Mand fra Esbjerg vil bekæmpe IS

En 30-årig mand fra Esbjerg er draget til Kurdistan i Irak. Hans venner fortæller til TV SYD, at han er rejst dertil for at bekæmpe Islamisk Stat. Det burde udløse en fængselsstraf, mener Venstres retsordfører.

Manden har lagt billeder op på Facebook, hvor han står med et våben. Brian Vilster, som er ven med manden, siger til TV SYD, at han har sagt, at han er taget til Syrien for at bekæmpe Islamisk stat.

Venstres retsordfører, Marcus Knuth, retter kritik mod den 30-årige mand fra Esbjerg. Han foreslår, at man skal kunne straffes i mellem fem og ti år for at kæmpe.

- Nogle af de militser, som opererer i Syrien, som er imod Islamisk Stat, begår nogle forfærdelige overgreb, som er imod menneskerettighederne. Vi ved ikke, hvad det er for nogle militser, der er i Syrien, og derfor ved man ikke præcis, hvad man rejser ned til, siger Marcus Knuth til DR Syd.

Venstre har tidligere foreslået, at det gøres ulovligt at kæmpe i Syrien og Irak. Under den nuværende lovgivning er det kun ulovligt, hvis det kan dokumenteres, at man tilslutter sig eller kæmper sammen med en terrororganisation.

PET vurderede i marts, at 115 personer er rejst fra Danmark for at kæmpe i Syrien og Irak.

Syd- og Sønderjyllands Politi er orienteret om den 30-åriges planer. Det er PET, som normalt undersøger den slags sager.