Sabrina fatter ikke gaming: - Det er ikke socialt eller en sport

Foto: Jonas Borch Kragh, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sabrina Voss er ikke begejstret for, at sønnen Tobias spiller computerspillet Fortnite. Hun håber, at hendes deltagelse i ’Tæv Din Teenager’ kan give en fælles forståelse for spillet, så de ikke er så uenige om timeforbruget ved computeren.

Hos familien Voss i Gørding må man spille computer én time om dagen.

Og så skal man gerne have lavet lektier eller tømt opvaskeren først. Men én time kan hurtigt blive til to, og derfra kan tiden godt stikke af.

32-årige Sabrina Voss kan overhovedet ikke se det interessante i at spille Fortnite eller andre computerspil for den sags skyld. Og det er selvom alle alenemorens tre børn elsker at spille.

Hvad er Fortnite?

 • Fortnite er et samarbejds- og overlevelsesspil, der udkom i 2017. 
 • Man kan spille alene eller i hold og skal forsøge at være den sidste overlevende på en ø med 100 andre spillere.
 • Fortnite kan spilles på alle platforme og er gratis at downloade.
 • Spillet er på få år blevet ekstremt populært, og på verdensplan er der over 200 millioner registerede brugere af Fortnite.

  Kilde: Wikipedia og Gamereactor
  ​​​​​​ 

- I mit hoved skal computeren kun bruges til at skrive i Word, siger Sabrina Voss.

Computeren i hjemmet bliver brugt til meget andet end blot Word. I takt med at hendes ældste barn Tobias, der er 12 år gammel, bliver ældre, føler hun, at det er svært at følge med i hans interesser, men særligt i computerspillet Fortnite, der dagligt bliver spillet i timevis.

- Det er som om, der findes noget, der er meget større inde i Fortnite-verdenen, end der lige gør herhjemme i vores hjem, siger Sabrina Voss.

I mit hoved skal computeren kun bruges til at skrive i Word.

Sabrina Voss, deltager, 'Tæv Din Teenager'. 

Nu vil hun forsøge at engagere sig i 'Fortnite-verdenen', så hun er mere med og kan snakke med Tobias om Fortnite og blivere klogere på, hvorfor én time så hurtigt bliver til to bag skærmen.

Det var Tobias, der spurgte sin mor, om de skulle deltage i ’Tæv Din Teenager’, og i starten rystede Sabrina Voss på hovedet. Efter noget tid fandt hun motivationen, der fik hende til at sige ja.

- Tobias og jeg skal have en oplevelse sammen og en fælles forståelse, så vi heller ikke er uenige hele tiden. Så får vi et fællesskab sammen. Vi får en følelse af, at vi kan noget af det samme - sammen.

Hun har ikke set et eneste sekund af den første sæson af 'Tæv Din Teenager', så hun aner ikke, hvad hun er gået ind til. Det stopper hende ikke. Hun vil tæske Tobias i Fortnite.

Tæv Din Teenager

 • 'Tæv Din Teenager' er et program, der bliver sendt hver søndag kl. 19.30 på TV SYD. 
 • Fire forældre skal med hjælp fra en coach lære at spille computerspillet Fortnite og forvandle sig et e-sportshold, der kan banke deres egne teenagere i spillet. 
 • Det er muligt at streame serien på TV SYD Play eller YouTube. Du kan følge programmets Facebook-side her. 
 • Det er anden sæson af programmet, der første gang blev vist i 2018. Her skulle fem forældre lære at spille skydespillet Counter-Strike. 

Hverken sport eller socialt

Tobias er en social dreng, der både går til springgymnastik og fodbold. Han er vellidt og har et stort netværk. Alligevel er Sabrina Voss bekymret for de mange timer, der bliver brugt foran computerskærmen – og ikke sammen med vennerne.

- Jeg synes, at det sociale mangler i det. Jeg kan ikke forstå det sociale aspekt, der ligger ude i den virtuelle verden. Jeg ser hellere, at han er udenfor og sammen med sine kammerater, spiller fodbold og cykler rundt, og hvad man ellers lavede, da jeg var barn, siger Sabrina Voss.

Se præsentationen af Sabrina og sønnen Tobias fra programmet 'Tæv Din Teenager'. 

