SOSU'er skal være klogere

150 SOSU-hjælpere og -assistenter bliver de næste fire år afskediget i Esbjerg Kommune på grund af besparelser. Nu skal de uddannes til at blive bedre.

Laila Skallebæk sidder nu igen på skolebænken. Det er længe siden, men hun synes, at det er dejligt.

- Det er en chance, jeg her har fået i en ret høj alder, siger hun til TV SYD.

Den 52-årige plejehjemsassistent har masser af erfaring, men blev fyret fra Esbjerg Kommune. Men nu er hun på vej til at kunne kalde sig SOSU-assistent. Med alle de kompetancer det giver hende.

Spareplanerne i Esbjerg Kommune betyder et dårligere serviceniveau - og har derfor gjort 150 SOSU-hjælpere og SOSU-assistenter overflødige indenfor de næste fire år.

- VI har her en unik mulighed - omend på en lidt trist baggrund - for at gøre de ansatte mere kvalificerede, siger direktør i Sundhed & Omsorg, Arne Nikolajsen til TV SYD.  

Så kommunen har lavet en plan. SOSU-hjælpere skal gennem en uddannelse og blive SOSU-assistenter. Andre får enten andre uddannelsesforløb eller et såkaldt individuel kompentanceløft.

For om få år - måske allerede om to-tre år - har Esbjerg Kommune igen brug for flere varme hænder - for der kommer flere ældre og syge, viser befolkningsudviklingen.  Samtidig bliver de opgaver, som SOSU-assistenterne skal klare, stadig vanskeligere og krævende. Det gælder for eksempel opgaver med at give borgere den rette medicin.

- Tendensen viser, at sygehusene udskriver patienterne stadig hurtigere. Det stiller nye udfodringer for vores ansatte, der skal passe dem i deres hjem. Så vi har god brug for en dygtige og vidende medarbejdere, siger Arne Nikolajsen.

Det er desværre kun muligt umiddelbart at få et hold på 25 SOSU-hjælpere igennem en SOSU-assistent-uddanelse. Esbjerg Kommune forsøger at få lov til at gennemføre flere hold. Det koster stort set ikke Esbjerg Kommune noget at iværksætte disse uddannelsesforløb. Staten betaler.

Laila Skallebæk er i fuld gang med sin eksamen. Og faktisk har hun allerede fået job - i Nørre Nebel.