Døde mink skal bruges til fjernvarme

Forbrændingsanlægget i Sønderborg skal nu hjælpe med at håndtere de store mængder af døde mink.

I forsøget på at udnytte de millioner af mink, der skal aflives efter regeringens udmelding onsdag, bliver fjernvarmeanlæg over hele landet nu inddraget.

Det gælder også i Sønderborg Varme, der modtager det første læs mink i starten af den kommende uge.

- Det er en trist baggrund, vi skal hjælpe med det her på. Men når det nu er sådan, så vil vi også give vores del. Hvis vi kan hjælpe med at få alle de døde mink bortskaffet, så vil vi selvfølgelig gerne gøre det, siger direktør i Sønderborg Varme, Erik Wolff. 

Det er på en trist baggrund, at Sønderborg Varme skal hjælpe med et samfundsproblem, lyder det fra Erik Wolff.
Det er på en trist baggrund, at Sønderborg Varme skal hjælpe med et samfundsproblem, lyder det fra Erik Wolff.
Foto: Sofie Dupont

Normalvis er det virksomheden DAKA, der tager sig af de døde mink efter pelsningen. Men aldrig er så mange mink på én gang blevet aflivet, og derfor er der et massivt pres forbundet med at afskaffe minkene. Derfor er der blevet rakt ud til forbrændingsanlæg i flere kommuner for at få hjælp til at afskaffe minkene. 

Afskaffelsen af mink kommer ovenpå regeringens udmelding i onsdags, hvor Mette Frederiksen på et pressemøde kunne fortælle, at alle mink i Danmark skal aflives, fordi der er fundet bekymrende mutationer af covid-19 blandt mink.

Mink bliver til varme i stuerne

På kraftvarmeværket i Sønderborg har de sagt ja til at hjælpe, og  her vil minkene blive omdannet til varme i stuerne i Sønderborg og Graasten. Men før de på Sønderborg Varme når så langt, skal de først have de rigtige godkendelser fra myndighederne og være sikre på, at forbrændingen af mink foregår på forsvarlig vis.

- Det er jo ikke det affald, vi normalt afbrænder, så det kommer til at betyde, at vi skal gribe det anderledes an, end vi plejer, forklarer Erik Wolff.

Her skal minkene laves om til varme.
Her skal minkene laves om til varme.
Foto: Sofie Dupont

Og det er heller ikke helt lige meget, hvad restproduktet bliver, når man forbrænder affald eller døde dyr, da det kan bruges til produktionen af veje og fundamenter til huse. 

- Når vi får mink ind - måske op til 10 tons på én gang - så skal det for det første blandes rigtig godt i det andet affald, og for det andet skal vi overvåge forbrændingen, så det, der kommer ud i den anden ende, også kan bruges, påpeger Erik Wolff.

Ikke nogen voldsom belastning

Selvom det er flere tons mink, der skal bortskaffes, så er man på Sønderborg Varme ikke nervøs for, at det går alt for meget ud over den almindelige forbrænding. Her kan man lægge erhvervsaffald på lager, fx træer fra bygningsprojekter.

- Så brænder vi det senere, lyder det fra Erik Wolff. 

Typen af forbrænding på anlægget bliver anderledes den kommende tid.
Typen af forbrænding på anlægget bliver anderledes den kommende tid.
Foto: Sofie Dupont

Hos Fjernvarme Horsens hjælper de også til med bortskaffelsen af mink. Her har de allerede fået første læs mink til en prøveforbræning.