Biskop om krav til kirkerne: - Det er ude af proportioner

Regeringens coronahåndtering er ifølge biskoppen i Ribe Stift ude af trit, når kirker stadig skal være underlagt arealkrav, mens der reglerne lempes til eksempelvis fodbold og koncerter.

Skal du til bryllup eller begravelse i august måned, skal der være to kvadratmeter til rådighed til hver kirkegænger.

Men skal du på restaurant, er der ikke længere krav til, hvor tæt gæster må sidde på hinanden. Arealkravet her blev ophævet den 1. juli.

En skævvridning, hvis man spørger Elof Westergaard, der er biskop i Ribe Stift.

- De seneste par måneder har kravene til kirkelivet været ude af proportioner i forhold til resten af samfundet. Der er kommet for stor ubalance mellem de lempelser, der sker for de resterende dele af samfundet sammenlignet med dem, der sker for kirken, siger han.

Må sortere gæster fra

Kirkerne er underlagt arealkravet på to kvadratmeter per kirkegænger frem til 1. september. Det betyder, at kirkerne kan risikere at skulle afvise folk i kirkedøren. 

- I Ribe Stift har vi mange små kirker, og hver gang, der er bryllup eller begravelse, må præster og menighedsråd sammen med pårørende stå og sortere gæster fra, siger Elof Westergaard.

Det mener han ikke passer sammen med de prioriteringer, man har valgt at lægge andre steder i samfundet.

- Der foretages politiske prioriteringer, og personligt synes jeg, at det er kommet ud af trit. Det har været dejligt, at folk har kunnet komme til fodbold og koncerter, men jeg savner en balance i den åbning, vi ser i landet.

Biskoppen understreger samtidig, at åbninger ikke skal ske for kirkerne, men for de mennesker der kommer i klemme.

- Det betyder noget, at man kan få taget ordentlig afsked med sine afdøde. Det betyder noget for par, at de kan få de gæster med, som de ønsker skal overvære den helt særlige livsbegivenhed, som et bryllup er.  

Nu blander politikerne sig

Venstre ønsker også, at arealkravene bliver fjernet, så der er plads til flere gæster til de store ceremonier.


- Det virker helt forrykt, at vi stadig har de her regler, og derfor vil vi til næste møde i Epidemiudvalget lægge op til, at der bliver gjort op med reglerne, siger Louise Schack Elholm, der er kirkeordfører hos Venstre, til Ritzau.


Hun undrer sig også over forskellen i restriktioner til de to slags sammenkomster.


- At man må være til bryllupsfesten, men ikke til ceremonien, at man må være med til gravøllet, men ikke begravelsen, det giver ikke mening, siger hun.


Selvom der kun er ganske få uger til 1. september, hvor arealkravet automatisk ophæves, mener Louise Schack Elholm ikke, at det er for sent at ændre på reglerne.


- De fleste har inviteret de samme til festen, som også kan inviteres til ceremonien. Folk har givetvis sat dagen af i forvejen, siger kirkeordføreren.


Kirkeminister Joy Mogensen (S) udtalte fredag - ifølge mediet kirke.dk - at hun afventer nye anbefalinger fra sundhedsmyndighederne - herunder en eventuel ophævelse af arealkravet.


/ritzau/