Det er blot én af de ting, som Sabrina og Tobias kan være uenige om.

- Det kan godt være, at man spiller med dem, som man går til fodbold med, men hvis man sad sammen og spillede, så ville det være meget bedre for mig. Så kunne man måske stadig gå ud på trampolinen og hoppe og lave noget andet, siger Sabrina Voss.

I det hele taget så hun gerne, at sønnen lavede noget aktivt i stedet for at spille computer. Hun ved godt, at e-sport og gaming-verdenen har ændret sig meget de seneste år, og det er blevet langt mere professionelt.

Sabrina i gang med optagelser til den nye sæson af 'Tæv Din Teenager'. Foto: Jonas Borch Kragh, TV SYD

Hun erkender, at hun er meget uvidende, men i hendes verden er computerspil ikke sport – og bliver det heller aldrig. Det er mere spild af tid.

- For mig er sport at cykle, løbe, spille tennis eller bokse. Det er noget, hvor man er fysisk. Når man spiller computer, så er man ikke fysisk. Det er nok mere psykisk, siger Sabrina Voss.

Et joystick fattigere

Familien Voss bor i et stort hus i Gørding, og der er langt fra stuen og til Tobias’ værelse nede ad gangen.

Når Tobias sidder og spiller Fortnite, så føles det, som om stuen og hans værelse er lige op og ned ad hinanden.

Tobias råber, som om han råber til folk, der står på den anden side af jorden. Og de taler ikke altid særlig pænt til hinanden.

Sabrina Voss, deltager, 'Tæv Din Teenager'. 

- Tobias råber, som om han råber til folk, der står på den anden side af jorden. Og de taler ikke altid særlig pænt til hinanden, siger Sabrina Voss.

Går spillet ikke som Tobias ønsker, så kan han blive frustreret, og det er sket et par gange, at han ender med at ødelægge et joystick eller et headset.

- Han viser nogle andre sider af sig, end man normalt ser fra ham. Han er råbende, støjende og viser lidt en slags vrede, hvor han hamrer til ting, siger Sabrina Voss.

Det er sådan nogle ting, der frustrerer hende. At computerspillet kan have så stor indvirkning på hendes søn. Når det sker, så siger Sabrina Voss også stop.

Sabrina Voss sammen en anden deltager fra programmet, Tanja Schmidt, og holdets coach Jørgen Bjørn Hansen. Foto: Jonas Borch Kragh, TV SYD

- Jeg vil ikke høre på den slags. Så giver jeg ham pæn besked på, at alternativet er, jeg slukker computeren. Og hvis han så larmer igen, så bliver han bedt om at slukke. Det er sådan, det er, siger Sabrina Voss.

Den slags konflikter bliver forhåbentlig færre, når Sabrina Voss bliver klogere på spillet. Det er i hvert fald hendes ambition.

Tror på sejr

Nu venter månedsvis af hård træning bag computerskærmen for at lære at spille Fortnite.

Sabrina Voss håber, at hun kommer til at få et nyt syn på gaming, computerspil og det sociale aspekt i den virtuelle verden, som hun indtil nu overhovedet ikke ser værdien af.

- Jeg kommer til at blive irriteret og frustreret, og jeg kommer til at sige, at jeg ikke gider mere. Men jeg kommer aldrig til at give op, siger Sabrina Voss.

Hun vil vinde over sin søn for enhver pris, og hun tror på, at det kan lade sig gøre – også selvom hun kan bruge computeren til Word.

Hvis du vil følge Sabrina og de andre forældres kamp mod deres teenagere, kan du se med på TV SYD Play eller her. Du kan også læse nyheder og få meget andet indhold på programmets Facebook-side

Internationalt stævne trækker masser af hoppende kaniner til lille by

Foto: Privat
Udgivet

I disse dage dyster mere end 500 kaniner med ejere fra forskellige europæiske lande i kaninhop på sportsbanerne i Gedved. To af deltagerne og medarrangører er mor og datter Bente og Alison Bøje Jensen.

Måske tænker du, at kaninhop kun er noget for børn?

Sådan er det langt fra.

