TV der bevæger dig

Førhen rynkede de panden - nu vælger flere kvinder at føde hjemme

Antallet af kvinder, der vælger at føde hjemme, er steget markant de seneste år. Det skyldes, at kvinderne kan være herre i eget hus, mener jordemoder.

00:54

TV SYD var med, da Paulina og Jan Risbanks søn for få måneder siden kom til verden - derhjemme. Optagelserne er med i det nye søndagsprogram 'Vores Sygehus'. Video: Pia Thordsen, TV SYD

Vandet er gået, og kraftige veer ruller ind med kortere og kortere mellemrum, mens du bakser med at få tasken pakket og komme afsted i en fart til sygehuset.

Eller også læner du dig tilbage i vante omgivelser og lader jordemoderen komme til dig, som flere og flere kvinder gør.

Læs også Paulina sagde nej til fødestuen - og har ikke fortrudt det

Antallet af gravide i Syd- og Sønderjylland, der vælger at føde hjemme, er steget fra 92 i 2014 til 247 tre år senere.

Det viser tal fra Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, Regionshospitalet Horsens, Sygehus Lillebælt i Kolding og Sygehus Sønderjylland i Aabenraa.

Jordemoder Birgit Thalwitzer Enghild, der er indehaver af jordemoder.dk, mener, at den markante stigning skyldes, at hjemmefødsler foregår på kvindernes præmisser.

- Kvinderne får følelsen af at være i kontrol. De tager fødslen i egen hånd, når de vælger at føde hjemme, hvor de føler sig trygge, forklarer hun.

Jordemoder: Kvinderne beslutter sig tidligt i graviditeten
Lidt over halvvejs gennem 2018 ser det ud til, at stigningen i antallet af hjemmefødsler fortsætter.

Læs også Sådan foregår en hjemmefødsel

Birgit Thalwitzer Enghild tror, at hjemmefødslerne er kommet for at blive. Hun oplever oftere og oftere at de kvinder, der kommer på fødeklinikken, har gjort et stort forarbejde og sat sig ind i muligheden for en hjemmefødsel.

- Førhen rynkede mange på panden, når jeg spurgte, om de havde overvejet at føde hjemme. I dag har kvinderne besluttet sig for hjemmefødsel allerede tidligt i graviditeten, fortæller hun.

Hun mener, at der er adskillige fordele ved en hjemmefødsel, men understreger også, at der er ting, som er værd at overveje.

Når man har gjort sig overvejelserne, er jordemoderen dog ikke et sekund i tvivl om, at hjemmefødsler er den absolut bedste løsning. 

- Det er fantastisk med hjemmefødsler. Jeg synes, de giver en anderledes og meget intens oplevelse af fødslen. Jeg har mange fantastiske hjemmefødsler med ’i bagagen’ og ser frem til mange flere i fremtiden. 

Fordele og ting at overveje ved hjemmefødsel

Fordele:
  • I befinder jer i kendte og trygge rammer
  • I eget hjem er der mulighed for at skabe lige præcis det ”fødemiljø”, I ønsker
  • Tålmodigheden er som regel større ved hjemmefødsler – det kan være lettere at acceptere, at fødslen tager den tid, den tager
  • I har jordemoderen for jer selv under hele forløbet
  • Jordemoderen er gæst i jeres hjem – ikke omvendt
  • I hjemmet får I den ro, som både nybagte forældre og nyfødte børn har brug for

Ting at overveje:
  • Man skal være forberedt på, at man vil blive overført til et hospital, hvis der opstår komplikationer
  • Hjemmefødsler foregår naturligt, hvilket også betyder uden medicinsk smertelindring
  • Der er mere forberedelse i en hjemmefødsel, i og med at der er mere, der skal forberedes af forældrene inden. Blandt andet håndklæder, lagner, hvedekerneposer, som kan varmes op, eller et badekar
  • Det anbefales kraftigt, at det er muligt at have en hjælper til stede – ud over faderen. Især hvis der er andre børn, er det som oftest nødvendigt
Mest sete på tvsyd.dk