for at hjælpe alle interesserede med at udpege ørnene og alle de andre fugle, der måtte komme forbi kikkerternes linser.

Hele seks af lokaliteterne er her i Syd- og Sønderjylland, og du kan se en liste over dem alle i boksen herunder:

Ørnens Dag 2023 i Syd- og Sønderjylland

Format: sted, kommune - adresse

Filsø, Esbjerg - Filsøvej 30, 6854 Henne.

Sønderho, Fanø - Landevejen 1, 6720 Fanø.

Ballum Sluse, Tønder - Ballum Sluse 1, 6261 Bredebro.

Slivsø, Haderslev - Bræråvej 43, 6100 Haderslev.

Kongens Kær, Vejle - Ribe Landevej 170, 7100 Vejle. 

Vidåslusen, Tønder - Slusevej 27, 6280 Højer

- Der er rigtig mange havørne i Syd- og Sønderjylland, særligt fordi vadehavet er et fantastisk sted for dem at boltre sig. Vi ser blandt andet, at mange flokke overnatter i plantagerne derude, og det er et helt nyt fænomen, fortæller Kim Skelmose.

Det er ikke nødvendigt at tilmelde sig på forhånd, og arrangementerne er åbne for alle, både medlemmer, ikke-medlemmer, børn, nye fuglekiggere og alle andre, der har lyst til en frisk dag og en god naturoplevelse i vinterlandskabet.

Observationer af havørn de seneste 365 dage.
Kort over observationer af havørne i Danmark det seneste år. Mange af de største koncentrationer af havørneobservationer er at finde i Syd- og Sønderjylland, særligt omkring Vadehavet.
Foto: DOF BirdLife

Udryddet i 84 år

På trods af de mange observationer af havørne sidste år, så er det ifølge Kim Skelmose, der er leder af DOF BirdLifes Projekt Ørn, slet ikke så mærkeligt, at mange aldrig har set en havørn i Danmark. 

Rovfuglen var nemlig udryddet i Danmark i hele 84 år indtil 1995, hvor man efter flere mislykkede forsøg havde held med at få havørnen til at genindvandre til landet.

Og allerede året efter så to havørneunger af dansk avl dagens lys. To havørnepar i Sønderjylland fik hver en unge på vingerne. I 1997 blev det til tre par og to unger, i 1998 hele fire par med fem unger, og sådan er udviklingen fortsat stødt fremad lige siden. 

- Ørnens udvikling har været opadgående, og det er den stadigvæk ser det ud til. Det er i kraft af vores arbejde, hvor vi dels har udbredt kendskabet til dem, men også beskyttet dem særlige perioder, hvor de eksempelvis lægger æg og derfor har brug for ekstra ro, forklarer Kim Skelmose. 

Der er cirka 160 ynglepar i landet, og historien om havørnens genkomst i Danmark er ifølge Kim Skelmose et "brag af en succes".