Forbud mod uddeling af mad til børnefødselsdag vækker vrede i Ribe - men ikke her

I flere år har børnene ikke måttet dele mad og slik ud i børnehave, når de har fødselsdag. Men det har ingen forældre protesteret over.

En lakridssnøre, et stykke drømmekage eller fødselsdagsboller med pålægschokolade.

Det kunne lyde som opskriften på en hyggelig fejring af en fødselsdag i en børnehave.

Men ikke i de to børnehaver og vuggestuen Børnenes Univers Grindsted Vest i Billund Kommune.

quote

Det med at nogen har meget eller lidt, det skal de nok lære senere

Rasmus Rathe, formand, forældrebestyrelsen, Børnenes Univers Grindsted Vest

Her er det institutionerne selv, der står for at uddele mad til børnefødselsdage. 

Billund Kommune har ikke en central politik om uddeling ved fødselsdage. Alle institutioner har deres egen kostpolitik, som er udarbejdet i samarbejde med deres bestyrelse.

- For mig som formand er det naturligt, at det er institutionen, der bestemmer. Det er synd, hvis der er nogen, der kan have rigtig meget med og nogen, der ikke kan have så meget med. For os handler det om det gode børneliv, og at alle skal føle sig som del af et fællesskab uanset baggrund.

Sådan lyder det fra Rasmus Rathe, der er formand for forældrebestyrelsen i Børnenes Univers Grindsted Vest. Han mener, at der er en dannelsesopgave i at gøre det lige for alle.

- Det er små børn, der stille og roligt skal lære at være en del af livet. Det med at nogen har meget eller lidt, det skal de nok lære senere. Det behøver de ikke allerede at blive introduceret for. Man kan godt mærke, om man er med eller ikke er med, siger Rasmus Rathe. 

Ingen protester

Ifølge Rasmus Rathe har der ikke været nogen protester over ordningen, som har været der, så længe han kan huske.

Han har været formand i forældrebestyrelsen siden 2016. Han afviser ikke at tage ordningen op til genovervejelse, hvis der kommer indvendinger.

- Så er det jo noget, vi må tage op i bestyrelsen, så kan vi gå i dialog med ledelsen eller medarbejderne, om det er noget, der skal ændres. Men det afhænger af, hvor i systemet beslutningen er taget.

Protester har der omvendt været på Ribe-kanten.

Onsdag stod to forældre fra Ribe frem og fortalte, at de havde startet en underskriftsindsamling, fordi samme regel var indført i deres børns børnehave.

- Det er et problem, fordi det griber ind i den selv- og medbestemmelse, vi burde have som forældre. Det fratager børnene en glæde ved at kunne uddele et måltid og kunne tage imod et måltid. Det er en vigtig værdi, synes vi, sagde May-Britt Andrea Andersen, der også er konservativt byrådsmedlem i Esbjerg Kommune.

quote

Så kan Dorte ikke tåle gluten, og Nina kan ikke tåle mælk, og sådan kan man blive ved

Lola Jensen, familierådgiver

Stolthed og glæde over at give

Familievejleder Lola Jensen har i en menneskealder rådgivet familien Danmark i stort og småt.

- Jeg synes, det er en skam, at man ikke må tage noget med. Der er noget stolthed og glæde i at komme med noget, man selv har stået og lavet dagen før. Men hvis det er begrænsninger, der skal til, så må det jo være sådan. Jeg synes bare, at det er synd for børnene, siger den erfarne familierådgiver.

Hun forstår dog godt beslutningen om ikke at lade børnene tage slik eller mad med selv.

- Så kan Dorte ikke tåle gluten, og Nina kan ikke tåle mælk, og sådan kan man blive ved. Så kan jeg godt forstå, at det er meget nemmere for personalet selv at finde ud af det, siger Lola Jensen.