muted

Borgmesteren gik i haven og gravede efter meningen med den virkelighed, han befandt sig i

Da Danmark lukkede ned i marts, oplevede Ib Kristensen (V.) noget, som han i sine næsten 20 år som borgmester aldrig har oplevet før. Turistattraktioner og byliv gik i stå, de udenlandske gæster udeblev, og mange borgere stod i en usikker arbejdssituation. Billund blev forandret, og det bekymrede Ib Kristensen, der ikke havde forudset, hvor alvorlig krisen ville blive.

 

K, L, M, N, O, P. Hvert bogstav stod skrevet på et orange skilt, som var fastgjort til en pæl et par meter oppe i luften. De var ikke til at overse. Normalt hjalp skiltene rejsende med at huske, hvor vedkommende havde parkeret sin bil, for det kunne være svært at finde ens egen mellem tusindvis af andres. Men den 23. april havde bogstaverne ingen funktion. De få støvede biler, der holdt parkeret på den åbne plads ved Billund Lufthavn, var ikke til at overse.

quote

For pokker, det var hårdt

Ib Kristensen

- Det var helt mærkeligt, at der ikke var biler. Men sådan var det over det hele. Der var ingenting, der var, som det plejede, siger Ib Kristensen.

Han havde placeret højre hånd i tindingen. Solen var stærk. Det så næsten ud som om han spejdede efter bedre tider. Danmark havde været lukket ned i over en måned, og coronakrisen havde også ramt Billund. De mange besøgende, der plejede at komme til byen i turistsæsonen, var udeblevet. Byen var tom. Lufthavnens parkeringsplads var tom. Intet så ud, som det gjorde tidligere, og det bekymrede kommunens borgmester.

- Der skete ikke noget. Der var ingen trafik. Ingen mennesker. Det var helt forkert at gå og kigge på.

Ib Kristensen er én af hovedpersonerne i den nye serie ’Da corona kom til byen’, hvor TV SYD har fulgt syv forskellige mennesker i Billund, efter Danmark lukkede ned den 11. marts.

Se borgmesteren der ikke kan tro sine egne øjne, da han besøger sin by

I næsten to årtier har 68-årige Ib Kristensen været øverste chef for Billund Kommune og 25.000 indbyggere. Men det kunne nemt være endt anderledes, for grindstedgenseren har prøvet lidt af hvert. Først som blikkenslager, efterfølgende som kloakmester og senere som selvstændig i entreprenørbranchen. Han kender kommunen bedre end de fleste og bruger meget tid på at holde sig ajour med handels- og erhvervsfolk, Legoland og lufthavnen.

Det gjorde han også denne forårsdag. 

muted

99 procent væk

Inde i lufthavnen manglede der også liv. Check-in informationstavlen var nærmest gået i sort. Kun en enkelt destination stod tilbage. Amsterdam med afgang klokken 11:50 den efterfølgende dag. Direktøren for lufthavnen, Jan Hessellund, kom Ib Kristensen i møde. Sammen gik de gennem den øde taxfree-shop og stoppede ved bygningens panoramavindue. Flyene stod forladte tilbage på landingsbanen. Det havde de gjort i et godt stykke tid.

- For pokker, det var hårdt, siger Ib Kristensen.

Billunds Lufthavn mistede på én måned 99 procent af sine rejsende.
Billunds Lufthavn mistede på én måned 99 procent af sine rejsende.
Foto: Martin Binnerup

Ib Kristensen spurgte lufthavnsdirektøren om hvordan, han havde det.

Jan Hessellund svarede, at den kommende tid ville blive hård for ham personligt.

Lufthavnsdirektøren syntes, det hele så enormt usikkert ud. Den første måned efter landets nedlukning faldt passagertallet fra 300.000 til 3.000. Det er et fald på 99 procent. Lufthavnens ansatte var mere eller mindre alle sammen sendt hjem.

For Ib Kristensen så lufthavnen forfærdelig ud uden mennesker. Han spekulerede på, hvordan flytrafikken kunne komme til at køre nogenlunde normalt igen, og hvor lang tid der skulle gå, inden det ville ske. Men han kunne ikke spå om, hvordan fremtiden så ud. Han var slet ikke forberedt på, at landet ville blive lukket ned i første omgang.

- Jeg havde aldrig forestillet mig, at det skulle blive virkelighed. At man lukkede et helt land ned, siger han.

Ib Kristensen havde set pressemødet hjemme i sofaen sammen med sin kone. Da udmeldingen fra statsministeren kom, blev de begge overraskede. Allerede samme aften blev han indkaldt til første møde i krisestaben, og klokken 06:30 dagen efter samledes gruppen for at forberede restriktioner.

- Hold da op, mand. Sådan en opgave. Det var så stor en besked, at jeg ikke kunne rumme konsekvenserne af den, siger han.

