Nye restriktioner: Forsamlingsforbuddet sænkes fra ti til fem personer

For at mindske smitten sænker myndighederne forsamlingsloftet fra ti til fem personer fra onsdag. Statsministeren appellerer befolkningen til at blive mest muligt hjemme.

Myndighederne sænker fra onsdag forsamlingsforbuddet i det offentlige rum fra ti til fem personer. 

Det fortalte statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde fra spejlsalen på Christiansborg tirsdag eftermiddag.

- Vi er igen i en rigtig alvorlig situation, fortæller statsministeren.

Samtidig appellerer myndighederne til, at vi danskere bliver mest muligt derhjemme, lyder appellen fra Mette Frederiksen.

- Undgå at mødes med andre end dem fra din husstand og dine nærmeste og aflys alle de aftaler, du kan, sagde statsministeren på pressemødet.

Sammen med forsamlingsforbuddet i offentlige rum kommer en kraftig opfordring til at undgå at samles mere end fem personer inklusiv beboere i ens egen husstand.

De skærpede restriktioner gælder indtil den 17. januar, men kan forlænges.

- Det kan desværre blive nødvendigt at forlænge alle eller nogle af restriktionerne, siger Mette Frederiksen.

Risikoniveau hæves til højeste niveau

Sundhedsmyndighederne hæver desuden risikoniveauet til niveau fem i det såkaldte varslingssystem. Det er det højeste niveau.

Det betyder, at der er "udbredt samfundssmitte og risiko for, at behandlingskapaciteten på sygehusene overstiges".

Hidtil nu har landet været oppe på risikoniveau fire, som dækker over "udbredt samfundssmitte og begyndende pres på kapacitet på sygehusene".

Risikovurderingen foretages én gang om ugen og er udtryk for, hvor høj smitten er i landet.

Her er de nye restriktioner og opfordringer:

  • Forsamlingsforbuddet sænkes fra ti til fem personer. Det træder i kraft onsdag 6. januar og gælder til den 17. januar.
  • Myndighederne anbefaler, at alle borgere begrænser social kontakt til maksimalt fem personer, og at man ikke mødes mere end fem personer i hjemmet, inklusiv beboere i egen husstand.
  • Samtidig følger en "stærk appel" om at aflyse alle aftaler frem til 17. januar.
  • Afstandskravet ændres fra en til to meter. Det gælder både dagligvarebutikker og i det offentlige rum.

Ingen udsigt til lukning af daginstitutioner

Selvom der de seneste dage har været anbefalinger fra både pædagogernes fagforbund FOA og BUPL samt flere syd- og sønderjyske kommuner om, at forældre så vidt muligt skal holde deres børn hjemme, ligger det ikke i kortene hos myndighederne at lukke for vuggestuer og børnehaver og etablere nødpasning.

Beslutningen om at holde daginstitutionerne åbne kommer ifølge statsminister Mette Frederiksen, fordi der fortsat er behov for, at mange faggrupper møder op på arbejde. 

- Det er ikke kun pædagoger, vi beder om at gå på arbejde. Det gælder også den kollektive trafik, rengøring, beredskabet, sundhedspersonale og så videre. Daginstitutionerne er afgørende, for lukker vi børnepasningen ned, er der medarbejdere, der ikke kan få passet deres børn.

Direktøren for sundhedsstyrelsen tilføjer, at børn i 0-9 års-alderen ikke er i risikogruppe.

- Børn i alderen 0-9 år er mindre tilbøjelige til at sprede smitte og blive smittet. Det er ikke sådan, at de ikke kan blive smittet, men de er ikke udsatte og bliver ikke hårdt ramt af virussen, siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

Sundhedsminister: - Den britiske virus variant bliver den dominerende i Danmark.

Siden slutningen af oktober har det været forbudt at samles mere end ti personer til arrangementer og anbefalet ikke at mødes flere i private hjem.

Anbefalingen om at sænke forsamlingsloftet yderligere kommer, efter den nye britiske virusvariant, cluster B117, er nået til Danmark.

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke er den langt mere smitsom end de øvrige varianter, og den forventes at blive den dominerende virusvariant fra midten af februar.
Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke er den langt mere smitsom end de øvrige varianter, og den forventes at blive den dominerende virusvariant fra midten af februar.
Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke er den langt mere smitsom end de øvrige varianter, og den forventes at blive den dominerende virusvariant fra midten af februar.

Data fra England har vist, at den engelske variant er 50-74 procent mere smitsom end den kendte variant af coronavirus.

- En ny og foruroligende udvikling i pandemien har ramt os. Den britiske mutation i coronavirussen, som er en særlig smitsom udgave, fortæller statsminister Mette Frederiksen på pressemødet.

Flere vaccinegodkendelser giver lys i en mørk vinter

I en tid med flere restriktioner er der også lys for enden af tunnelen, lyder det fra direktør i Lægemiddelstyrelsen.

Lægemiddelstyrelsen forventer, at vaccinen fra Moderne bliver godkendt i EU inden for de næste par dage.

Styrelsen forventer også inden for de kommende måneder, at Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, modtager ansøgninger om godkendelse fra flere producenter.

Dette vil hen over vinteren og foråret sætte skub i vaccineringen af befolkningen.

- Så begynder vi at have et helt våbenarsenal mod de her bæster, og henover sommeren vil vi have nok til at kunne tilbyde hele den voksne del af befolkningen vacciner, siger direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz.