TV der bevæger dig

SOSU'er skal være klogere

150 SOSU-hjælpere og -assistenter bliver de næste fire år afskediget i Esbjerg Kommune på grund af besparelser. Nu skal de uddannes til at blive bedre.

01:58

Laila Skallebæk sidder nu igen på skolebænken. Det er længe siden, men hun synes, at det er dejligt.

- Det er en chance, jeg her har fået i en ret høj alder, siger hun til TV SYD.

Den 52-årige plejehjemsassistent har masser af erfaring, men blev fyret fra Esbjerg Kommune. Men nu er hun på vej til at kunne kalde sig SOSU-assistent. Med alle de kompetancer det giver hende.

Spareplanerne i Esbjerg Kommune betyder et dårligere serviceniveau - og har derfor gjort 150 SOSU-hjælpere og SOSU-assistenter overflødige indenfor de næste fire år.

- VI har her en unik mulighed - omend på en lidt trist baggrund - for at gøre de ansatte mere kvalificerede, siger direktør i Sundhed & Omsorg, Arne Nikolajsen til TV SYD.  

Så kommunen har lavet en plan. SOSU-hjælpere skal gennem en uddannelse og blive SOSU-assistenter. Andre får enten andre uddannelsesforløb eller et såkaldt individuel kompentanceløft.

For om få år - måske allerede om to-tre år - har Esbjerg Kommune igen brug for flere varme hænder - for der kommer flere ældre og syge, viser befolkningsudviklingen.  Samtidig bliver de opgaver, som SOSU-assistenterne skal klare, stadig vanskeligere og krævende. Det gælder for eksempel opgaver med at give borgere den rette medicin.

- Tendensen viser, at sygehusene udskriver patienterne stadig hurtigere. Det stiller nye udfodringer for vores ansatte, der skal passe dem i deres hjem. Så vi har god brug for en dygtige og vidende medarbejdere, siger Arne Nikolajsen.

Det er desværre kun muligt umiddelbart at få et hold på 25 SOSU-hjælpere igennem en SOSU-assistent-uddanelse. Esbjerg Kommune forsøger at få lov til at gennemføre flere hold. Det koster stort set ikke Esbjerg Kommune noget at iværksætte disse uddannelsesforløb. Staten betaler.

Laila Skallebæk er i fuld gang med sin eksamen. Og faktisk har hun allerede fået job - i Nørre Nebel.