En hjælpende hånd på vej til erhvervs- og kulturlivet

Både erhvervs- og kulturlivet kan se frem til at få nye kompensationsmuligheder, efter at coronarestriktioner er trådt i kraft.

Lørdag aften kunne Kulturministeriet og Erhvervsministeriet begge oplyse i pressemeddelelser, at der en hjælpende hånd på vej til erhvervs- og kulturlivet som følge af nye coronarestriktioner.

Det betyder blandt andet, at der er økonomiske kompensationer at hente til og med den 15. januar 2022 for kulturlivet, hvis coronarestriktionerne medfører aflysning af arrangementer eller gør, at produktion må udskydes.

For erhvervslivet betyder det blandt andet, at virksomheder, der er ramt af restriktionerne, kan vælge at lukke frivilligt ned og samtidigt få en økonomisk kompensation.

Virksomhederne kan få dækket op til 90 procent af de faste omkostninger og omsætningstab, samtidig med at lønkompensationsordningen kan benyttes for hjemsendte medarbejdere.

Begge aftaler er blevet indgået af et flertal af Folketingets partier.

Mere tryghed til kulturlivet

I de næste fire uger er det ikke længere nødvendigt for arrangøren at opsige eller annullere allerede indgået kontrakter med kunstnere for at modtage kompensation fra den såkaldte arrangørordning.

Det skal give en mere sikker fremtid for både arrangøren og kunstneren.

- Det er helt afgørende, at vi i en svær tid skaber tryghed og støtter op om vores kultur- og idrætsliv.

- Som noget helt nyt gør vi det muligt for arrangørerne at fastholde deres kontrakter med kunstnerne. Det vil sikre kunstnerne en bedre dækning for aflyste arrangementer, siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (A) i pressemeddelelsen.

Aftalen har også til formål at hjælpe "særligt nødlidende kulturinstitutioner", der er i fare for at gå konkurs som følge af coronarestriktionerne.

Idrætslivet tilgodeses også, da der afsættes 20 millioner kroner til idrætsforeninger, der skal kompenseres for tabte indtægter fra aflyste arrangementer.

Kompensation med tilbagevirkende kraft

Det er ikke kun fremadrettet, der er hjælp at hente til virksomhederne.

Det bliver også muligt at søge om kompensation fra den dag, restriktionerne er trådt i kraft, hvilket vil sige den 10. december eller 19. december 2021.

- Når der kommer restriktioner, så følger hjælpen med. Derfor spændte vi i sidste uge det brede sikkerhedsnet ud under dansk erhvervsliv, og nu har vi justeret og udvidet nettet, så de, der bliver ramt, kan få hjælp, siger erhvervsminister Simon Kollerup (A) i pressemeddelelsen.

Derudover udvides puljen for kasserede, letfordærvelige varer også, så virksomheder og leverandører, der har været ramt af restriktionerne fra den 10. december til den 19. december i år, kan få kompensation for at være brændt inde med denne type varer i perioden.

Virksomheder kan også søge om kompensation på op til 150.000 kroner for sæsonbetonede omkostninger som julepynt eller anden udsmykning og 250.000 kroner for sæsonbetonede, letfordærvelige fødevarer.