Patienter møder op i beskidt og hullet tøj - nu har sygehus fundet en løsning

Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg har fået et særligt klædeskab. Her kan de ansatte nu hente tøj til udsatte patienter, der har behov for passende tøj eller sko, inden de udskrives.

Bukser, trøjer, sko og overtøj. 

Det er blot noget af udvalget, der er i det nye klædeskab på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg.

Klædeskabet er oprettet, fordi flere afdelinger har udtrykt et behov for at hjælpe særligt socialt udsatte borgerne bedre på vej, når de bliver udskrevet.

- Vi får af og til patienter i Fælles Akutmodtagelsen, som ikke har passende tøj på. Det kan være beskidt, hullet eller ødelagt. Nogle patienter kommer også i meget lidt tøj, siger Tove Andersen, socialsygeplejerske på Sydvestjysk Sygehus.

Problemet er ikke, at de kommer ind på sygehuset med ødelagt eller beskidt tøj. Men på sygehuset synes man, at det er et problem at sende patienterne videre i tøjet. 

- Vi synes ikke, det er forsvarligt at sende dem hjem eller videre til behandlingssteder i beskidt og upassende tøj, siger Tove Andersen.

Så er der tøj til de patienter, der ankommer i meget lidt eller i beskidt tøj.
Så er der tøj til de patienter, der ankommer i meget lidt eller i beskidt tøj.
Foto: Sydvestjysk Sygehus

Behov døgnet rundt 

Idéen om et klædeskab er ny, men det er samarbejdet om tøj til socialt udsatte borgere ikke, skriver sygehuset i en pressemeddelelse. 

Tidligere har afdelingerne på sygehuset haft mulighed for at kontakte Kirkens Korshærs varmestue i deres åbningstid for eventuelt at få tøj. 

Det havde dog nogle begrænsninger i forhold til blandt andet varmestuens åbningstider og fragt af tøj.

Samtidig oplevede afdelingerne, at der var behov for at kunne få fat i tøjet døgnet rundt. På den baggrund står "klædeskabet" nu fyldt med tøj på sygehuset.

Samarbejdet kan skabe brobygning

Det er stadig Kirkens Korshær, der nu leverer tøjet til det permanente tøjskab på Sydvestjysk Sygehus.

Sunyan Nordquist er socialsygeplejerske i Kirkens Korshær, og hun er meget glad for samarbejdet med Sydvestjysk Sygehus. 

Hun ser samarbejdet kan skabe brobygning for de socialt udsatte borgere. 

- Kirkens Korshær leverer ud over tøj også madbilletter, som afdelingerne kan give til socialt udsatte borgere, når de hjælper dem med nyt tøj fra klædeskabet. Vi håber, at madbilletten gør, at de udsatte borgere kommer hen til os i varmestuen, efter de er blevet udskrevet. Hvis de kommer til os, har vi mulighed for at hjælpe dem videre, siger Sunyan Nordquist.

Der er både tøj og sko i Klædeskabet på sygehuset.
Der er både tøj og sko i Klædeskabet på sygehuset.
Foto: Sydvestjysk Sygehus

Værdig hjælp 

På Sydvestjysk Sygehus er det frivillighedskoordinator Christina Vigel Mischorr-Boch, der er bindeled mellem sygehuset og frivillighedsorganisationer som Kirkens Korshær. 

- Klædeskabet er et godt eksempel på, at et samarbejde mellem sygehus og civilsamfundet kan skabe bedre forudsætninger for, at patienten kan hjælpes på en bedre og mere værdig måde, Christina Vigel Mischorr-Boch.

Som frivillighedskoordinator er hun med til at føre Region Syddanmarks politik ud i virkeligheden i sundhedsvæsenet.

- Et af principperne i regionens politik for frivillighed og medborgerskab er netop, at frivillighed kan bidrage til lighed i sundhed. Og sundhedsbegrebet dækker jo over mange ting - i dette tilfælde varmt tøj og brobygning til varmestuens tilbud, siger Christina Vigel Mischorr-Bochr.