Ib Kristensen og Jan Hessellund i lufthavnen. Bag dem anes de tomme gange i terminalerne.  
Ib Kristensen og Jan Hessellund i lufthavnen. Bag dem anes de tomme gange i terminalerne.  
Foto: Martin Binnerup

Derefter lukkede byen sine daginstitutioner, skoler og rådhus, og mange borgere måtte arbejde hjemmefra.

Mange tanker drønede gennem hovedet på borgmesteren.

Det gjorde der også, da han forlod lufthavnen og satte sig ind bag rattet i sin store, grå Mercedes. 

Han satte kurs mod en af byens stoltheder.

muted

Et lukket land

Lukket – geschlossen – closed. Billetskranken var ubemandet, og gitteret kørt ned. Bag afspærringen synede store, stablede Lego-klodser i alverdens farver. LEGO-figurer stod placeret ved indgangen, klar til at tage imod gæster. Men besøgende var der ingen af.

En stemme brød stilheden.

- Goddag Ib!

Alle i Billund kender Ib Kristensen. Også Martin Aadal, der er marketingdirektør i LEGOLAND. I et kort øjeblik glemte Martin Aadal, at man ikke gav håndtryk længere. Det havde Ib Kristensen ikke, selvom han syntes, at det føltes forkert.

Men meget var forandret de sidste fem uger siden statsminister Mette Frederiksen lukkede landet den 11. marts.

- Det var helt mærkeligt at komme i Legoland. Der skete intet. Ingenting, siger Ib Kristensen. 

quote

Der vil være nogen, der ikke kan klare det

Ib Kristensen

Parken, der plejede at rumme latter, skrig og lyden af forlystelser, var usædvanligt stille. I Miniland, hvor verden er bygget af 20 millioner LEGO-klodser i miniformat, var floder og søer tømt for vand. Skibene i Nyhavn så nærmest forliste ud, og flere af bygningsværkerne havde mistet sine klodser. Det var et deprimerende syn i en deprimerende tid.

Martin Aadal bemærkede, at sæsonen i år ville blive meget hård. På det tidspunkt vidste de ikke, om eller hvornår parken kunne slå dørene op.

Legoland åbnede dørene den 8. juni, men måtte gennemføre en fyringsrunde den 13. august. Knap hver femte stilling blev nedlagt.
Legoland åbnede dørene den 8. juni, men måtte gennemføre en fyringsrunde den 13. august. Knap hver femte stilling blev nedlagt.
Foto: Martin Binnerup

Halvdelen af parkens gæster kommer fra udlandet, og de havde naturligvis ikke været forbi, mens landet var lukket ned. Først den 8. juni åbnede parken for besøgende, og selvom det har betydet mange gæster, har besøgstallet endnu ikke været oppe på en fjerdedel af, hvad det plejer. I sidste uge tog Legoland konsekvensen og gennemførte en stor fyringsrunde. 45 stillinger ud af 250 blev nedlagt, hvilket svarede til knap hver femte medarbejder.

Men de færre gæster havde ikke kun indflydelse på Legolands besøgstal. De påvirkede også alle de små erhvervsdrivende i byen, der var afhængige af de gæster, som parken lokkede til. Restauranter, hoteller, butikker. For Ib Kristensen er Legoland en stor motor, som kan trække i byen, men han frygtede hurtigt, at nogle ville blive tabt undervejs.

- Vi kan ikke komme igennem en krise af det her omfang, uden at vi også kommer til at miste nogle virksomheder. Der vil være nogen, der ikke kan klare det, siger Ib Kristensen.

Pludselig blev parkens stilhed afbrudt af en fjern, men høj motorlyd. Ib Kristensen løftede sin pegefinger og markerede, hvor den lille flyver befandt sig på himlen. I en overrasket tone forklarede han Martin Aadal, at han normalt ikke bemærkede fly, men at han nu gjorde.

- Det var tankevækkende, at man kunne stå i flere timer, og så kom der kun et enkelt fly, siger Ib Kristensen.

Parkeringspladsen ved Billund Lufthavn var selv i dagslys spøgelsesagtig. Kun enkelte glemte biler fyldte på de mange pladser.
Parkeringspladsen ved Billund Lufthavn var selv i dagslys spøgelsesagtig. Kun enkelte glemte biler fyldte på de mange pladser.
Foto: Martin Binnerup

Han havde også befundet sig meget under himlen under landets nedlukning. Han blev nemlig så rastløs, at han for første gang i 30 år måtte gå i haven for at grave.

Det blev hans måde at afreagere på, og selvom det gav frisk luft, motion og en pænere have, så var det ikke det samme som at være omringet af mange mennesker på en arbejdsplads. Skypeopkald blev det nye, men kunne ikke sammenlignes med fysisk at sidde og snakke med mennesker.

