Mus spænder ben for kæmpe gasprojekt

En miljøgodkendelse til opførelsen af Baltic Pipe-projektet gennem Danmark er ophævet. Det sættes nu på pause.

Miljø- og Fødevareklagenævnet har sat en midlertidig stopper for det markante Baltic Pipe-projekt, der skal transportere milliarder af kubikmeter gas fra norske gasfelter gennem Danmark til Polen.

Det skriver Energinet på sin hjemmeside.

Der var ellers givet miljøgodkendelse i 2019 til projektet, og anlægsarbejdet er i fuld gang.

Men klagenævnet har ophævet godkendelsen, da det har fundet, at man ikke har undersøgt godt nok, hvordan dyrelivet bliver beskyttet under arbejdet.

- Vi er meget kede af afgørelsen, skriver Marian Kaagh, vicedirektør i Energinet, i meddelelsen.

Konsekvensen skal evalueres

Hun skriver, at godkendelsen blev givet med det forbehold, at der skulle arbejdes videre for at "sikre gode levevilkår for blandt andet de hasselmus, birkemus og flagermus," der lever, hvor ledningen skal opføres.

- Men klagenævnet siger, at alle de tiltag skulle have været helt klarlagt, inden miljøtilladelsen blev givet, skriver hun.

Der er flere forskellige mindre områder langs med tracéet på Baltic Pipe i TV SYDs område, som egner sig som leveområde for birkemusen og flagermus. Det drejer sig både om strækningen fra Lillebælt, syd om Kolding og til Egtved. Og strækningen fra Nybro Gasterminal nord for Varde og ud til Houstrup Strand, hvor rørledningen går i land.

Konsekvenserne for projektet skal nu evalueres. Og arbejdet med gasledningen bliver stoppet i den periode.

Efter planerne skal gasledningen, hvis formål blandt andet er at mindske Baltikums og Østeuropas afhængighed af russisk gas, gå fra Blåbjerg ved Varde, over Lillebælt til Fyn og derefter over Storebælt og Sjælland for at ende ved Faxe Bugt.

Arbejdet med projektet er allerede i fuld gang. Ifølge Energinets årsrapport for 2020 var det året, hvor man "for alvor" tog fat på anlægsfasen af gasledningen og blandt andet lagde rør under Lillebælt og fik lagt gasrør ind ved Houstrup Strand, der ligger 5 kilometer syd for Nørre Nebel på Vestkysten.

I 2020 har divisionen Energinet Gas investeret for 2,7 milliarder kroner, hvor hovedparten er gået til Baltic Pipe-projektet. Energinets samlede omkostninger til projektet forventes, som beskrevet i en forretningsplan, at være på 6,3 milliarder kroner.

Før miljøgodkendelsen stak en pind i hjulet, ventede Energinet, at gasledningen ville åbne i oktober 2022.

roerledning_0 (1)
Foto: Energinet
Der skal graves en ny ledning fra Blåbjerg til Nybro ved Varde.
Der skal graves en ny ledning fra Blåbjerg til Nybro ved Varde.
Foto: Energinet