TV der bevæger dig

Aktivister lænkede sig til gravemaskiner ved gasledning – 15 anholdt

En række aktivister lænkede sig tirsdag morgen til maskinerne på en byggeplads for at forhindre arbejdet med at lægge store gasledninger i jorden og Lillebælt ved Gl. Ålbo.

15 aktivister blev anholdt af politiet. Foto: Line Sahl

Aktivister var til stede med skilte og lænkede sig fra morgenen til maskiner på stedet. Foto: Line Sahl

1 af 2

Omkring klokken 06 hoppede en gruppe aktivister over hegnet til en byggeplads ved Gl. Ålbo sydøst for Kolding. Her gik Energinet i sidste uge i gang med at lægge gasledningen Baltic Pipe i jorden under Lillebælt.

Aktivisterne lænkede sig fast til en kran på byggepladsen og satte skilte op for at vise deres modstand mod Baltic Pipe, som de mener modarbejder grøn omstilling.

Klokken 08.30 var 15 af aktivisterne anholdt af Sydøstjyllands Politi, som var massivt til stede på byggepladsen sammen med brandvæsenet. De 15 personer blev anholdt for at trænge ind på et område, der bliver brugt af Baltic Pipeline.

Læs også Baltic Pipe: Nu trækkes gasledning under Lillebælt

Kæmper imod gasledning

De anholdte aktivister har tilknytning til gruppen ’Baltic Pipe? Nej Tak!', som kæmper for at forsinke eller helt stoppe arbejdet med Baltic Pipe, fordi det ifølge gruppen modarbejder grøn omstilling.

- Gasrørledningen Baltic Pipe er direkte modstridende med regeringens løfter om grøn omstilling. En førende grøn nation investerer ikke i fossilgas, siger Agnes Jensen, der deltog i aktionen, i en pressemeddelelse.

Ifølge ’Baltic Pipe? Nej Tak!' deltog 18 personer i aktionen.

Baltic Pipe er en gasledning, der skal forbinde gassystemerne i Norge, Danmark og Polen. Ledningen går blandt andet gennem Nordsøen, Danmark, Østersøen og Polen, og den skal stå klar i 2022.

Da Sydøstjyllands Politi kom frem til oplagspladsen, der som nævnt er omkranset af et stort trådhegn, var der ophængt bannere og nogle personer havde lænket sig sammen til hinanden og til entreprenørmaskiner på pladsen. Brand og Redning måtte tilkaldes for at frigøre dem, således at de kunne fjernes.

Ifølge en talsperson bestod gruppen af personer, der var mødtes tilfældigt, men alle er uenige i etableringen af gasrørledningen Baltic Pipeline og at de derfor ønskede at protestere på den beskrevne måde.

Løslades i løbet af eftermiddagen

Sydøstjyllands Politi oplyser tirsdag eftermiddag i en pressemeddelelse, at de 15 anholdte sigtes for overtrædelse af straffelovens § 264 - ulovlig indtrængen - og de vil efter endt sagsbehandling blive løsladt.

Aktivisterne spærrede vejen til byggepladsen med skilte. Andre aktivister lænkede sig til kraner og maskiner på byggepladsen. Foto: RONAN / @UNWISEMONKEYS

Baltic Pipe - gasledning

  • Den skal transportere 10 milliarder kubikmeter gas om året. Den koster 12 milliarder kroner at etablere. 
  • Rørledningen kommer i land ved Blåbjerg ved Vestkysten.
  • Det er det danske Energinet, der sammen med det polske GAZ-SYSTEM er bygherre på det store projekt.

 

 

Mest sete på tvsyd.dk