Mikkel vil ikke forlade den by, han er vokset op i og elsker - nu er han kommet ind på drømmeuddannelsen i Esbjerg

Mikkel Jørgensen er lige præcis den studerende, som Esbjerg kæmper for at holde fast i: En indfødt som bliver i byen for at læse en videregående uddannelse.

Mikkel Jørgensen har brugt sit sabbatår på at puste lidt ud og arbejde på to-go-lagret i Bilka i Esbjerg.

Natten til onsdag fik han så en god besked: Han er blevet optaget på drømmeuddannelsen socialrådgiver på UC Syd i den vestjyske by.

- Det gjorde mig virkelig glad, for det er bare en drøm, jeg har haft i lang tid, siger han.

Ærgerlig rektor

Mikkel Jørgensen er en af i alt 185 studerende, som er blevet optaget på socialrådgiveruddannelsen på UC Syd i Esbjerg, men rektor Alexander von Oettingen er ikke glad for det tal.

For det er et fald på 27 procent fra sidste år, hvor 252 blev tilbudt en studieplads.

- Jeg havde ønsket mig, at vi havde fået flere, der valgte UC SYD, siger han.

Faldet på socialrådgiveruddannelsen er et eksempel på et overordnede billede i Region Syddanmark i år.

For trods mange forsøg på at få unge til at søge uddannelsespladser i Syd- og Sønderjylland er antallet af unge, der har søgt og er blevet optaget på en videregående uddannelse i regionen, faldet i år sammenlignet med både 2020 og 2019.

I 2019 lød faldet på tre procent. Sidste år var der otte.

Det er især de fire store velfærdsuddannelser, pædagog, sygeplejerske, lærer og socialrådgiver, der er ramt af faldende optag. Alene UC Syd optager i år 11,5 procent færre studerende på disse fire uddannelser end sidste år.

- Socialrådgiveruddannelsen er dykket ekstremt meget. Hvorfor det ved jeg ikke. Det skal vi have analyseret, det kom bag på os, siger Alexander von Oettingen.

Et bedre studiemiljø skal laves

Tallene betyder, at det er Region Syddanmark, som lige nu står med flest studiepladser, der ikke er fyldt op, når sommerferien slutter.

Mikkel Jørgensen synes, det er ’vildt’ og har selv flere bud på, hvorfor tallene ser ud, som de gør.

- Jeg tror, det er de store byer (Aarhus, Odense, København, Aalborg, red.), der lokker lidt, men også nedlukningen, at folk nu endelig kan få lov til at rejse igen.

Selv har han ikke lyst til at forlade Esbjerg. I stedet arbejder han målrettet på at skaffe det, han mener, byen mangler for at kunne tiltrække studerende. Bedre muligheder for at danne et nyt netværk i en ny by.

- Jeg tror, det betyder rigtig meget, at der er nogle aktiviteter, man kan gå til, nogle sammenkomster, man kan være med til. Her er Aarhus og København bare bedre, når man ikke har sine venner, men skal skabe et socialt netværk i en ny by, siger han.

Den analyse er rektoren på UC Syd enig i.

- Vi skal selvfølgelig være med til at sikre, at der er rigtig fine studiemiljøer: Høj faglighed, kvalitet på uddannelserne og stor trivsel blandt de studerende, siger Alexander von Oettingen.

Fra politisk hold er der også bekymring over tallene.

- Jeg tror, det handler om at skabe større volumen i eksempelvis en by som Esbjerg, hvor vi med jura- og medicinuddannelsen forhåbentlig får mulighed for at tiltrække flere unge udefra og også fastholde nogle af de unge, som ellers ville rejse til Aarhus eller København, siger Venstres uddannelsesordfører, Ulla Tørnæs.

Måske bliver nogle af de tomme pladser fyldt op den kommende tid, men hos Mikkel Jørgensen kan intet sætte en dæmper på forventningen til det nye studie.

- For mig er det virkelig en drømmeuddannelse og så i en by, jeg altid har boet i og virkelig elsker at være i, siger han.