Mark gemte på spansk konges guldmønt
Unik spansk mønt med 800 år på bagen er fundet ved Gørding.
En guldmønt på 26 millimeter i diameter er dukket op af mulden på en mark ved Gørding, det skriver DR Syd.
Jean Stokholm drog fredag den 3. august ud med sin metaldetektor og fandt mønten. Herefter skulle det afgøres, hvilken mønt, han havde fundet.
Det er nu fastslået. Med hjælp fra den spanske numismatiker på området, Manuel Mozo Monroy, blev mønten bestemt som en spansk morabetino. Guldmønten er slået af den første kristne, spanske konge i 1180 i byen Toledo. Den er den eneste fundne af sin slags og stammer fra det spanske religionssammenstød mellem kristne og muslimer, hvor araberne blev smidt ud af Spanien, og landet blev kristent.
Mønten blev fundet på Sydvestjyske Museers arkæologiske ansvarsområde. De ser det som et unikt fund.
- Jeg er da ret glad. Det er fantastisk at stå med noget, som er det eneste i verden i en tid, hvor meget er masseproduceret, siger Morten Søvsø, overinspektør på Sydvestjyske Museer, til TV SYD.
Mønten er dekoreret med kors og arabiske skrifttegn. På forsiden af mønten står der: ”Kirkens imam, Den store pave af Rom”, mens der i randen rundt om forsiden står: ”I faderens, sønnens og helligåndens navn. Én Gud alene, de troende og døbte vil blive frelst.”
Nationalmuseet skal nu vurdere, om mønten er danefæ. Herefter skal det afgøres, om finderen skal modtage en dusør for fundet.