Tobakken ryger igen med samme navn

Foto: Sari Vangbæk Thyssen & Pressefoto
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Spillestedet Tobakken i Esbjerg genopstår den 1. august. Det er Musikhuset Esbjerg, der overtager driften, og den nye ledelse beholder det gamle navn.

Røgen fra den containerbrand, som Tobakkens historie har udviklet sig til, er ved at lægge sig. Fra 1. august kommer der mere erfarne boller på det populære spillesteds suppe. Og navnet forbliver det selvsamme, en gang tobak - altid tobak.

- Der er så mange gode ting ved navnet. Alle i Esbjerg og omegn kender det og det samme gør branchen, fortæller Torben Seldrup, direktør for Musikhuset og nu også for det genopstandne Tobakken.

Esbjergbandet Hit med 80´erne spillede to koncerter på det konkursramte spillested Tobakken i Esbjerg fredag og lørdag. Foto: Karl Gade

Det gamle Tobakken gik konkurs i marts 2022 (se en tidslinje længere nede i artiklen) og var sidste år i udbud to gange. Interessen må siges at have været undervældende. Der var ét bud hver gang og det fra den samme personkreds.

Den slående mangel på interesse skyldtes måske, at der til det oprindelige udbud var knyttet nogle ret kradsbørstige krav til antallet af koncerter og gæster. Sådan er det ikke længere.

- Det er ikke fastsat, hvor mange gæster eller arrangementer vi skal have. Men vi skal være ambitiøse, fortæller den nye direktør for det hele.

Torben Seldrup, direktør i Musikhuset i Esbjerg, modtager gode tilbud fra bands, der ellers typisk ville henvende sig til Tobakken.

Traditionelt er Musikhuset og Tobakken fra to forskellige planeter. Musikhuset er kølig hvidvin i stilkede glas indtaget i behagelige sæder. Tobakken er sved på panden og fadøl i plastikkrus (og nogle gange på gulvet).

Men musikfolket er ikke bekymret.

- Jeg har læst stillingsoplaget, hvor de søger en ny booker, og jeg synes, at det er spændende, at der også skal være plads til musikkens vækstlag. Med både Tobakken og Musikhuset får de en slags mini-monopol, og det er da en dårlig virksomhed, der ikke kan få noget ud af det, mener John Laursen, guitarist og gulvbassist i rockbandet Kellermensch.

I Musikhuset hænger der reklame for det hårdtslåede rockband Kellermensch, der tidligere har spillet flere gange på Tobakken. Foto: Finn Grahndin, TV SYD

- Det er vidunderligt, at de har fundet en operatør, der har vist, at de kan finde ud af det. Og Musikhuset står inde for det, de siger, mener Casper Mikkelsen, der arrangerer musikfestivalen Folk og Fæstival.

Casper Mikkelsen til venstre og John Laursen til højre. Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Også borgmesteren er glad.

- Jeg er rigtigt glad for, at der igen er musik på tobakken. Det har været en trist periode, siden de lukkede, siger Jesper Frost Rasmussen, borgmester, Venstre, Esbjerg.

Men snakken om minimonopol køber han ikke.

- Der er mange andre aktører i Esbjerg, men der var desværre ikke andre (der ville drive Tobakken, red). Da vi ikke mener, at det er en kommunal opgave at drive musikspillesteder, så slog vi til, da Musikhuset meldte sig.

Tobakken fortsætter under samme navn, men med ny ledelse og ny booker. Foto: Sari Vangbæk Thyssen

Det bliver den nye booker, der skal lægge den kunstneriske linje. Stillingsopslaget er ude i branchen, og der er ansøgningsfrist 16. juni, og der er ansættelsessamtaler løbende.

- Når vi finder den rette, så slår vi til, fortæller direktør Torben Seldrup.

De andre aktiviteter, der havde hjemme i Tobakken, er det kommunens opgave enten at få tilbage eller finde nogle andre, der vil bruge den gamle tobaksfabrik, når der ikke lige er musik.

