TV der bevæger dig

COVID-19

Politi advarer: Tomme motorveje får bilister til at sætte farten op

Tirsdag aften udskrev Syd- og Sønderjyllands Politi 63 bøder og otte betingede frakendelser af kørekortet. En bilist blev taget med 198 km/t.

E20 i myldretiden i dag. Trods færre bilister på vejene, ser politiet i øjeblikket et højt antal fartsyndere. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Der er god plads på de syd- og sønderjyske veje for tiden.

Ifølge tal fra Vejdirektoratet er trafikken på motorvejene faldet med 40 procent sammenlignet med fire uger før. Men den gode plads får desværre også bilister til at træde ekstra på speederen. 

- I starten af de her corona-dage var der egentlig et rimelig afstemt hastighedsmønster. Det var ikke noget, der vakte bekymring overhovedet. Det gør det nu. Vi ser flere og flere, der kører rigtig meget for stærkt, siger Jesper Engelund, vicepolitiinspektør hos Sydøstjyllands Politi.

Det er da bekymrende, at vi tager folk med 200 km/t på motorvejen og 160 km/t eller mere på landevejene.

Jesper Engelund, vicepolitiinspektør hos Sydøstjyllands Politi

Kører over det dobbelte af det tilladte

Alene tirsdag aften kunne Syd- og Sønderjyllands politi give 63 bilister bøder og otte betingede frakendelser af kørekortet. På Esbjergmotorvejen blev en bilist taget med 198 km/t.

- Det er da bekymrende med 198 km/t. Og det er udelukkende Esbjergmotorvejen. Så det er et relativt kort tidsrum til de forseelser, siger Knud Reinholt, vicepolitiinspektør hos Syd- og Sønderjyllands Politi.

Læs også Politiet henter kørekortet hos vanvids-bilister

Og den bekymring deler de i nabokredsen hos Sydøstjyllands Politi.

- Vi ser jo hastigheder på over det dobbelte af det tilladte. Både på landevej og på motorvej specielt. Og det er da bekymrende, at vi tager folk med 200 km/t på motorvejen og 160 km/t eller mere på landevejene, siger Jesper Engelund, vicepolitiinspektør hos Sydøstjyllands Politi.

Straffe for høj fart:

  • Klip i kørekortet: Hvis hastighedsoverskridelsen er på mere end 30 pct., men under grænsen for frakendelse.
  • Betinget frakendelse af førerretten: Hvis du kører mere end 60 pct. for hurtigt eller kører 160 km/t eller derover.
    En betinget frakendelse betyder, at du skal bestå en kontrollerende køreprøve inden for en frist, der meddeles af politiet, for at bevare din førerret.
  • Mister kørekortet: Hvis du har kørt med 200 km/t eller derover. Eller hvis du har kørt hurtigere end 100 km/t og samtidig har overskredet hastighedsbegrænsningen med mere end 100%.
  • Fængsel: Hvis førerens adfærd lever op til kriterierne for vanvidskørsel, kan føreren blandt andet dømmes for at have overtrådt straffelovens paragraf 252, hvor strafferammen er op til otte år.
Se mere

Hvis man bliver taget for at køre 30 pct. hurtigere end den tilladte hastighed, får man et klip. Og går det stærkere, kan man miste kørekortet eller komme i fængsel.

- En af de undskyldninger, vi hørte den anden dag, var en, der blev taget med lige under 160 på motorvejen. Han havde sat sin fartpilot til 160, fordi: “Der jo ingen biler var, og så måtte han jo godt.” Nej, det må du ikke, siger Jesper Engelund, vicepolitiinspektør hos Sydøstjyllands Politi.

Politiet vil være særligt synlige

Selvom der måske ikke bliver så mange påskefrokoster i år som normalt, så vil politiet alligevel være særligt synlige i den kommende tid.

- Vi frygter jo, at den her plads får nogle til at køre rigtig meget for hurtigt og på den måde komme ud i rigtig alvorlige ulykker, siger Jesper Engelund, vicepolitiinspektør hos Sydøstjyllands Politi.

Mest sete på tvsyd.dk