Her er syd- og sønderjydernes 3 vigtigste emner i valgkampen

Syd- og sønderjyderne vil have svar på deres bekymringer om energikrisen, de vil diskutere grænsekontrol, og de forventer mere handling i psykiatrien.

Egentligt har dyr mælk ikke ret meget at gøre med psykisk sygdom og grænsekontrol, men emnerne har det til fælles, at de ligger højt på syd- og sønderjydernes dagsorden.

Det mener i hvert fald Rikke Baltzer, nyhedsredaktør hos JydskeVestkysten og politisk analytiker for TV SYD.

Her giver hun sine bud på, hvad der bliver de tre største temaer i valgkampen.

quote

Det, der for alvor er på spil i vores områder, er de små købmænd og erhvervsdrivende i landdistrikterne. Hvordan skal de klare regningerne?

Rikke Baltzer, nyhedsredaktør hos JydskeVestkysten og politisk analytiker for TV SYD

Mens priserne på helt almindelige dagligvarer lige nu buldrer opad, er det svært at forestille sig et folketingsvalg, hvor inflation og energipriser ikke optager vælgerne, pointerer hun som det første.

- Det, der for alvor er på spil i vores områder, er de små købmænd og erhvervsdrivende i landdistrikterne. Hvordan skal de klare regningerne? Hvordan kommer de levende igennem? Her vil partierne virkelig kunne profilere sig i forhold til hinanden, og jeg tror, at ideologi også kommer til at spille en rolle, siger Rikke Baltzer og uddyber:

- Partierne vil have forskellige bud på, hvordan vi løser situationen. Mens nogle vil give håndsrækninger for at holde så meget som muligt i live, tror andre mere på de frie markedskræfter.

Syd- og sønderjyderne er helt almindelige danskere

Når man spørger vælgerne, hvad de går mest op i, svarer mange sundhed og psykiatri, mener Rikke Baltzer.

Nyhedsredaktør hos JydskeVestkysten og politisk analytiker for TV SYD Rikke Baltzer giver sine tre bud på, hvad der bliver de største temaer i valgkampen. Dog forventer hun, at det også kommer til at handle meget om de store personligheder, og om hvem der siger hvad.
Nyhedsredaktør hos JydskeVestkysten og politisk analytiker for TV SYD Rikke Baltzer giver sine tre bud på, hvad der bliver de største temaer i valgkampen. Dog forventer hun, at det også kommer til at handle meget om de store personligheder, og om hvem der siger hvad.
Foto: JydskeVestkysten

Det er særligt blevet et af de helt store temaer på landsplan efter skyderiet i Fields i juli, og Rikke Baltzer tror, at det kommer til at smitte af på vores landsdel.

quote

Inger Støjberg kommer til at være en kæmpe sten i skoen på Pernille Vermund, som var det nye, friske pust ved seneste folketingsvalg

Rikke Baltzer, nyhedsredaktør, JydskeVestkysten

Sundhed og psykiatri er et af de helt store temaer også uden for valgkampen, og selvom der for nyligt er kommet en psykiatriplan, tror Rikke Baltzer ikke, at vi er færdige med at debattere det område.

- Der er allerede kommet kritik af den nye plan for psykiatrien, og det ser ud til, at der er lang vej til at løse de problemer, der er i psykiatrien. Derfor tror jeg, at den debat kun vil intensiveres under valgkampen, siger hun.

Inger Støjberg er en sten i skoen

Ved det seneste folketingsvalg blev Syd- og Sønderjylland malet gult. Med Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og nu Danmarksdemokraterne tror Rikke Baltzer, at udlændingepolitik og den dansk-tyske grænse kommer til at fylde.

quote

Det sker ofte, at det ender med at handle om, hvem der siger hvad, og for eksempel hvem der kan profilere sig med anti-københavneri

Rikke Baltzer, nyhedsredaktør, JydskeVestkysten

Partierne vil forsøge at profilere sig i forhold til hinanden, og det kan de virkelig gøre på udlændingepolitikken, mener hun.

- Inger Støjberg kommer til at være en kæmpe sten i skoen på Pernille Vermund, som ved det seneste folketingsvalg lykkedes med at profilere sig som en, der turde skærpe retorikken og sige det, som de andre var blevet for bløde til på udlændingepolitikken, forklarer Rikke Baltzer og tilføjer, at Inger Støjberg også kan komme til at spille en rolle i forhold til Socialdemokratiet.

Hun forestiller sig nemlig, at Inger Støjberg vil kunne trække vælgere fra Socialdemokratiet hen over midten. Måske kan Socialdemokratiet endda miste et mandat til Inger Støjbergs parti, hvormed det så bliver spændende at se, hvem der falder fra.

- Måske Christian Rabjerg Madsen, som fik færrest personlige stemmer ved seneste folketingsvalg. Jeg tror, at han skal kæmpe for at beholde sit mandat blandt dem, der sidder yderst på skamlen, siger Rikke Baltzer.

Tør nogen røre ved grænsen?

Den dansk-tyske grænse er interessant i den kommende valgkamp, mener Rikke Baltzer, fordi borgmestrene i grænsekommunerne siger, at de gerne vil af med hegnet.

De mener, hegnet er skidt for sammenhængskraften hen over grænsen og er en stor udfordring for pendlerne.

- Men ingen folketingspolitikere tør røre ved det. Så der bliver et interessant opgør mellem lokale interesser og det, som folketingspolitikerne gør og siger, forklarer hun.

Valget er uforudsigeligt og dramatisk

Med sine tre bud på de største temaer understreger Rikke Baltzer, at en valgkamp altid vil være uforudsigelig.

Meget kan ske på kort tid. For eksempel i sidste uge hvor Konservative udfordrede Arne-pensionen, så er spørgsmålet om, hvordan arbejdsmarkedet bør skrues sammen, pludselig også blevet et tema.

- Så det er svært at forudsige helt konkret, hvad der bliver de store emner, for der kan ske alt muligt, siger hun og tilføjer, at meget også kan komme til at afhænge af personligheder og dramaet mellem dem.

- Det sker ofte, at det ender med at handle om, hvem der siger hvad, og for eksempel hvem der kan profilere sig med anti-københavneri og på den måde kan appellere bedst til vælgerne i vores landsdel.