Ild i tobakken - en kort historie

November 2022: En uvildig rapport retter ens skarp kritik af økonomien på Tobakken.

Primo marts 2023:

Esbjerg Kommunes kulturchef, Ulla Visbech, bliver indsat som midlertidig leder af spillestedet. Samtidig bliver den tidligere administrerende direktør for Rybners, Peter Amstrup, bestyrelsesformand for Tobakken.

Ultimo marts 2023:

Tobakken erklæres konkurs og lukker. Bestyrelsen bag spillestedet indgiver konkursbegæring efter at økonomiudvalget i Esbjerg Kommune afviser at bevilge de 5,8 millioner kroner, som spillestedet havde anmodet om for at undgå konkurs. I fem ud af de seneste seks år før konkursen har stedet haft røde tal på bundlinjen.

- Vi vil ikke kaste flere gode penge efter dårlige penge. Så derfor har vi nu valgt at sætte en stopper for det. Men jeg er ked af, at spillestedet går konkurs. Økonomiudvalget har åbnet en dør for, at der kan komme spillested dernede igen, for der skal være et spillested i Esbjerg, lød det dengang fra borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

Juni 2023:

Esbjerg Kommune vil have Tobakken til at ryge igen. Derfor får interesserede mulighed for at byde ind på at overtage stedet. Her byder et hold, som vil overtage stedet og kalde det ”Fabrikken”, ind.

September 2023:

Da der er opstået usikkerhed om hvorvidt opgaven i første omgang var et decideret udbud, som skulle følge udbudslovgivningen, vælger Esbjerg Kommune at starte processen forfra. Efterfølgende forklares det, at en person kan have haft en fordel i budrunden, da vedkommende har haft en tæt relation til Esbjerg Kommune og Tobakken.

Januar 2024:

Esbjerg får alligevel ikke et nyt rytmisk spillested kaldet Fabrikken, da folkene bag vælger at trække sig. Det skyldes ifølge Fabrikkens bestyrelsesformand, Peter Amstrup, mistænkeliggørelse og tilsvininger, hvor særligt projektets kulturkonsulent Ronnie Hansen har været udsat.

- Det er på alle måder træls, da vi var så tæt på målstregen. Men det er Ronnie Hansen, der har ideerne og forbindelserne. Vi kan ikke drive projektet uden ham, sagde Peter Amstrup til TV SYD.

April 2024:

Musikhuset i Esbjerg forhandler med kommunen om at overtage driften af Tobakken. Det nye Tobakken vil ifølge Esbjerg Kommune blive et spillested med et alsidigt program med rytmiske koncerter og arrangementer, som både tilgodeser det brede publikum men også de smalle nichegenrer, der fokuserer på de unge.

Maj 2024:

Tobakken kan slå dørene op fra 1. august. En aftale mellem Musikhuset Esbjerg og Esbjerg Kommune godkendes af byrådet.

I en kultur- og oplevelsesby skal vi selvfølgelig have flere musikscener, og jeg er rigtig glad for, at Tobakken nu genopstår, siger Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester i Esbjerg Kommune.

Ungt par kan være starten på øens generationsskifte

Udgivet

Mange unge rejser til Asien, Afrika eller Amerika i deres sabbatår, men ikke kæresteparret Ida og Anton. De har valgt at tilbringe en del af deres sabbatår på Endelave.

Inde i køkkenet på Kroen Endelave bliver der lavet burgere, pommes friter og stjerneskud en masse.

I receptionen ringer klokken. Der bliver spurgt om et bord til to.

- Vi kan godt lige klemme to mere ind, siger 21-årige Ida Elmgreen Bach Sørensen, der er daglig leder af Kroen Endelave.

Men så er der hellere ikke plads til flere, for det vælter ind med spisende sommergæster.

- Vi arbejder omkring 13 timer om dagen, fortæller Ida Elmgreen Bach Sørensen.

