Familien Hindbo har travlt med at slagte raske mink: Håber på hjælp i sidste øjeblik

Minkavlerne kunne få solgt skindene, hvis de fik mere tid.Ti dage ekstra kunne gøre en stor forskel, siger minkavler Andreas Hindbo. Regeringen skal se at få det faglige grundlag på plads, lyder det fra flere sider.

Ugens nedslagtning af Andreas Hindbos 25.000 mink er i fuld gang.

Hans besætning er ikke smittet med covid-19, men skal efter regeringens udmelding i sidste uge slås ned inden tirsdag om otte dage.

quote

Jeg synes, der er handlet forkert, og jeg er virkelig skuffet over det.

Andreas Hindbo, minkavler

Men regeringen har slet ikke hjemmel til at beordre alle landets minkavlere til at slå deres mink ihjel, lyder kritikken fra flere oppositionspartier.

- Det er fuldstændig uforståeligt for mig, at man behandler så mange mennesker sådan her. Jeg synes, der er handlet forkert, og jeg er virkelig skuffet over det, siger Andreas Hindbo.

I eftermiddag fik Andreas Hindbo besøg af Liberal Alliances formand, som ville have syn for sagen.

- Det tenderer til at være en katastrofe at slå ihjel uden lovgrundlag. Det her er jo ikke Sydamerika, siger Alex Vanopslag efter dagens besøg på minkfarmen i Jordrup.

LA bakker op om ekspropriationserstatning

For Andreas Hindbo og hans far drejer det sig om 31 års minkavl, som nu er slut. Erstatningen lyder på det mistede salgstab, plus 20 kroner pr. mink, hvis minkene er døde inden tirsdag i næste uge.

Men for Andreas Hindbo skal erstatningen også gælde de haller og maskiner, som nu bliver ubrugelige.

- Jeg skal ikke have kompensation - jeg skal have fuld ekspropriationserstatning. Jeg kommer jo ikke i gang med mink igen.

Idéen om ekspropriation bliver bakket op af Liberal Alliance.

- Det er et fælles krav fra blå blok. Derudover har vi ønske om at stoppe aflivningen og isolere avlsdyr, så vi har en industri bagefter, siger Alex Vanopslag.

Klar opfordring

Også Landbrug & Fødevarers formand, Søren Søndergaard, kræver fuld erstatning til sine medlemmer.

- Vi har sagt højt og larmende fra dag et, at hvis man træffer så vidtgående en beslutning, skal der også falde en erstatning, som dækker alle de omkostninger, som avlerne har haft, siger han.

Samtidig kommer han med en klar opfordring til Folketingets partier.

- Det er seks dage siden, man for rullende kameraer nedsatte dødsdom over mink. Nu skal vi så være vidne til, at man det sidste døgn på Christiansborg har kæmpet om, hvorvidt der overhovedet er lovhjemmel til det, man har sat i gang. Derfor kan jeg kun opfordre til, at man fra Folketingets side får det faglige grundlag på plads og får truffet en klar beslutning om, hvad det er, man vil, lyder det. 

Fordi besætningen ikke er smittet, må Andreas Hindbo fortsat gerne flå og sælge sine mink, men fik han bare ti dage mere, kunne minkene vokse sig færdige. Dermed ville han få mere for sine mink, og aflivningen ville koste staten mindre.