Omkring 300 voksne danskere dyrker kaninhop som sport, vurderer Aase Bjerner, der er formand i Horsens og Omegns Kaninavlerforening.

Aase Bjerner er formand i Horsens og Omegns Kaninavlerforening. Hun har dyrket kaninhop i 30 år. Foto: Privat

- Det er en sport, som i hvert fald de sidste 30 år, også har været dyrket af voksne under Danmarks Kaninavlerforening. Men ofte er det børnene, der får de voksne i gang, fortæller Aase Bjerner.

Sporten fylder det meste

For Bente Bøje Jensen var det også hendes børn, der fik hende i gang med sporten for nu 10 år siden. Og her hen over weekenden står hun midt i det, hun elsker allermest - at dyste i sin store passion, kaninhop.

22-årige Alison Bøje Jensen løber med kaninen Stald Fuglsangs I'll Fly. Hun begyndte som 12-årig til kaninhop sammen med sin søster.

- Jeg kan ikke få nok af det, og jeg er afsted til konkurrencer og/eller træning med kaninerne flere gange i ugen, fortæller den 43-årige kvinde fra Juelsminde.

Hun og hendes ene datter, Alison Bøje Jensen, står som arrangør af det internationale kaninhop-stævne i Gedved ved Horsens.

- Jeg har glædet mig så meget, selvom jeg ved, vi har megatravlt alle dagene, fortæller Bente Bøje Jensen.

Bente Bøje jensen sammen med døtrene Julie (19 år), der lige er blevet student. Og Alison (22 år), som er landmand. I 2014 fandt den da 9-årige Julie et hjemmelavet kaninhop på loftet hos mormoren. Det havde Bente lavet til en veninde, der dyrkede sporten. Det fik pigerne til at plage om at gå til kaninhop.

Ud over at stå for den praktiske del af stævnet, skal både hun og datteren også dømme i dele af konkurrencerne, samt deltage med nogle af deres kaniner. Pompano, Fakir og Mayon.

Fakir hopper her et af sine længste spring.

- Popano er et år, og han har allerede sprunget 2,5 meter i længdehop. Han er virkelig lovende og en god kanin, som jeg har store forventninger til. Fakir topper nu med sine fire år og fire måneder. Han sprang sidste år 2,7 meter.

Hvad er kaninhop?

 • Kaninhop er en sport, hvor alle kaniner kan være med.

 • Her gælder det om at få kaninen til at hoppe over en serie af forhindringer med færrest nedrivninger i den hurtigste tid.

 • Kaninhop startede i Sverige i 1970’erne og kom til Danmark i 1990’erne.

Hop- og seletræning:

 • Alle kaniner kan lære at hoppe, hvis de har lyst. Men det er oftest kaniner som i en ung alder er meget nysgerrige og som bevæger sig rundt på egen hånd, der bliver de bedste hopkaniner.

 • Før du kan starte hoptræningen, er det vigtigt, at din kanin har vænnet sig til at have sele på. Du kan starte med at give din kanin sele på, når den er omkring 10 uger.

 • Det er vigtigt, at du ikke presser din kanin til at skulle hoppe, men lader den få en sjov oplevelse af at løbe stærkt, spise græs eller grave.

 • Når den har vænnet sig til at gå tur i selen, kan du begynde at vænne den til, at du bestemmer, hvor den skal gå hen. Du kan både styre den med selen og ved at berøre den med hænderne ned langs kroppen. Husk at være forsigtig, så kaninen ikke bliver skræmt

Kilde: Danmarks Kaninavlerforening

Det er gode resultater i kaninhop. Danmarksrekord i længdehop er tre meter sprunget af kaninen Yabo, fra Kolding, og verdensrekorden er på 3,01 meter sprunget af en hunkanin fra Sverige.

Det er Horsens og Omegns Kaninavlerforening, som er arrangør af stævnet på de gamle sportsbaner i Gedved.

Det største stævne nogensinde

Her har 64 konkurrencedeltagere fra både Danmark, men også Tyskland, Sverige og Tjekkiet slået lejr for at dyste i forskellige discipliner i kaninhop - i alt 511 kaniner skal hoppe og springe i løbet af de tre dage, stævnet varer.

