2020 er et "fortabt år" for genforeningsfejringen - også kongeligt besøg udskydes

Genforenings-arrangementer, der er planlagt i årevis, bliver enten udskudt til efteråret eller helt til næste år. Tirsdag meddelte kongehuset også, at kongefamiliens besøg først gennemføres næste år.

Siden 2017 har Sekretariatet for Genforeningen 2020 arbejdet på at organisere de mere en 1100 arrangementer, der skulle fejre genforeningen i 1920. Men som en regulær tsunami har corona-krisen fejet meget af det arbejde ud i fjorden.

- Det har jeg det tungt med. Vi har selvfølgelig stor forståelse for baggrunden, men det er trist alligevel, siger borgmester i Aabenraa, Thomas Andresen (V), til TV SYD.

Hvis man skal se på de lyse sider, så er der blevet gennemført mere end 300 arrangementer, inden landet lukkede ned midt i marts. Men nu vil mange andre blive aflyst og eller flyttet enten til efteråret eller helt til næste år.

Kongefamiliens besøg udskydes et år

Dronning Margrethe og kongefamilien skulle have deltaget i flere arrangementer i dagene fra den 9. til den 12. juli, men tirsdag meddelte kongehuset, at besøget er udskudt. Her var det blandt andet meningen, at den kongelige familie skulle have besøgt området omkring den samme rute, som Christian d. 10. fulgte 100 år tidligere. 

Det aflyste besøg bliver i stedet gennemført i tiden omkring Genforeningsdagen den 15. juni 2021.

Andre eksempler på aflyste eller udskudte arrangementer er DGI's Genforeningsstafet, som i stedet kommer til at løbe gennem de syv kommuner i foråret 2021 og cykelløbet Grænzland det samme. Royal Run-løbet bliver indtil videre flyttet til den 6. september i år. 

Et fortabt år

Thomas Andresen håber, at arrangører og deltagere i festlighederne kan holde gejsten til næste år:

- Jeg tror, at vi skal betragte 2020 som et fortabt år. Så fejrer vi 100-året 101 minus et fortabt år senere, og det er jo lige 100 år, siger Aabenraa-borgmesteren.

- Det kan et dronningebesøg sagtens klare, men jeg tror måske, at der kommer lidt færre til nogle af de andre arrangementer, når det er 101-årsdag i stedet for 100.

For at det ikke skal være løgn, så er der også et andet mega-arrangement på de kanter i 2021, nemlig Tour de France, der lægger vejen forbi.

- I år skulle have været i rødt og hvidt og næste år i gult, nu må vi få det til at passe sammen, siger Thomas Andresen

Fortsat koordinering

Sekretariatet for Genforeningen 2020 har indvilget i at fortsætte et år for at koordinere de mange, udsatte aktiviter.

- Vi er glade for, at sekretariatet vil fortsætte, og de er klar til at koordinere de mange parallelforskudte aktiviteter, så man ikke skal rende til 15 sønderjyske kaffeborde i træk, siger borgmester Thomas Andresen.

15 sønderjyske kaffeborde i træk? Det lyder tungt, men ikke så tungt som at se to års arbejde falde til jorden med et viralt brag.

- Vi er nødt til at bide det i os og stå det  igennem, siger projektleder Simon Faber i dag til TV SYD.

I kan følg med i flytninger, udskydelser og aflysninger på www.genforeningen2020.dk.