TV der bevæger dig

Akutlægehelikopteren lettede 1.200 gange fra Billund i 2019

Regionernes akutlægehelikoptere er fløjet til 17.500 patienter på fem år, viser tal fra Danske Regioner.

Akutlægehelikopteren lettede 1.200 gang fra basen i Billund sidste år. Foto: Niels Åge Skovbo

1.200 gange lettede akutlægehelikopteren fra Billund sidste år, viser årsrapporten fra den landsdækkende akutlægehelikopterordning, der netop er offentliggjort.

Dermed er basen i Billund den travleste af de i alt fire helikopterbaser i landet. De fløj tilsammen 4.230 gange i 2019.

De fire helikoptere har baser i Skive, Ringsted, Billund og foreløbig Aalborg. Godt halvdelen af de akut syge og tilskadekomne patienter er blevet fløjet til hospital, og heraf 90 procent direkte til specialiseret behandling på et af landets universitetshospitaler. Flere end fire ud af ti patienter var med hjerte-kar sygdomme.

Det samlede budget for 2019 lød på 185 millioner kroner.

Læs også Helikopterlandingsplads på sygehus klar: Nu træner personalet

Fordel i tyndt befolkede områder

Akutlægehelikopterne flyver primært til de dele af landet, hvor akut syge og tilskadekomne patienter har langt til specialiseret behandling, og hvor der tidsmæssigt er en gevinst ved at flyve til et af universitetshospitalerne frem for at køre patienterne i ambulance. Kommunerne omkring de store universitetshospitaler har få flyvninger, mens kommunerne i primært det vestlige, sydlige og nordøstlige Jylland samt Vestsjælland har flest flyvninger.

Sådan fløj de i 2019

  Antal flyvninger fra de fire baser i 2019:

  Billund 1.200

  Skive 1.143

  Ringsted 1.064

  Nordjylland 823

  I alt 4.230

  Se mere

  Næstformand for Danske Regioner, Ulla Astman er glad for, at helikopterne er blevet en integreret del af regionernes samlede præhospitale indsats.

  - Akutlægehelikopterne dækker jo hele landet, men flyver mest til nogle af de områder, hvor der er længst til specialiseret behandling. Samtidig har de en særlig opgave med at sikre hurtig hjælp til kritisk syge borgere på de danske øer. Det glæder mig, at vi har fået udviklet et så velfungerende tilbud, som i dén grad bidrager til mere lige adgang til akut specialbehandling for borgere på tværs af landet, siger Ulla Astman i pressemeddelelsen. 

  17.500 flyvninger på fem år

  Ordningen har eksisteret siden 2014. Indtil 2018 var der tre akutlægehelikoptere, og i 2019 kom en fjerde til. Akutlægehelikopterne er fløjet ud til 17.484 kritisk syge eller akut tilskadekomne patienter, siden ordningen begyndte i efteråret 2014, oplyser Danske Regioner fredag i en pressemeddelelse.

  De knap 17.500 flyvninger fordeler sig således:

  - 8.551 af de akut syge og tilskadekomne patienter er blevet fløjet direkte til specialiseret behandling

  - 3.552 patienter er blevet tilset af en helikopterlæge på skadestedet og kørt til nærmeste hospital eller erklæret døde på stedet. 

  - 5.381 gange er helikopteren afmeldt.

  Fra næste uge kan Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg tage imod patienter på en ny helipad, hvor akutlægehelikopteren kan lande. Det samme har gennem længere tid også været muligt ved akutsygehusene i Kolding og Aabenraa.

  Det fejlede patienterne i 2019

  Hjerte/kar 830 patienter (42 %)
  Tilskadekomst (traume) 462 patienter (23 %)
  Neurologisk sygdom 400 patienter (20 %)
  Medicinsk sygdom 197 patienter (10 %)
  Mave-tarm sygdom 88 patienter (4 %)

  Mest sete på tvsyd.dk