Bente Bøje Jensen træner mage gange om ugen med sine kaniner. Foto: Privat

Ifølge Aase Bjerner er det Danmarks største stævne i kaninhop, Og deltagerne denne weekend er mellem fire år og 73 år.

- Sporten er for alle aldre, og når man er fire år, så er det tilladt at have en hjælper med på banen til at styre kaninen, fortæller Aase Bjerner, som med sine 73 år er den ældste deltager.

Hun begyndte med kaninhop for 30 år siden. Det var hendes dengang små sønner, som fik hende i gang.

43-årige Bente Bøje Jensen avler også kaniner og går på udstillinger med dem. Hendes mand tager sig af alle 50 kaniner, når hun i mange weekender er afsted til stævner i kaninhop. Foto: Privat

- Jeg synes, at børnene får en meget bedre relation med dyrene, når de skal lave noget sammen, så derfor begyndte vi til kaninhop. Og da det var lidt kedeligt bare at stå på sidelinjen, så begyndte jeg også at dyrke sporten, og det har hængt ved, selvom min ene søn holdt igen allerede som teenager, griner Aase Bjerner.

I 2022 medvirkede Aase Bjerner og Alison Bøje Jensen sammen med andre medlemmer af kaninavlerforeningen i Horsens i Netflix-serien 'Vores kæledyrs skjulte liv'.

- De havde fundet os via min søns hjemmesiden om kaninhop, og da der ikke er mange klubber i verden med sporten på dagsordenens, ja, så deltog vi med stor glæde, siger Aase Bjerner.

Kaninspring, avl og udstillinger

Efter Bente Bøje Jensens døtre fik hende i gang med kaninhop for ti år siden, har det også udviklet sig til til avl og udstillinger med kaniner.

Bente Bøje Jensen er afsted til stævner eller træning stort set hver uge året rundt. Foto: Privat

- Jeg elsker konkurrencedelen, og jeg går derfor meget op i at have gode kaniner, der er egnede til at hoppe og springe, fortæller Bente, som samtidig 'røber', at hun har 50 kaniner hjemme, og fortsætter:

- Det er interessant at avle kaniner, for så man kan se deres potentiale fra unger af. De skal være opmærksomme på omverdenen og ikke trykke sig i et hjørne, siger Bente Bøje Jensen.

Kaninen Skovvejens Dream of the Furture springer her med Bente Bøje Jensen Foto: Privat

Masser af træning, viden og lidt held

Også Bentes datter, 22-årige Alison Bøje Jensen, er fortsat aktiv i sporten - også som dommer og avler. Hun har lige nu15 kaniner, hvor den 11 måneder gamle hankanin, Mayon, er hendes store håb.

Med kaninen Mayon håber Alison Bøje Jensen en dag at kunne placere sig højt på ranglisterne i kaninhop. Foto: Privat

- Han har 4000 gode hopkaniner i sin stamtavle, så jeg glæder mig meget til at se, hvad han kan udvikle sig til. Det ved vi først, når han er omkring tre år.

Dybest set ved man ikke, hvor god en kanin bliver til sporten, når den er lille. Det tager flere år med træning flere gange i ugen, før man ser resultatet af sine anstrengelser.

- Man skal helt grundlæggende kunne lide samværet med dyrene, uanset hvad de opnår på hoppebanen, siger Alison Bøje Jensen, som også arbejder med dyr professionelt som landmand.

Bente Bøje Jensen og datter Alison Bøje Jensen deler samme passion og kaninhop, og står gerne øverst på sejrsskamlen. Foto: Privat

- En god kanin skal gå oppe på benene, så man kan se, at den kan lide at hoppe. Den skal være aktiv og ikke sky. Jeg har været avler i 10 år, og i starten var jeg ikke særlig god, da jeg havde fået købt nogle dårlige hopkaniner. Man skal vide en masse om kaniner, deres aner og så lidt held.

Dyr skaber venskaber

Udover at konkurrere i kaninhop og fordybe sig i kaninavl er både mor og datter enige om, at der er endnu en meget stor glæde ved sporten kaninhop.

- De venskaber, som jeg har fået ved vores sport, vil jeg ikke undvære for noget, selvom jeg har min gode mand og mine dejlige døtre, siger Bente Bøje Jensen.

