TV der bevæger dig

SF stiller konkret forslag om sundhedsundersøgelse af Grindsted-borgere

Villy Søvndal foreslår undersøgelse, der skal imødekomme tvivl i Grindsted: Er vi mere syge på grund af forurening her?

Er folk i Grindsted mere syge end andre steder i Danmark? Det vil SF have undersøgt efter et velbesøgt borgermøde om forureningen under Grindsted by. Foto: Christian Kallenbach, TV SYD

Borgere i Grindsted bør undersøges for, om den massive forurening under deres by gør dem mere syge end andre danskere. Og Region Syddanmark bør sørge for, at det sker.

Det foreslår SF’s Villy Søvndal i Region Syddanmark i dag onsdag.

SF-forslaget skal behandles, når Region Syddanmark holder regionrådsmøde den 30. april.

- Undersøgelsen skal be- eller afkræfte, om risikoen for eventuelle sammenhænge mellem den kendte forurening og borgernes sygdomme, siger Villy Søvndal. 

Læs også Giften i Grindsted: Borgernes sundhed skal undersøges

- Mange borgere udtrykte stor bekymring for de sundhedsmæssige risici, som de muligvis udsættes for, og de taler om, at sygdomme som kræft og ASL, som er sclerose, tilsyneladende er overrepræsenteret i lokalområdet.

- Det bør Region Syddanmark gå foran og finde svar på. Det skylder vi folk i Grindsted, siger Villy søvndal.  

Det bør Region Syddanmark gå foran og finde svar på. Det skylder vi folk i Grindsted.

Villy søvndal, SF, Region Syddanmark

Undersøgelsen skal sammenfatte de eksisterende data, som findes på området, men Villy Søvndal vil ikke på forhånd udelukke, at der også er behov for at indsamle nye oplysninger.

- F.eks. tales der om, at antallet af spontane aborter er højere i Grindstedområdet end andre steder, men passer det, spørger Søvndal.   

Villy Søvndal, SF, Region Syddanmark.

Han peger på, at udgifterne til undersøgelserne bør skaffes i fællesskab af Region Syddanmark, Grindsted Kommune og staten. 

Selv om forureningen fra det daværende Grindstedværket er en af de allerværste i Danmark, så har tidligere undersøgelser ikke konstateret, at der skulle være belæg for SF's initiativ.