Tobakken ryger igen med samme navn

Spillestedet Tobakken i Esbjerg genopstår den 1. august. Det er Musikhuset Esbjerg, der overtager driften, og den nye ledelse beholder det gamle navn.

Røgen fra den containerbrand, som Tobakkens historie har udviklet sig til, er ved at lægge sig. Fra 1. august kommer der mere erfarne boller på det populære spillesteds suppe. Og navnet forbliver det selvsamme, en gang tobak - altid tobak.

- Der er så mange gode ting ved navnet. Alle i Esbjerg og omegn kender det og det samme gør branchen, fortæller Torben Seldrup, direktør for Musikhuset og nu også for det genopstandne Tobakken.

Esbjergbandet Hit med 80´erne spillede to koncerter på det konkursramte spillested Tobakken i Esbjerg fredag og lørdag.
Esbjergbandet Hit med 80´erne spillede to koncerter på det konkursramte spillested Tobakken i Esbjerg i efteråret 2023, selvom der egentlig var lukket.
Foto: Karl Gade

Det gamle Tobakken gik konkurs i marts 2022 (se en tidslinje længere nede i artiklen) og var sidste år i udbud to gange. Interessen må siges at have været undervældende. Der var ét bud hver gang og det fra den samme personkreds.

Den slående mangel på interesse skyldtes måske, at der til det oprindelige udbud var knyttet nogle ret kradsbørstige krav til antallet af koncerter og gæster. Sådan er det ikke længere.

- Det er ikke fastsat, hvor mange gæster eller arrangementer vi skal have. Men vi skal være ambitiøse, fortæller den nye direktør for det hele.

Torben Seldrup, direktør i Musikhuset i Esbjerg.
Torben Seldrup, direktør i Musikhuset i Esbjerg.

Traditionelt er Musikhuset og Tobakken fra to forskellige planeter. Musikhuset er kølig hvidvin i stilkede glas indtaget i behagelige sæder. Tobakken er sved på panden og fadøl i plastikkrus (og nogle gange på gulvet).

Men musikfolket er ikke bekymret.

- Jeg har læst stillingsoplaget, hvor de søger en ny booker, og jeg synes, at det er spændende, at der også skal være plads til musikkens vækstlag. Med både Tobakken og Musikhuset får de en slags mini-monopol, og det er da en dårlig virksomhed, der ikke kan få noget ud af det, mener John Laursen, guitarist og gulvbassist i rockbandet Kellermensch.

Reklame for en koncert med Kellermensch i Musikhuset.
Reklame for en koncert med Kellermensch i Musikhuset.
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

- Det er vidunderligt, at de har fundet en operatør, der har vist, at de kan finde ud af det. Og Musikhuset står inde for det, de siger, mener Casper Mikkelsen, der arrangerer musikfestivalen Folk og Fæstival.

Casper Mikkelsen til venstre og John Laursen til højre.
Casper Mikkelsen til venstre og John Laursen til højre.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Også borgmesteren er glad.

- Jeg er rigtigt glad for, at der igen er musik på tobakken. Det har været en trist periode, siden de lukkede, siger Jesper Frost Rasmussen, borgmester, Venstre, Esbjerg.

Men snakken om minimonopol køber han ikke.

- Der er mange andre aktører i Esbjerg, men der var desværre ikke andre (der ville drive Tobakken, red). Da vi ikke mener, at det er en kommunal opgave at drive musikspillesteder, så slog vi til, da Musikhuset meldte sig.

Tobakken fortsætter under samme navn, men med ny ledelse og ny booker.
Tobakken fortsætter under samme navn, men med ny ledelse og ny booker.
Foto: Sari Vangbæk Thyssen

Det bliver den nye booker, der skal lægge den kunstneriske linje. Stillingsopslaget er ude i branchen, og der er ansøgningsfrist 16. juni, og der er ansættelsessamtaler løbende.

- Når vi finder den rette, så slår vi til, fortæller direktør Torben Seldrup.

De andre aktiviteter, der havde hjemme i Tobakken, er det kommunens opgave enten at få tilbage eller finde nogle andre, der vil bruge den gamle tobaksfabrik, når der ikke lige er musik.

Ild i tobakken - en kort historie

November 2022: En uvildig rapport retter ens skarp kritik af økonomien på Tobakken.

Primo marts 2023:

Esbjerg Kommunes kulturchef, Ulla Visbech, bliver indsat som midlertidig leder af spillestedet. Samtidig bliver den tidligere administrerende direktør for Rybners, Peter Amstrup, bestyrelsesformand for Tobakken.

Ultimo marts 2023:

Tobakken erklæres konkurs og lukker. Bestyrelsen bag spillestedet indgiver konkursbegæring efter at økonomiudvalget i Esbjerg Kommune afviser at bevilge de 5,8 millioner kroner, som spillestedet havde anmodet om for at undgå konkurs. I fem ud af de seneste seks år før konkursen har stedet haft røde tal på bundlinjen.

- Vi vil ikke kaste flere gode penge efter dårlige penge. Så derfor har vi nu valgt at sætte en stopper for det. Men jeg er ked af, at spillestedet går konkurs. Økonomiudvalget har åbnet en dør for, at der kan komme spillested dernede igen, for der skal være et spillested i Esbjerg, lød det dengang fra borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

Juni 2023:

Esbjerg Kommune vil have Tobakken til at ryge igen. Derfor får interesserede mulighed for at byde ind på at overtage stedet. Her byder et hold, som vil overtage stedet og kalde det ”Fabrikken”, ind.

September 2023:

Da der er opstået usikkerhed om hvorvidt opgaven i første omgang var et decideret udbud, som skulle følge udbudslovgivningen, vælger Esbjerg Kommune at starte processen forfra. Efterfølgende forklares det, at en person kan have haft en fordel i budrunden, da vedkommende har haft en tæt relation til Esbjerg Kommune og Tobakken.

Januar 2024:

Esbjerg får alligevel ikke et nyt rytmisk spillested kaldet Fabrikken, da folkene bag vælger at trække sig. Det skyldes ifølge Fabrikkens bestyrelsesformand, Peter Amstrup, mistænkeliggørelse og tilsvininger, hvor særligt projektets kulturkonsulent Ronnie Hansen har været udsat.

- Det er på alle måder træls, da vi var så tæt på målstregen. Men det er Ronnie Hansen, der har ideerne og forbindelserne. Vi kan ikke drive projektet uden ham, sagde Peter Amstrup til TV SYD.

April 2024:

Musikhuset i Esbjerg forhandler med kommunen om at overtage driften af Tobakken. Det nye Tobakken vil ifølge Esbjerg Kommune blive et spillested med et alsidigt program med rytmiske koncerter og arrangementer, som både tilgodeser det brede publikum men også de smalle nichegenrer, der fokuserer på de unge.

Maj 2024:

Tobakken kan slå dørene op fra 1. august. En aftale mellem Musikhuset Esbjerg og Esbjerg Kommune godkendes af byrådet.

I en kultur- og oplevelsesby skal vi selvfølgelig have flere musikscener, og jeg er rigtig glad for, at Tobakken nu genopstår, siger Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester i Esbjerg Kommune.