21-årige Ida Elmgreen Bach Sørensen står for den daglige drift på Endelave Kro sammen med sin kæreste.

Den unge kvinde står for den daglige ledelse af kroen sammen med sin kæreste, 22-årige Anton Willum Kousgaard. De har taget rejsen fra henholdsvis København og Odder for at bo på øen og drive kroen.

- Jeg startede i marts, og så kom Anton i april. Planen er, at vi skal være her året ud eller måske til starten af næste år, siger Ida Elmgreen Bach Sørensen.

To om samme opgave

Et tidligere job på røgeriet på Tunø har gjort, at de to unge mennesker er blevet tilbudt at stå for den daglige drift af kroen. En opgave de deler.

- Det er hyggeligt at arbejde med sin kæreste, siger Anton Willum Kousgaard.

- Det er dejligt at arbejde med ham, siger Ida Elmgreen Bach Sørensen.

Men som alle andre par kan de godt blive uenige.

- Når vi har travlt, kan vi godt komme op at toppes, men det bliver altid løst inden sengetid, Anton Willum Kousgaard.

Anton Willum Kousgaard er fra Odder, men lige nu bor han på Endelave.

En kæmpe villavej

Som på mange andre øer vælter det ind med gæster på Endelave om sommeren, men ikke i de kolde måneder.

- Det er skørt. Det er som to forskellige steder, alt efter hvornår man er her, siger Anton Willum Kousgaard.

Endelave

Endelave er 13,2 km² stor.

Øen er en del af Horsens Kommune.

Der bor 151 personer på øen.

Gennemsnitsalderen på øen er 65,3 år.

Øen er kendt for sine vilde kaniner.

Færgen sejler mellem Endelave og Snaptun Færgehavn, og sejladsen tager omkring en time.

Kilde: Endelave og Danmarks Statistik

Til daglig bor der 151 mennesker på øen, og selvom det er få, er der altid en hjælpende hånd at finde.

En dag manglede kroen estragon for at kunne køre aftenserveringen, så Ida Elmgreen Bach Sørensen tog hen til campingpladsen for at høre, om de havde noget liggende. I stedet for estragon gav de gav hende et privatnummer på Tove, som havde krydderuter i haven, og så var det fikset.

- Det er ligesom at bo på en kæmpe villavej. Alle kender alle og er klar til at hjælpe, siger Ida Elmgreen Bach Sørensen.

Kroen Endelave tilbyder både spisning og overnatning.

Ø-holdet håber på et generationsskift

På øen har de oprettet "Ø-holdet", som skal forsøge at få unge til at flytte til øen, så der kan komme et generationsskifte.

- Vi er oppe i årene, så vi skal have nogle af de unge til at komme og overtage, siger Lene Iversen, der er beboer på Endelave og en del af Ø-holdet.

Lene Iversen håber, flere unge vil flytte til øen.

Ø-holdet arrangerer samtaler med unge mennesker, der overvejer at flytte til øen, for at snakke deres problematikker ved at flytte til øen igennem.

- Vi har fået Ida og Anton over, men ellers er der ikke kommet flere. Jeg er dog optimistisk, siger Lene Iversen.

Gennemsnitsalderen på øen er 65,3 år, og beboerne håber, at flere unge mennesker vil slå sig ned i fremtiden.

- Vi kan sagtens få tiden til at gå, men det er dejligt med noget larm og børnelatter, siger Lene Iversen.

Langt hjem

Det unge par har boet på øen i nogle måneder, og de har allerede fået en idé om, hvor de skal hen i fremtiden.

- Det er dejligt at bo her, men der er langt hjem. Jeg vil gerne tilbage til København på et tidspunkt, fortæller Ida Elmgreen Bach Sørensen.

- Jeg ved ikke, om vi vil blive boende, men vi vil helt klart komme på besøg, siger Anton Willum Kousgaard.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com