TV der bevæger dig

Hund efter 176 kilo khat i lufthavn

Det var ikke the, som angivet i toldpapirerne. Det afslørede en narko-hunds sporsans i Billund Lufthavn.

Sådan så det ud, da tolderne pakkede op for "theen" i Billund Lufthavn. Foto: Toldstyrelsen

En af Toldstyrelsens systematiske kontroller førte onsdag eftermiddag i sidste uge til beslaglæggelse af 176 kilo khat i Billund Lufthavns Cargo Center.

De mange kilo khat var pakket på en palle ankommet fra Afrika, som blev udtaget til kontrol af toldere i lufthavnens godscenter. På pallen var flere store papkasser markeret som ”the” og adresseret til en privatperson.

- På baggrund af vores analysearbejde udtog vi kasserne til kontrol, og vi fik bekræftet mistanken om, at den indeholdt et meget stort parti illegale varer, siger Preben Buchholtz, kontroldirektør i Toldstyrelsen, i en pressemeddelelse om det store fund af khat.

 Sydøstjyllands Politi er nu i gang med efterforskning af, hvem der står bag indsmuglingen.

De mange kilo khat var pakket på en palle ankommet fra Afrika, som blev udtaget til kontrol af toldere i lufthavnens godscenter. Foto: Toldstyrelsen

 

Fakta om khat

  • Stoffet khat udgøres af de friske blade og stængler fra khatplanten, som indeholder de psykoaktive stoffer cathinon og katin.
  • Som rusmiddel har khat en opkvikkende og stimulerende effekt, som fremkommer efter længere tids tygning (ca. 1,5 timer).
  • Khat kan ryges eller drikkes som ekstrakt, men indtages i langt overvejede grad ved tygning.
  • Sundhedsstyrelsen klassificerer khat som moderat afhængighedsskabende.
  • Kendte abstinenssymptomer er angst, rastløshed, nedtrykthed og aggression. Andre bivirkninger inkluderer søvnvanskeligheder, appetitløshed og humørsvingninger. Herudover peges på forringet sædkvalitet, celleforandringer i mundhulen og lavere fødselsvægt som øvrige mulige bivirkninger.