Det var nu dét, Ib Kristensen bedst kunne lide.

Snart blev hans bange anelser til virkelighed.

Den dårlige nyhed

Det var den 13. maj om eftermiddagen. Ib Kristensen læste højt fra en nyhedsartikel, der dumpede ind på hans iPad. Han sad i et af kommunens konferencelokaler iført hvid skjorte og gråt jakkesæt. På kraven sad kommunens blå og hvide våbenskjold som broche. Han stoppede oplæsningen og kiggede kort op.

- Det var forfærdeligt. 270 medarbejdere. 270 stillinger, der blev nedlagt. Det var alvorligt, og det ville blive alvorligt for kommunen, siger Ib Kristensen.

Konsekvenserne af corona kom gang på gang bag på Ib Kristensen.
Konsekvenserne af corona kom gang på gang bag på Ib Kristensen.
Foto: Martin Binnerup

Billund Lufthavns ledelse havde regnet på tallene. Coronakrisen havde medført en næsten tom lufthavn, og det løb ikke rundt. Færre passagerer betød lavere indtægter. 120 millioner kroner skulle spares, og det betød, at hver tredje ansatte på arbejdspladsen blev fyret. En uvirkelig situation for lufthavnen og Jan Hessellund, der to måneder forinden havde præsenteret en vækstplan frem mod 2040.

I en opgivende bevægelse slog Ib Kristensen kort armene til hver sin side. Han havde svært ved at forestille sig alle de mennesker, som skulle sendes hjem. Svært ved at forestille sig, hvor Billund Kommune var på vej hen.  

Han tænkte: ”Hvordan kommer vi ud på den anden side, og hvad er der, når vi kommer ud på den anden side?”

Hver tredje ansatte mistede sit arbejde i Billund Lufthavn. Dermed havde to store virksomheder i byen gennemført store fyringsrunder.
Hver tredje ansatte mistede sit arbejde i Billund Lufthavn. Dermed havde to store virksomheder i byen gennemført store fyringsrunder.
Foto: Martin Binnerup

Samtidig havde han en positiv fornemmelse omkring byen. Den kunne noget helt specielt. Personligt kalder han det for iværksætterånd, men andre vil nok kalde det gåpåmod.

Det var vigtigt for et samfund, der var i krise, synes Ib Kristensen.

muted

I dag

Hvordan du tackler en krise, hvordan du tænker om en krise, og hvad du spekulerer på i en krise, siger noget om, hvad du lærer om dig selv, mener Ib Kristensen. Selv er han blevet mere tålmodig og har lært at arbejde på anderledes måder.

quote

Efter omstændighederne er sommeren gået nogenlunde

Ib Kristensen

De to ting er næsten en selvfølge, når man som borgmester pludselig skal forsøge at holde hjulene i gang i et samfund, der er under restriktioner. Men han har også været ramt af en glæde til kommunen, og han bliver stolt, når han ser, hvordan krisen er blevet håndteret.

- Efter omstændighederne er sommeren gået nogenlunde. Der er begyndt at komme besøgende i Billund by, restauranterne har gæster, og forlystelserne kører igen, siger Ib Kristensen.

Alligevel er der lang vej til normale tilstande i byen. De udenlandske turister bliver væk, og kommunen, der altid har haft en af landets laveste arbejdsløshedsprocenter, oplever nu, at arbejdsløsheden er begyndt at stige svagt. Men indtil nu er de varslede fyringer ikke slået igennem, da de fleste har et længere opsigelsesvarsel.

- Vi venter stadig på effekten af de fyringer, som særligt lufthavnen og Legoland har set sig nødsaget til at foretage.

Men måske viser krisen nye veje, man ellers ikke ville have opdaget.

Mens landet holder vejret under coronaens lokale smittefrembrud, venter Ib Kristensen stadig på at se effekterne af de store fyringsrunder hos lufthavnen og Legoland.
Mens landet holder vejret under coronaens lokale smittefrembrud, venter Ib Kristensen stadig på at se effekterne af de store fyringsrunder hos lufthavnen og Legoland.
Foto: Martin Binnerup

- Jeg tror, at coronakrisen betyder, at når vi er to, fem eller ti år frem i tiden, så har vi lært nogle ting, som egentlig er med til at bringe os ind i fremtiden, lyder det fra borgmesteren.

TV 2 sender torsdag den 20. august første afsnit af dokumentarserien 'Krisen i kongeriget', hvor de har fulgt flere borgere i Billund under nedlukningen. 

Udarbejdet af Celine Kortsen, Jacob Adrian Mikkelsen og Alexander Klemp

 

Flere stærke fortællinger
Forsiden lige nu