Nu er Fanø-fugle obduceret: Forsker har bud på grund til massedød

I februar flød døde fugle op på Fanøs kystlinje. Nu er fuglene obduceret, og det har måske givet svar på, hvorfor fuglene døde i massevis. Det skriver DR.

Tilbage i februar mødte der ornitologer et sørgeligt syn på Fanøs vestkyst. Mere end 200 døde fugle var skyllet op på stranden. 175 lomvier, 4 alke, 4 lunder, 6 mallemukker, 5 rider og 2 sortænder blev registreret af Kim Fischer, der er ornitolog på Fanø.

Hidtil har der været tvivl om, hvad grunden er til fuglenes massedød, men nu er fuglene blevet obduceret, og det har - formentlig - givet nogle svar.

Det skriver DR onsdag.

Blæst og mangel på føde

Ifølge DR er det Ib Krag Petersen, seniorrådgiver ved Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet, der har stået for obducering af de fugle, der blev fundet på Fanø.

Ifølge ham så er der noget, der tyder på, at fuglene ikke har fået nok føde - noget der har gjort dem mindre modstandsdygtige i svært vejr.

- Vi mener, at de dør som en kombination af to ting. De er afmagrede og i dårlig stand, og de er samtidig blevet udsat for ekstreme situationer som storme og orkaner. Det kan i samspil gøre, at fuglene ikke kan klare sig på det åbne hav og dør, siger han til DR.

Ifølge Ib Krag Petersen så kan klimaforandringerne have haft en indvirkning på, at fuglene har været udsultede. Fuglene indtager ofte tobisfisk, og de bliver mindre næringsholdige, når havtemperaturerne stiger. Noget som eksperter over hele verden er bredt enige om skyldes klimaforandringer.

-  Tobis lever blandt andet af vandlopper. Der er her to arter vandlopper, hvor den ene kan lide varme forhold, og den anden kan lide kolde forhold, siger han til DR.

Kombineret med storme og orkaner ude over havene betyder, at fuglene er meget lidt modstandsdygtige, når blæsten rammer.

- De fugle, der er langt nede på deres fødetilstand, kan potentielt set blive hårdere ramt af en orkan. Selvom det er nogle fugle, der er vant til de hårde forhold, kan de bukke under i en orkan, hvis de ikke har fået nok føde, siger Ib Krag Petersen til DR.