Flertal kræver mange coronadødsfald på plejehjem undersøgt

Et politisk flertal på Christiansborg vil have undersøgt coronaindsatsen på landets plejehjem efter høje dødstal blandt beboere. I Esbjerg kæmper man lige nu med et større smitteudbrud blandt beboere og ansatte på et plejehjem.

Over 400 beboere på plejehjem er døde med coronavirus i løbet af halvanden måned. Alene i Esbjerg Kommune er tre plejehjemsbeboere den seneste uge døde af covid-19.

De mange dødsfald har fået et flertal på Christiansborg til at kræve en uvildig undersøgelse af, hvordan coronaindsatsen har været på landets plejehjem.

Det skriver Berlingske.

Der bor cirka 40.000 på plejehjem i Danmark, og de hører til blandt dem, der blandt andet på grund af deres høje alder er i risiko for at blive meget syge, hvis de smittes med coronavirus.

Men smitten er kommet ind på plejehjem, og i sidste uge var der 106 dødsfald blandt coronasmittede beboere. Det er det højeste antal på én uge under epidemien.

Kæmpeproblem med smitte på plejehjem

Kirsten Normann Andersen er sundhedsordfører for SF, og hun kalder det et kæmpeproblem, at smitten er nået ind på plejehjemmene.

- Smitteopsporingen har ikke været i stand til at give et svar på, hvordan smitten er kommet er ind, hvilket også er frustrerende. Derfor kan der blive brug for lave en undersøgelse af, hvordan det er gået til, at man ikke har kunnet passe bedre på beboerne, siger hun til Berlingske.

Esbjerg hårdest ramt

Esbjerg kommune er lige nu hårdt ramt af corona, og op mod halvdelen af beboerne på Områdecenter Strandby er nu smittet med coronavirus.  Tirsdag var 33 beboere og 23 ansatte testet positive for virussen, og to beboere er afgået ved døden i weekenden med covid-19 virus i kroppen.

I en rundringning foretaget tirsdag til de 14 kommuner i TV SYDs sendeområde oplyser otte kommuner, at de ikke har konstateret coronasmitte på plejehjem.

I Varde Kommune er 11 beboere på et enkelt plejehjem i øjeblikket smittet med corona og har været det siden 4. januar.

Det fortæller Ældrechef i Varde Kommune, Thorkild Sloth Pedersen, til TV SYD.

Det er usikkert, hvordan smitten er kommet ind på plejecenteret. Besøgende har givet smitte i mindst ét tilfælde. Da de første positive prøver kom fra en test den 4. januar, er det nærliggende at tro, at smitten kan være sket i forbindelse med julen.

I Horsens er der et mindre udbrud på et plejecenter, hvor en håndfuld beboere og ansatte er smittet, mens tre sønderjyske kommuner Haderslev, Sønderborg og Tønder melder om én til to smittede plejehjemsbeboere eller ansatte.

I Tønder har de i dag for første gang oplevet coronasmitte blandt plejehjemsbeboere.

Arbejdspladser hårdt presset af fravær

Foruden SF vil også Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Enhedslisten have en uvildig undersøgelse.

Kravet kommer, samtidig med at fagforeningen FOA har fortalt, at den "et par gange om ugen" får henvendelser fra plejepersonale, der oplever at blive bedt om at møde på arbejde, selv om de enten har symptomer på coronavirus eller er tæt kontakt til en coronasmittet.

Flere arbejdspladser er hårdt presset af coronarelateret fravær, og det er en af grundene til, at sosu-assistenter og sosu-hjælpere ifølge TV2 Lorry er blevet bedt om at møde på arbejde i modstrid med retningslinjerne.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få en kommentar til artiklen fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).