Alison er helt enig.

- Ud over den glæde, jeg har ved dyrene, og så har de også betydet, at jeg er meget mindre genert i dag, end jeg var som barn. Jeg har brugt kaninerne til at lære at være sammen med mennesker. Her er jeg vokset som person sammen med mine dyr.

Kaninhopstævnet i Gedved slutter søndag aften ved 21-tiden.

Lokale ildsjæle mener at have knækket koden til at tjene penge på papiraviser

Udgivet

For godt et år siden startede journalist Jim Hoff og salgskonsulent Søren Grundet mod alle odds deres helt egen lokalavis. Planen var to årlige avisudgivelser og resten online. Nu udkommer deres avis hver uge.

Siden den 15. marts i år er Vores LokalAvis i Give udkommet på papir én gang om ugen.

Det er langt hyppigere, end de to stiftere af avisen havde drømt om, da de lancerede lokalavisen den 30. maj sidste år.

- Vi er nærmest blæst bag over af den store opbakning, der er til avisen fra både læserne, men også de lokale annoncører. Så det er gået så godt, at vi allerede i marts i år turde satse på at få en ugentlig avis på gaden også, fortæller Jim Hoff, der er avisens eneste journalist.

Ugeavisen udkommer i 5.000 eksemplarer, som fordeles hver mandag over middag til 19 forskellige pick-up steder i den gamle Give Kommune, hvor folk så kan hente den.

Vores Lokalavis i Give udkommer som papiravis en gang om ugen. Fotoarkiv.

Annoncører fordoblede annoncering

- Vi har en gruppe læsere, som meget gerne vil have nyhederne i en papiravis, selvom mange af dem også kan læses online. Og da vi spurgte vores annoncører, om det var noget, de kunne støtte, sagde de alle ja, og flere af dem har endda fordoblet deres annoncering, fortæller Jim Hoff.

Papiravisen udkommer også som E-avis, og ligger online og kan tilgås på Vores Lokalavis online side.

Desuden udkommer, der som planlagt fra begyndelsen, årligt to 'store' temaaviser, som husstandsomdeles i 21.000 eksemplarer.

Seneste udgave var på 80 sider med 103 annoncer. Ugeavisen har ifølge Jim Hoff gennemsnitligt mellem 50 og 60 annoncører.

De mener selv, at deres lokalkendskab og redaktionelle frihed kan mærkes af læserne, som kvitterer med gode læsertal. Oveni det har de lokale annoncører, der tror på de to iværksættere. Det er dét, der er deres opskrift.

Søren Grundet (tv) står for annoncesalg og Jim Hoff (tv) står for journalistikken i Vores LokalAvis. Fotoarkiv.

Alle aviser er gratis - det samme er online-avisen.

- Det har fra starten været vigtigt for os, at det skulle være gratis for folk at tilgå nyhederne i Vores LokalAvis, og det kan vi, fordi vi bakkes op af hele lokalsamfundet og de handlende, som støtter med annoncekroner.

Da Lokalavisen gik i luften for godt et år siden, var det med med planer om to årlige avisudgivelser og ellers daglige nyheder på avisens onlineplatform.

Og annoncørerne lovede, at de som minimum ville støtte avisen i to år, så der var tid til at få den løbet i gang.

Online nyheder holder ikke ferie

Ifølge Jim Hoff udkommer der mellem to og fire nyheder dagligt på Vores LokalAvis. Lidt mindre i weekenden og i ferier.

- Vi har meddelt, at vi holder fire ugers ferie, så ugeavisen udkommer først igen den 29. juli. Men selvom jeg sidder i min bil på vej på ferie, så skriver jeg stadig lidt til online-avisen, hvis der tikker nyheder ind, fortæller Jim Hoff.

Det betyder meget arbejde for den tidligere journalist ved Jydske Vestkysten og Give Ugeavis, men han vil ikke bytte for noget.

- Det giver mig så meget energi at have redaktionel frihed til at skrive om, hvad der sker i lokalsamfundet, og at folk har lyst til at læse det. Så det betyder ikke så meget, at det er skæve arbejdstider og en arbejdsuge på mere end 37 timer, siger Jim Hoff.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com